Σε ικανοποιητικά επίπεδα η κίνηση στην αγορά του Πύργου για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Δύσκολη παραμένει εδώ και χρόνια η καθημερινότητα των νοικοκυριών, μιας και οι οικονομικές τους υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν άσκοπα έξοδα. Ο εορτασμός πατροπαράδοτων εθίμων φαίνεται όμως πως δεν γνωρίζει εμπόδια, με το μεγαλύτερο ποσοστό να φροντίζουν να κρατήσουν ζωντανά όσα έμαθαν από τους γονείς τους. Ένα χαρακτηριστικό έθιμο που μένει ακόμα ζωντανό είναι η Καθαρά Δευτέρα, κατά την οποία πέραν του πετάγματος του κλασσικού χαρταετού, υπάρχει και το πλούσιο εορταστικό τραπέζι.

Τα παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά της ημέρας όπως ο χαλβάς, τα λαχανικά, τα θαλασσινά, οι ελιές, ο ταραμάς και η λαγάνα, συνθέτουν ένα πλούσιο εορταστικό τραπέζι που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει σε σχέση με παλαιότερες εποχές.

Η ψυχοσύνθεση των Ελλήνων είναι τέτοια, που όποια και αν είναι η οικονομική κατάστασή τους φροντίζουν πάντα σε κάθε έθιμο να έχουν ένα πλούσιο τραπέζι, στη συγκεκριμένη περίπτωση από σαρακοστιανά φαγητά, με τη συνοδεία άφθονου κρασιού και μουσικής. Μικροί και μεγάλοι φροντίζουν να περάσουν με τον ιδανικότερο τρόπο τη μέρα.

Πιστοί στο έθιμο!

Ήδη τις τελευταίες ημέρες η αγορά παρουσιάζει σημαντική κινητικότητα, με τον κόσμο όχι μόνο να κάνει τις απαραίτητες έρευνες αγοράς, αλλά καταλήγει και σε αγορές που κρατούν ζωντανό το έθιμο.

Χθες, σήμερα αλλά και ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, η αγοραστική κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί και γι’ αυτό οι καταστηματάρχες έχουν ήδη φροντίσει να έχουν πληρότητα σε ποιοτικά προϊόντα.

Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις τους για το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας:

Γιώργος Καραχάλιος-Υπεύθυνος σουπερμάρκετ Πύργου «Ρουμελιώτης»:

«Η κίνηση έχει ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να κορυφωθεί την Κ. Δευτέρα που θα είμαστε ανοιχτά μέχρι και το μεσημέρι. Ευελπιστούμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε αποκορύφωση των αγορών. Οι τιμές φέτος παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση και ο κόσμος το βλέπει στις αγορές του και το ράφι. Οι αγορές τροφίμων για την οικογένεια είναι βασική προϋπόθεση, γι’ αυτό και πάντα τηρεί το έθιμο».

Γιώργος Βασιλόπουλος-Υπεύθυνος σουπερμάρκετ «Τερζής»:

«Η κίνηση είναι λίγο πιο ανεβασμένη τις τελευταίες μέρες λόγω πληρωμών συντάξεων και μισθών. Η κίνηση έχει ξεκινήσει σιγά και περιμένουμε παραπάνω κυκλοφορία τις επόμενες ημέρες, αν και δείχνουν αυτοσυγκράτηση. Οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που ευνοεί τη συνέχιση του εθίμου. Σίγουρα συντάξεις και μισθοί που κατατέθηκαν το διάστημα αυτό ευνόησαν την αγορά, ωστόσο δεν πρόκειται να ισχύσει το ίδιο και τον επόμενο μήνα».

Γιάννης Μπαντούνας-«Μπαντούνας»:

«Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση στη ζήτηση των νηστίσιμων προϊόντων. Μεγαλύτερη κίνηση έχει παρατηρηθεί από τη στιγμή που πληρωθήκαν συντάξεις και μισθούς, όντας ευνοϊκό διάστημα για τον εμπορικό κόσμο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων και οι τιμές είναι λίγο καλύτερες από πέρυσι. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέχρι και ανήμερα της Κ. Δευτέρας, με τις άριστες τιμές και την ποιότητα να συντελούν σε ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση».

Γιάννης Τοπιντζής-«Τοπιντζής»:

«Ολοένα και αυξανόμενη είναι η κίνηση από την αρχή της εβδομάδας, με τον κόσμο να φροντίζει τα απαραίτητα αγαθά για το τραπέζι της Κ. Δευτέρας. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε την κορύφωση της κίνησης. Θα είμαστε ανοιχτά και ανήμερα της εορτής, για όσους ξεχάστηκαν ή άλλαξαν κάτι στο πρόγραμμά τους, ώστε να μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε. Οι τιμές σε αρκετά προϊόντα είναι μειωμένες, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να παίρνει άριστη ποιότητα σε οικονομικές τιμές. Ο κόσμος έστω και ένα προϊόν θα το βάλει για να τιμήσει το έθιμο και το ξεκίνημα της Σαρακοστής. Ευχόμαστε κάθε χρόνο να προσφέρουμε ποιοτικά προϊόντα και να μένει ευχαριστημένος ο πολίτης».

Σωτήρης Τζέμος-«Ιχθυοπωλείο Φιντριλής»:

«Η κίνηση είναι ανεβασμένη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, με τα νηστίσιμα θαλασσινά να κυμαίνονται οικονομικότερα από τα περσινά επίπεδα. Εκτιμώ πως και ανήμερα της Κ. Δευτέρας θα είναι ανεβασμένη η κίνηση».

Διονύσιος Φιντριλής-«Ιχθυοπωλείο Φιντριλής Σάκης»:

«Η κίνηση έχει ξεκινήσει δειλά δειλά. Ο κόσμος ψάχνει τις τιμές για τα Σαρακοστιανά. Το καλό είναι πως συμπίπτει η γιορτή με τις μέρες πληρωμών συντάξεων και μισθών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στις αγορές του. Οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα και τα είδη είναι περισσότερα, δίνοντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να επιλέξουν από μια ευρεία γκάμα».

Ανδρέας Παπανδρέου-«Αρτοποιείο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»:

«Η κίνηση δεν έχει ξεκινήσει όπως θα έπρεπε, όμως όπως πάντα ξέρουμε πως πρόκειται για μια δουλειά της τελευταίας στιγμής και σίγουρα ανήμερα της Κ. Δευτέρας αναμένουμε περισσότερο κόσμο. Οι Έλληνες δεν ξεχνούν τα πατροπαράδοτα έθιμά τους όσο επηρεασμένοι από την κρίση και να είναι».

Γιάννης Μαλλιόπουλος-«Αφοι Μαλλιόπουλοι»:

«Η Κ. Δευτέρα φέτος προβλέπεται λίγο δύσκολη, λόγω ακύρωσης όλων των εκδηλώσεων σε κοινότητες και πόλεις. Ο κόσμος θα αναγκαστεί να κάνει τα Κούλουμα σε οικογενειακό κύκλο. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι με ποικιλία νηστίσιμων προϊόντων. Η οικονομική δυσκολία μπορεί να υπάρχει, αλλά ευελπιστούμε στο καλύτερο. Η κορύφωση λογικά θα υπάρξει τη Δευτέρα, όπου θα είμαστε ανοιχτοί για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Οι τιμές παραμένουν σταθερές και σε μερικά προϊόντα είναι και μειωμένες σε σχέση με πέρυσι».

Αναστάσιος Κάπος-«ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΒ – ΚΑΠΟΣ Ο.Ε»:

«Υπάρχει μια κίνηση αλλά δε γνωρίζουμε αν είναι λόγω ιού ή σαρακοστιανού τραπεζιού. Έχουμε πολλές πωλήσεις σε προϊόντα που δεν ανήκουν στα νηστίσιμα, όπως ζυμαρικά, όσπρια, γάλατα και καθαριστικά προσωπικής υγιεινής. Υπάρχει μια αναστάτωση στην αγορά λόγω και των αναβολών που έγιναν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις, με τον κόσμο να βρίσκεται σε σύγχυση. Οι τιμές είναι ελάχιστα πιο ανεβασμένες συγκριτικά με άλλα χρόνια, αλλά πάντα υπάρχουν είδη σε προσφορά που μειώνουν τη συνολική αξία του καλαθιού. Παρότι με τα χρόνια εξασθενεί ελάχιστα το έθιμο, οι Έλληνες τηρούν με ευλάβεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας».

Τάκης Ρουμπίνης-Delicatessen Ρουμπίνης:

«Ενόψει Κ. Δευτέρας η κίνηση έχει αυξηθεί λίγο, λόγω της πληρωμής του κόσμου αυτές τις μέρες. Ο κόσμος θα τηρήσει το έθιμο με ποιοτικά προϊόντα σε άριστες τιμές, που σε πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερα από προηγούμενες χρονιές. Ο κόσμος προτιμά την ποιότητα παρά την ποσότητα».


Πηγή