Μάκης Βορίδης από τον Πύργο: «Επενδύστε στην ποιότητα για να έχετε τα ανάλογα οφέλη»


Τι δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλυτικά για την τιμή του ελαιολάδου, για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, για την χρηματοδότηση 700 εκ. σε χαμηλότοκα δάνεια & πολλά ακόμη

«Επενδύστε στην ποιότητα για να μπορέσετε να έχετε και τα ανάλογα οφέλη. Ως χώρα δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε ποσότητα Ιταλία και Ισπανία, οπότε πρέπει να πάμε σε υψηλή ποιότητα προϊόντος, σε αυξημένη τυποποίηση, σε πιστοποίηση, για να απευθυνθούμε στο κομμάτι της διεθνούς αγοράς, το οποίο είναι διατεθειμένο να πληρώσει καλά για ένα καλύτερο προϊόν, που θα παραχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον, με καλές καλλιεργητικές πρακτικές, με περιορισμένη χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας, με περιορισμένη χρήση λιπασμάτων, δηλαδή να ακολουθήσουμε την καλλιεργητική πολιτική της καινούργιας ΚΑΠ, αυτή της Πράσινης συμφωνίας».

Η παραπάνω δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, τόσο στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στην νομαρχιακή διεύθυνση Ηλείας, όσο και στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟΔΕ Ηλείας, φανερώνει την κυβερνητική πολιτική, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούν οι Έλληνες και φυσικά και οι Ηλείοι παραγωγοί, τόσο του ελαιολάδου, όσο και άλλων αγροτικών προϊόντων, για να διευρύνουν την καταναλωτική αγορά της παραγωγής τους και φυσικά να αυξήσουν το εισόδημα τους.

Όμως πέρα από το θέμα του ελαιολάδου, στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Βορίδης, ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης αποκάλυψε πως σύντομα θα διατεθεί ένα μεγάλο ποσό για την αναβάθμιση και την επέκταση των αρδευτικών δικτύων, όλης της χώρας, μια επένδυση που θα συνεισφέρει και στην οικονομία κατανάλωσης του νερού, αλλά και στην αύξηση της παραγωγής, αφού πλέον δεν θα υπάρχει έλλειψη νερού για το πότισμα των καλλιεργειών.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα θέματα τα οποία απασχολούν και τους Ηλείους παραγωγούς, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πράξει αυτά που έχει υποσχεθεί προεκλογικά, θα είναι πάντα κοντά στους παραγωγούς και χωρίς να έχει κάποια … μαγική συνταγή, θέλει να προσφέρει ένα ευοίωνο μέλλον, σε μια Ελλάδα που μπορεί να γίνει αυτάρκης σε πολλά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και φυσικά να εξάγει προϊόντα ποιότητας σε όλο τον κόσμο.

Για την τιμή πώλησης του ελαιολάδου

Για το θέμα της χαμηλής τιμής του λαδιού ο κ. Βορίδης τόνισε χαρακτηριστικά.

” Πρέπει να υπάρχει μία κατανόηση από τους ελαιοπαραγωγούς για το τι συμβαίνει με την τιμή του ελαιολάδου, γιατί καμιά φορά όταν ακούω για την τιμή, αισθάνομαι ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ένα στυλό και μπορεί να καθορίσει την τιμή του ελαιολάδου, επομένως είναι παράλειψη δική μου που δεν έχω αυξήσει την τιμή του ελαιολάδου. Αυτή η δυνατότητα όμως δεν υπάρχει, ούτε στην Ελλάδα, αλλά και πουθενά αλλού. Η τιμή περιορίζεται όχι μόνο στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς, αλλά και στα πλαίσια των διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Υπάρχει σαν παράδειγμα η μεγάλη ποσότητα Ισπανικού και ιταλικού ελαιολάδου που επηρεάζει δυστυχώς και το ελληνικό προϊόν. Με την πρόσφατη εξαίρεση του ελληνικού ελαιολάδου από τους δασμούς στην Αμερική, δίνουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους παραγωγούς μας. Φυσικά εγώ δεν μπορώ να πάω να πουλήσω λάδι στην Αμερική, αλλά μπορώ να χρηματοδοτήσω προωθητικές ενέργειες για το ελαιόλαδο. Θα πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε στην ποιότητα του ελαιολάδου, έτσι ώστε να πάμε στις διεθνείς αγορές και να μπορέσουμε να πουλήσουμε αυτό το προϊόν στην καλύτερη τιμή».

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, με αφορμή την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Ηλείας και τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους αγροτικών φορέων και ομάδες παραγωγών, στάθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα.

“Επιταχύνουμε πάρα πολύ στο χώρο της αγροτικής ανάπτυξης όλα τα θεσμικά εργαλεία τα οποία έχουμε και ταυτόχρονα προσπαθούμε να δώσουμε στους παραγωγούς μας κάθε δυνατότητα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν και να αυξήσουν το εισόδημά τους, κυρίως μέσα από τις θεσμικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις”,

Αναφέρθηκε και στις περιβαλλοντικές υποδομές τονίζοντας πως, “προτεραιότητα για τη χώρα είναι οι περιβαλλοντικές υποδομές. Μέσα στην ΚΑΠ και στη ‘πράσινη συμφωνία’ ένα από τα μεγάλα ζητήματα τα οποία θα έχουμε, θα είναι η διαχείριση του νερού. Το αρδευτικό ζήτημα είναι στην πραγματικότητα διπλό. Να σταματήσουμε να έχουμε εκμετάλλευση υδάτων, τα οποία έρχονται από τον υδροφόρο ορίζοντα και να περάσουμε σε μία αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων. ‘Άρα εκεί θέλουμε υποδομές και επομένως έργα σε αυτή την κατεύθυνση”.

“Η τρίτη πτυχή”, συνέχισε, “είναι οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από τους παραγωγούς μας, για την ορθολογική διαχείριση του νερού”

“Για αυτές τις επενδύσεις”, πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, “θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις και θα ενταχθούν μέσα στο ευρύτερο σχέδιο που υπάρχει”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι “η πολιτική που σχεδιάζεται σήμερα είναι η πολιτική που ευνοεί ειδικά τα χαρακτηριστικά της ελληνικής παραγωγής”.

700 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε χαμηλότοκα δάνεια

Στην συνέχεια ο Μάκης Βορίδης είπε ότι “ένα μεγάλο κομμάτι το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι το χρηματοδοτικό κενό” και πρόσθεσε: “Υπάρχουν αιτήματα, ύψους άνω των 2 δις ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ελληνική γεωργία. Για αυτά τα δύο δις ευρώ μέχρι πρότινος δεν υπήρχε χρηματοδοτικό εργαλείο για να καλυφθούν. Σε συνεννόηση λοιπόν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχουμε εξασφαλίσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς τους αγρότες από τις αρχές Μαρτίου”.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί

Αναφερόμενος στο θέμα των αγροτικών συνεταιρισμών, είπε ότι “τελείωσε η διαβούλευση και μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο σχετικός νόμος θα προχωρήσει προς τη Βουλή”.

Μάλιστα, όπως παρατήρησε, “ο συγκεκριμένος νόμος ικανοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των συνεταιριστών, αφού είναι ευέλικτος και ταυτόχρονα δίνει εργαλεία στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να αντέξουν τον ανταγωνισμό από μεγάλες κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι οποίες εισέρχονται δυναμικά στον χώρο της πρωτογενούς παραγωγής”.

Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις

Όσον αφορά στις διεπαγγελματικές οργανώσεις, τόνισε ότι “λύσαμε το συγκεκριμένο θέμα” ασκώντας παράλληλα κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε επί 4,5 χρόνια, τελικά κατάφερε να νομοθετήσει τις τελευταίες 15 ημέρες προ των εκλογών. Όμως αυτή η νομοθεσία δεν άφησε κανέναν ικανοποιημένο. Εμείς νομοθετήσαμε άμεσα και ήδη έπειτα από πάρα πολλά χρόνια κωλυσιεργίας και αστοχίας χθες κατατέθηκε φάκελος για την ίδρυση της διεπαγγελματικής οργάνωσης της φέτας, ενώ δημιουργήθηκε και η διεπαγγελματική του ρυζιού”.

Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, “η επιτάχυνση στο θέμα των διεπαγγελματικών οργανώσεων είναι πάρα πολύ κρίσιμη για τη χάραξη στρατηγικής, αλλά και για την προώθηση των προϊόντων”.

Ακόμη, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι “απεμπλέξαμε τα σχέδια βελτίωσης, δηλαδή μιλάμε για χρηματοδοτήσεις της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ για τους παραγωγούς μας, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκμηχάνιση της γεωργίας”, συμπληρώνοντας ότι “αυτό το ποσό ήταν κολλημένο περίπου εδώ και ενάμιση χρόνο μέσα από απίστευτες νομικές δολιχοδρομίες, στις οποίες είχε εμπλακεί η προηγούμενη κυβέρνηση”.

Η ερώτηση για τις αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις αποζημιώσεις, ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι “οι ζημιές από τον καιρό σε κάθε περίπτωση πρέπει να καλύπτονται”.

Παράλληλα επεσήμανε ότι “το ζήτημα των γεωργικών ασφαλίσεων αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η κυβέρνηση” και εξήγησε: “Έχω συγκροτήσει μία επιτροπή με ανθρώπους οι οποίοι είναι και από την ασφαλιστική αγορά, αλλά και από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εξετάσουν τις καλές πρακτικές ανά τον κόσμο στο ζήτημα των αποζημιώσεων και παράλληλα να δουν το πώς θα αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά θέματα που έχει σήμερα ο ΕΛΓΑ”.

Επίσης, είπε ότι “θέλω να το βάζω στη συζήτηση όταν μιλάμε για τις γεωργικές ασφαλίσεις και την λεγόμενη ενεργητική προστασία, δηλαδή καλές καλλιεργητικές πρακτικές που προστατεύουν την παραγωγή, προτού φτάσουμε στο ζήτημα της καταστροφής της”.

Τέλος, σημείωσε ότι “πρέπει να εντάξουμε στο επόμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και ποσά για αποζημιώσεις, αλλά και για επενδύσεις στην ενεργητική προστασία”.

Ο κ. Μάκης Βορίδης μίλησε για αρκετή ώρα και με τους εκπροσώπους αγροτικών φορέων και ομάδων παραγωγών, για όλα τα θέματα που τους απασχολούν.


Πηγή