Πάτρα: Ανάστατοι εκπαιδευτικοί και γονείς με τη σχολική βία και τα άγρια επεισόδια

Εν αναμονή της απόφασης της διεύθυνσης του ΕΠΑΛ όπου έγινε το περιστατικό με το επεισόδιο ανάμεσα στους δύο συμμαθητές, όταν ο ένας έσπασε την γνάθο του άλλου, στέλνοντας τον στο νοσοκομείο και αναγκάζοντας τον να τρώει με το… καλαμάκι.

Πρόκειται για το επεισόδιο που έκανε τον γύρο της Ελλάδος, παίχτηκε παντού, σε όλα τα ΜΜΕ και προκάλεσε αίσθηση, φέρνοντας για ακόμα μία φορά το θέμα της ενδοσχολικής βίας και της κατάστασης που επικρατεί στα σύγχρονα σχολεία, με μαθητές να πηγαίνουν να μάθουν γράμματα και να καταλήγουν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η απόφαση της διεύθυνσης του συγκεκριμένου ΕΠΑΛ θα είναι παραδειγματική εις βάρος του "νταή" μαθητή που δίχως λόγο και αφορμή χτύπησε έτσι βάναυσα τον μικρότερο συμμαθητή του. Το θύμα του περιστατικού, έχοντας βάλει λάμα στην γνάθο, μετά την επέμβαση που του έγινε, θα υποστεί για αρκετό καιρό μια ταλαιπωρία μεγάλη αφού θα τρώει μόνο πολτοποιημένο φαγητό, με το καλαμάκι.

Ο δράστης δεν είναι πυγμάχος, όπως γράφτηκε. Δεν ανήκει σε κάποια ομάδα πυγμαχίας, γυμνάζεται μόνος του και είχε δείξει μια οξύθυμη και επιθετική συμπεριφορά, χωρίς όμως να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο. Αυτό που προβληματίζει την σχολική κοινότητα της Πάτρας, εκπαιδευτικούς και γονείς, είναι ότι τα περιστατικά αυτά, όπως φαίνεται, δεν είναι μεμονωμένα.

Τα πράγματα έχουν αγριέψει στα σχολεία και υπάρχουν συγκεκριμένες σχολικές μονάδες στην Πάτρα που τα επεισόδια βίας και τσακωμών, είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με καθηγητές, αλλά και γονείς, χρειάζεται η πολιτεία σε επίπεδο υπουργείου, αλλά και περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης, να πάρει μέτρα.

Μέτρα όπως η πρόσληψη σχολικών φυλάκων που να έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν για να επιβάλλουν την τάξη εφόσον χρειαστεί, αλλά και το πιο σημαντικό, πρόσληψη ειδικών επιστημόνων στις σχολικές μονάδες, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που να παρακολουθούν τα παιδιά και να συζητούν μαζί τους για τα προβλήματα που ενδεχομένως να κουβαλούν από το σπίτι τους και να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις bullying.

Όπως είπε και ο πατέρας του θύματος του συγκεκριμένου περιστατικού, "δεν μπορεί να στέλνουμε τα παιδιά μας να μάθουν γράμματα και αυτά να καταλήγουν στο νοσοκομείο". Μένει να δούμε τι αποφάσεις αναμένεται να πάρει το υπουργείο Παιδείας.


Πηγή