Μαρίνος Στουφής: “Να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις για LEADER και Δίκτυο ……….”

Σε προηγούμενα δελτία τύπου του συνδυασμού μας ζητούσαμε απαντήσεις σε σειρά θεμάτων που αφορούν το LEADER και τη λειτουργία του Δικτύου γενικότερα. Εφόσον δεν παίρνουμε από τους αρμόδιους σαφείς απαντήσεις, τεκμηριωμένες με στοιχεία, συνεχίζουμε να τις απαιτούμε .
1. Σχετικά με την υποδράση 19.2.2.3 στα πλαίσια της προκήρυξης του LEADER για τουριστικές επενδύσεις, διαπιστώσαμε ότι αφορά επιχειρήσεις στα όρια της δημοτικής ενότητας Λαγανά μόνο! Είναι αδιανόητο να έχει αποκλειστεί όλο το υπόλοιπο νησί από αυτή τη δυνατότητα χρηματοδότησης. Σχεδιάστηκαν γενναιόδωρα κίνητρα σε μια ήδη ανεπτυγμένη και κορεσμένη τουριστικά περιοχή. Ενώ την ίδια στιγμή αποκλείονται μέρη του νησιού μας όπως τα ορεινά που έχουν πολλά περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης. Το γεγονός ότι η Ζάκυνθος διεκδίκησε χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις σε κορεσμένη τουριστικά περιοχή, γνωστή παγκοσμίως, μήπως αποτέλεσε τη βασική αιτία για τη δραματική περικοπή του προϋπολογισμού του προγράμματος της ;; Θυμίζουμε ότι αντί για 8.000.000 € εγκρίθηκαν τελικά 3.900.000 €. Γιατί δόθηκε το περιθώριο να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για φωτογραφική υποδράση ;;
2. Το Δίκτυο έχει 2,5 χρόνια λειτουργίας. Ξεκίνησε με 50.000 € εταιρικό κεφάλαιο. Για την προετοιμασία του φακέλου του LEADER είχε από το πρόγραμμα επιπλέον 80.000 € (μέτρο 19.1) και βέβαια το ίδιο το LEADER διαθέτει το απαιτούμενο ποσό (μέτρο 19.4), για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και μισθοδοσίας του προσωπικού, εφόσον το πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά. Η διοίκηση του Δικτύου ενστερνίζεται την άποψη που εκφράζεται δημόσια περί αύξησης του εταιρικού κεφαλαίου ;; Εισπράχθηκαν τα 80.000 €;; Αν η εταιρεία είχε στη διάθεσή της 130.000 € στο σύνολο και εξασφαλισμένα τα λειτουργικά της έξοδα, που διατέθηκαν αυτά τα χρήματα ; Υπάρχουν παραστατικά ; Οι εργαζόμενοι πληρώνονται τις νόμιμες αποδοχές τους ; Αν ναι οι αποδοχές τους καλύπτονται από το LEADER. Αν δεν πληρώνονται γιατί σιωπούν ; Οφείλει να απαντήσει ο νόμιμος εκπρόσωπος του Δικτύου, ο οποίος φέρει και την ευθύνη της διαχείρισης έναντι των εταίρων. Να εξηγήσει, αν και πώς προκύπτει η ανάγκη να δοθούν κι άλλα χρήματα από τους εταίρους και κατ’ επέκταση από τους πολίτες της Ζακύνθου και να διευκρινίσει τους λόγους που δεν δημοσιεύονται οικονομικές καταστάσεις.
3. Σχετικά με την συμμετοχή φορέων για έργα δημοσίου χαρακτήρα, γιατί πρέπει να θριαμβολογεί κανείς γι αυτό ; Δεν ήταν αναμενόμενο ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα υπερκάλυπτε τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του LEADER ; Το γεγονός των αυξημένων επενδυτικών αναγκών στο νησί μας δεν είναι επίτευγμα, είναι κατάσταση. Οι αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες έπρεπε να σταθμιστούν και να αποτυπωθούν σωστά κατά το σχεδιασμό του LEADER της Ζακύνθου, ώστε να εγκριθούν και τα 8.000.000 € που θα μπορούσαν να καλύψουν πολύ μεγαλύτερο μέρος των αναγκών αυτών.
4. Η διοίκηση του Δικτύου για λόγους δεοντολογίας, θα πρέπει να διασφαλίσει τη διαφάνεια κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων. Επειδή κάποιοι που σχετίζονται με το Δίκτυο διατηρούν παράλληλα γραφεία με αντικείμενο τη σύνταξη επενδυτικών σχεδίων .
Για όλα τα παραπάνω ζητάμε συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις. Οι αοριστίες που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν δεν πείθουν κανέναν. Όποιος μπορεί παραθέτει τα στοιχεία και τα επιχειρήματά του στο δημόσιο διάλογο. Ανέξοδοι χαρακτηρισμοί και αήθεις υπαινιγμοί αντιπροσωπεύουν αυτούς που τους εκτοξεύουν και σε καμία περίπτωση δεν μας πτοούν! Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον ρόλο μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί και θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα χρήματα των μελών του φορέα μας και των ζακυνθινών πολιτών εν γένει.

ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΤΟΥΦΗΣ

Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ


Πηγή