Μιχάλης Κατρίνης: ενδεχόμενη ακύρωση του διαγωνισμού της ΜΟΔ θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στο ΕΣΠΑ

Καίρια ερωτήματα που προκύπτουν από την πολύμηνη διακοπή και την ενδεχόμενη ακύρωση της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων ευθύνης της ΜΟΔ Α.Ε. θέτει ο βουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που φαίνεται να έχει στο σύστημα διαχείρισης του ΕΣΠΑ και την ταχύτητα απορρόφησής του.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του διαγωνισμού, όλοι οι υποψήφιοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις έλαβαν μέρος σε γραπτή εξέταση την 30 Ιουνίου 2018. Για ένα μεγάλο τμήμα των θέσεων ευθύνης ολοκληρώθηκε και η διαδικασία των συνεντεύξεων, μετά το πέρας των οποίων η ΜΟΔ ΑΕ προχώρησε στην κατάρτιση πινάκων κατάταξης των υποψηφίων ανά θέση, με βάση τη μοριοδότηση όλων των επιμέρους κριτηρίων, καθώς και στην τοποθέτηση των επιλεγέντων από τη διαδικασία προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών του ΕΣΠΑ, με απόφαση του τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ωστόσο, για ένα μέρος των θέσεων ευθύνης η διαδικασία δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί (με την διενέργεια των συνεντεύξεων, την έκδοση των αποτελεσμάτων και την τοποθέτηση των επιλεγέντων), αφού διακόπηκε μόλις ανακοινώθηκε η προκήρυξη των εθνικών εκλογών του Ιουλίου του 2019, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΜΟΔ ΑΕ. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η διαδικασία ουδέποτε ολοκληρώθηκε για τις υπόλοιπες θέσεις ευθύνης, με προφανείς συνέπειες στη στελέχωση της υπηρεσίας και την καθυστέρηση στη διαχείριση και αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρίνης, αφού επισημαίνει προς τον υπουργό Ανάπτυξης ότι «η απορροφητικότητα των 17 από τα 20 τομεακά και περιφερειακά προγράμματα βρισκόταν στο τέλος του 2019 κάτω από το 35%» και ότι «η αξιοποίηση και η ταχύτερη κατά το δυνατόν απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας για τη χώρα και την αναπτυξιακή προοπτική της», τονίζει ότι «το κράτος έχει συνέχεια ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κυβερνήσεων» και ζητά από τον κ. Ά. Γεωργιάδη να απαντήσει:

  1. Εάν προτίθεται να ολοκληρώσει το διαγωνισμό, δεδομένου ότι έχει παρέλθει διάστημα 7 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του και δεν έχει ενεργοποιηθεί ξανά η σχετική διαδικασία πλήρωσης των θέσεων ευθύνης της ΜΟΔ Α.Ε.,
  2. Εάν τίθεται από την πλευρά του υπουργείου ζήτημα ακύρωσης του διαγωνισμού, δεδομένου ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί προϊστάμενοι σε αρκετές υπηρεσίες του ΕΣΠΑ μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού,
  3. Κατά πόσο έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις αυτής της καθυστέρησης, όπως η αδυναμία διοίκησης του όλου συστήματος διαχείρισης του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα την μειωμένη απορρόφηση των κρίσιμων για την χώρα μας κοινοτικών πόρων.


Πηγή