ΠΑΤΡΑ:Σήμερα η κηδεία του Μιχάλη Βασιλάκη

Τη θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία της Πάτρας η θλιβερή είδηση του θανάτου του γραμματέα του ΕΑΜ Μιχάλη Βασιλάκη, τα ξημερώματα της Τρίτης στο νοσοκομείο του Ρίου. Ο Μιχάλης Βασιλάκης έδινε το τελευταίο διάστημα την μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Δίπλα του ήταν η σύζυγός του Ουρανία Μπίρμπα και η κόρη τους, γιατρός Μαρία, αλλά και πολλοί και καλοί του φίλοι, τους οποίους γνώρισε μέσα από τους αγώνες για την Αριστερά.

Η κηδεία του Μιχάλη Βασιλάκη, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι πολιτική και θα γίνει Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στις 15.00, στο Αίθριο του Α’ Νεκροταφείου Πατρών.

Ο Μιχάλης Βασιλάκης γεννήθηκε στο Μιράμπελο της Κρήτης και ήρθε στην Πάτρα ως φοιτητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου. Μάλιστα στο πανεπιστήμιο εργάστηκε και ως διδακτικό προσωπικό όμως στην πορεία αφού αποχώρησε από το ΚΚΕ στο οποίο ήταν σημαίνον στέλεχος εργάστηκε κυρίως ως οικοδόμος και από το 1985 ήταν γραμματέας του ΕΑΜ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ένωσε τη ζωή του με τη σύντροφο του Ουρανία Μπίρμα. Οι δυο τους απέκτησα μία κόρη.

Από το ΕΑΜ ξεπήδησε ο Νίκος Τεμπονέρας, ο καθηγητής που δολοφονήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1991 από μέλη της ΟΝΝΕΔ ενώ υπερασπιζόταν τους μαθητές που αγωνίζονταν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Βασ. Κοντογιαννόπουλου. Ο Μιχάλης Βασιλάκης υπήρξε αδελφικός φίλος του Νίκου Τεμπονέρα και μετά τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, έδωσε μάχη για να καταδικαστούν όχι μόνο οι φυσικοί αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του καθηγητή.

Μάλιστα, δεν έλειψε ούτε μέρα επί μήνες από τις δίκες σε Βόλο και Λάρισα (Εφετείο), ενώ στάθηκε δίπλα στην οικογένεια του Νίκου Τεμπονέρα, όχι μόνο στις δύσκολες στιγμές μετά τη δολοφονία του καθηγητή, αλλά μέχρι τέλους.

Ο Μιχάλης Βασιλάκης υπήρξε στα χρόνια που ακολούθησαν, ο κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Νίκο Τεμπονέρα, που γίνονταν έξω από το σχολικό συγκρότημα που έχασε τη ζωή του ο καθηγητής στην πλατεία Βουδ στην Πάτρα.

Το ΕΑΜ αποχαιρετά τον Γραμματέα του

Σε ανακοίνωσή του το ΕΑΜ αποχαιρετά τον γραμματέα του με τα εξής:

«Ο ακριβός και αναντικατάστατος σύντροφος και γραμματέας της πολιτικής μας οργάνωσης Μιχάλης Βασιλάκης, δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας. Αλλά θα βρίσκεται πάντα στο μυαλό μας, στην καρδιά μας, και σε κάθε αγώνα για το Δίκιο.

Υπήρξε υπόδειγμα ακεραιότητας και αυτοθυσίας, παραγωγός της διαλεκτικής σκέψης σε καιρούς δύσκολους, πάντα με πρώτο και τελευταίο κριτήριο το συμφέρον της κοινωνίας και του λαού μας.

Πάλεψε μέχρι το τέλος με δύναμη, έχοντας στο πλευρό του την οικογένεια του και τους συντρόφους του.

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει αύριο, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στις 15.00, στο Αίθριο του Α’ Νεκροταφείου Πατρών.»

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    19 Φεβρουαρίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία