Δήμος Αργοστολίου: Επέκταση του ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς και μετατροπή του σε Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απο […]

Δήμος Αργοστολίου: Επέκταση του ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς και μετατροπή του σε Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων (video)

Η επέκταση του ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς και η μετατροπή του σε Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ήρθε χθες στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, ως έγκριση αποδοχής της προμελέτης υποέργου «Έργα Περιβαλλοντικής αναβάθμισης και επέκτασης ΧΥΤΥ – ΟΕΔΑ Κεφαλονιάς».

Την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Αργοστολίου κ. Διονύσης Μινέτος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο τονίζοντας πως θα γίνει επέκταση με ένα επιπλέον «Κύτταρο» το οποίο θα τοποθετηθεί ανάμεσα στα δύο υπάρχοντα Κύτταρα του ΧΥΤΥ.

Όπως είπε στην εισήγησή του: «Το έργο περιλαμβάνει εργασίες που θα πραγματοποιηθούν με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου Χ.Υ.Τ.Υ. και της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Π.Ε. Κεφαλληνίας, η οποία βρίσκεται στην στη θέση «Παλλοστή», και την μετατροπή της σε Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.). Η αναβάθμιση κρίνεται αναγκαία με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, ώστε να διασφαλίζεται απόλυτη συμμόρφωση με τον ΠΕ.Σ.Δ.Α. καθώς και τις προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Νομοθεσίας.

Η αναβάθμιση θα κινηθεί σε δύο άξονες: Η πρώτη έχει να κάνει με την προσθήκη αναγκαίων υποδομών και εξοπλισμού επεξεργασίας (μαγνήτης, χειροδιαλογή) με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση της λειτουργίας της, την προσθήκη γραμμής κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, όπως ορίζει επίσης ο εγκεκριμένος ΠΕ.Σ.Δ.Α., έτσι ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων που προβλέπεται να συλλέγονται ως ξεχωριστό ρεύμα με Διαλογή στην Πηγή.

Τη δημιουργία ενδιάμεσου κυττάρου, μεταξύ του παλαιού Α’ κυττάρου και του εν λειτουργία Β’, το οποίο θα αυξήσει τον χρόνο ζωής του χώρου κατά 17 σχεδόν έτη. Εκεί θα θάβονται τα υπολείμματα.

Επίσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη των υποδομών για την διαχείριση των στραγγισμάτων και η διευθέτηση ομβρίων και κατασκευή νέου περιμετρικού δρόμου και έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Πρέπει καταλήγοντας ο ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς να προσαρμοστεί με αυτές τις προδιαγραφές.

Το θέμα πέρασε ομόφωνα.

Γιώργος Χαλαβαζής

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του INKEFALONIA

Παρακάτω η εισήγηση απο τον Αντιδήμαρχο


Πηγή