Η Κίνηση Πολίτων Επαρχίας Σάμης με συνέπεια στο όραμα

Φίλοι και φίλες συμπολίτες και συμπολίτισσες, η Κ.Π.Ε.Σ. στην πρώτη ουσιαστικά παρέμβαση της στο δημοτικό συμβούλιο του νεοσύστατου δήμου Σάμης στις 5/2/2020 έθεσε δύο ερωτήματα, άκρως επίκαιρα και ιδιαίτερης σημασίας για την συνέχεια του εγχειρήματος για στέρεο, δυνατό, αυτοδιοίκητο δήμο.

Το πρώτο ερώτημα αφορούσε την θέση των συμβούλων για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για ακόμη μία φορά, σε μορφή γνωμοδοτικής απόφασης.

Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε την θέση των συμβούλων για το καθεστώς διαχείρισης των λιμανιών του δήμου μας και του νησιού μας γενικότερα καθώς και την εξέλιξη των λιμενικών ταμείων.

Τα ζητήματα αυτά δεν τέθηκαν τυχαία καθώς τούτη τη χρονική περίοδο η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια νόμων που θα πάνε προς ψήφιση στη βουλή και θα αποτελέσουν ένα ακόμη τετελεσμένο γεγονός για μας τους πολίτες χωρίς να ληφθεί η άποψή μας.

Η Κίνηση Πολιτών έχοντας σαφείς θέσεις στα ζητήματα αυτά τις γνωστοποιεί, προκαλώντας παράλληλα τους συνδημότες να τοποθετηθούν, απαιτώντας και από το δημοτικό συμβούλιο να αναλάβει την ευθύνη εκπροσώπησης των δημοτών σε κεφαλαιώδη πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

Για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των εκπροσώπων σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης προτείνουμε την απλή αναλογική.

Με κάποιες διορθώσεις από την ήδη εφαρμοζόμενη μορφή στην τοπική διοίκηση, εκτιμούμε ότι αποτελεί το μόνο δρόμο που θα οδηγήσει στην αποτελμάτωση της πολιτικής ζωής που χρόνια τώρα αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι δε επικίνδυνο ψευδοδίλλημα το περί κυβερνησιμότητας μανιφέστο των δεξιών παρατάξεων, καθώς έτσι εκχωρείται το δικαίωμα απόφασης των πολιτών στην οικονομική ολιγαρχία, με τις συνέπειες που μέχρι σήμερα βιώνουμε.

Επιτέλους, αφού διατηρούμε ακόμη το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αυτονόητα θα πρέπει να συμμετέχουμε και στις αποφάσεις για τους τρόπους με τους οποίους θα εκτελείται αυτό.

Η απλή αναλογική θα αποτελέσει εφαλτήριο για να μάθουμε σε δύσκολους καιρούς, που είναι ολοένα και πιο συχνοί σε τούτο τον τόπο, να κουβεντιάζουμε και να αποφασίζουμε ΕΜΕΙΣ για την πορεία μας.

Για το επίσης κεφαλαιώδες ζήτημα για μας τους μόνιμους κατοίκους του νησιού πρωτίστως, αλλά και για τους επισκέπτες δευτερευόντως, που αφορά τη διαχείριση των λιμανιών, η δεδηλωμένη θέση μας είναι ότι το αποκλειστικό δικαίωμα της διαχείρισης και αξιοποίησης ανήκει στο Ελληνικό Κράτος και πρέπει να το μοιράζονται με ίση συμμετοχή η κεντρική εξουσία και οι τοπικές κοινωνίες.

Τα λιμάνια μας αποτελούν βασικό στοιχείο του ιστού της κοινωνίας των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών της Ελλάδας.

Άρρηκτα συνδεδεμένα με την οικονομική δραστηριότητα, με την πολιτιστική δημιουργία και αποτελούν σημείο αναφοράς για τις κοινωνίες που τα περιβάλλουν.

Εν ολίγοις, το λιμάνι για τη Σάμη είναι η ΣΑΜΗ, τα λιμάνια για την Κεφαλονιά είναι η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, τα λιμάνια για την Ελλάδα είναι η ΕΛΛΑΔΑ!

Δεν χωρούν κατοχικοί επενδυτές καθώς έτσι προδίδονται οι τοπικές κοινωνίες και ο πολιτισμός.

Μονόδρομο βλέπουμε την οικονομική στήριξη των λιμενικών ταμείων και όχι τον στραγγαλισμό τους που επιχειρείται από τις τελευταίες κυβερνήσεις.

ΠΟΥΘΕΝΑ στο όραμά μας για τον τόπο μας δεν υπάρχει η πώλησή τους ή και η μερική παραχώρησή τους.

Υπό την μορφή των ερωτήσεων ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο να τοποθετηθεί άμεσα ως οφείλει, να μην υπεκφεύγει των υποχρεώσεών του και με πρωτοβουλίες του να ζητηθεί από την κυβέρνηση οι αποφάσεις για τόσο σημαντικά ζητήματα να είναι προϊόν διαβούλευσης με τους πολίτες.

Σε κάποιες δε των περιπτώσεων να επικαλούμαστε το θεσμό του δημοψηφίσματος.

Στο κεντρικό θέμα συζήτησης της συνεδρίασης που ήταν το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2020 παρατηρήσαμε την απουσία κωδικού με αναφορά στην κατασκευή νέας σχολικής μονάδας που θα στεγάσει το δημοτικό σχολείο Σάμης.

Χρόνιο βασικό αίτημα συλλόγων γονέων, φορέων και πολιτών της περιοχής και προεκλογικών δεσμεύσεων των δημοτικών παρατάξεων.

Εκτιμάμε ότι σε κάθε τεχνικό πρόγραμμα το νέο σχολικό κτήριο Σάμης πρέπει να έχει τον δικό του κωδικό μέχρι της κατασκευής του.

Σχετικά με το κτήριο των Προσκόπων, επικροτούμε την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, για αξιοποίησή του και διαφωνούμε κάθετα, με τη πρόταση – θέση, της Παράταξης του κ. Γάκη, για γκρέμισμά του ( !!! ) και να φτιαχτεί καινούργιο…

Αν ο Δήμος θέλει καινούργιο κτήριο πολιτιστικών εκδηλώσεων, έχει χώρους να το φτιάξει.

Το κτήριο των Προσκόπων, ελεγμένο στατικά, από το Πολυτεχνείο Πατρών, αλλά και από ειδικούς επιστήμονες μετά το σεισμό του 2014, έχει κριθεί καθόλα κατάλληλο προς χρήση.

Θα μπορούσε δε, να αξιοποιηθεί ως βιβλιοθήκη και αίθουσα διαλέξεων, προβολών κλπ.

Τα βιβλία γι’ αυτό το εγχείρημα υπάρχουν.

Εκατοντάδες τόμοι, δωρεάν συμπολίτη μας πανεπιστημιακού, προς τον Ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς, για ίδρυση βιβλιοθήκης στη Σάμη…χρόνια τώρα μουχλιάζουν και περιμένουν την αξιοποίησή τους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των παιδιών μας!

Θεωρώντας πως βασικοί πυλώνες ανάπτυξης ενός τόπου, είναι ο Πολιτισμός και η Παιδεία, θεωρούμε πως η αξιοποίηση του κτηρίου των Προσκόπων προς αυτή τη κατεύθυνση…είναι μονόδρομος!!!

Κλείνοντας, τονίζουμε πως, η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης με πίστη στο όραμα για έναν δήμο ισχυρό, αυτοδιοίκητο με παροχές στους δημότες του και ανοδικό επίπεδο διαβίωσης, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει, να προτείνει, να αγωνίζεται !


Πηγή