Φόλες σκότωσαν 9 γύπες στο φαράγγι της Κλεισούρας – Το είδος χάνεται (pics)

Έντεκα δηλητηριασμένα όρνια, εννιά εκ των οποίων νεκρά, εντοπίστηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του φαραγγιού της Κλεισούρας, στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό δηλητηρίασης του προστατευόμενου και κρισίμως απειλούμενου είδους γύπα, που έχει καταγραφεί στη χώρα, μετά από αυτό στα Στενά του Νέστου το 2012, και το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο όσον αφορά τα Όρνια.

Το όλο θέμα ήταν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο facebook, o Διονύσης Μαμμάσης της εγκληματικής τακτική της φόλας, των δηλητηριασμένων δολωμάτων που προκάλεσαν τη μαζική δηλητηρίαση των προστατευόμενων γυπών της Κλεισούρας Μεσολογγίου.

Το όρνιο χαρακτηρίζεται ως είδος αυστηρής προστασίας και θεωρείται παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση αφού οι πληθυσμοί του έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Η αποικία των Ακαρνανικών Ορέων μαζί με την αποικία του Αράκυνθου (φαράγγι Κλεισούρας) αποτελούν τον ζωτικό τους χώρο και είναι σήμερα οι μόνες βιώσιμες στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Υπήρξε άμεσος συντονισμός και ανταπόκριση από τον Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, σε συνεργασία με την Elliniki Ornithologiki Etaireia, το Δασαρχείο Μεσολογγίου, την Θηροφυλακή του Κυνηγητικού Συλλόγου Μεσολογγίου και με την συμβολή επιστημόνων, ερευνητών πεδίου, εθελοντών συνέβαλλαν τα μέγιστα.

Στην περιοχή μετέβη και η ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο για τη διεύρυνση του περιστατικού. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες καταγραφές για τον αριθμό και πληθυσμό των ορνέων σε συγκεκριμένες θέσεις παρατήρησης και χωρίστηκαν σε ομάδες ορνιθοπαρατήρησης με στόχο να συνδράμουν στις ενέργειες των υπηρεσιών της χώρας.

Η ανησυχία για την τύχη των υπόλοιπων όρνιων της περιοχής είναι έντονη και ο κίνδυνος για την κατάρρευση του τοπικού πληθυσμού γυπών παραμένει.

Φόλες σκότωσαν 9 γύπες στο φαράγγι της Κλεισούρας - Το είδος χάνεται (pics) Φόλες σκότωσαν 9 γύπες στο φαράγγι της Κλεισούρας - Το είδος χάνεται (pics) Φόλες σκότωσαν 9 γύπες στο φαράγγι της Κλεισούρας - Το είδος χάνεται (pics) Φόλες σκότωσαν 9 γύπες στο φαράγγι της Κλεισούρας - Το είδος χάνεται (pics) Φόλες σκότωσαν 9 γύπες στο φαράγγι της Κλεισούρας - Το είδος χάνεται (pics)

(Οι φωτογραφίες είναι από το facebook).


Πηγή