ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπέιρου σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία

  1. Δεν μας προκαλεί εντύπωση η στάση του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων στο ΠΓΝΙ ο οποίος χθες, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ούτε λίγο ….ούτε πολύ παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα, λέγοντας ότι η 6η ΥΠΕ και το ΠΓΝΙ είναι πολύ μπροστά από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, και στην προετοιμασία και στην εξασφάλιση των όρων να δοθεί η μάχη με όλα τα διαθέσιμα για τους υγειονομικούς όπλα. Δήλωση που ακολούθησε την προ 15μέρου δημόσια δήλωση ότι με «παρέμβασή» του έρχεται υγειονομικό υλικό και προσωπικό στο ΠΓΝΙ, που ακόμη …..βρίσκεται στο δρόμο. Κάλεσε μάλιστα να μην δίνει κανείς σημασία σε όσους αναδεικνύουν ελλείψεις, προβλήματα και αστοχίες διότι αποτελούν «λύκους που στην αναμπουμπούλα χαίρονται» και να εμπιστεύονται τον ίδιο, μάλλον διότι το παραμύθι του είναι ευχάριστο ….κάτι σαν την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»
  2. Δεν μας προκάλεσε επίσης εντύπωση, η ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων (ΙΣΙ) με την οποία επιχειρείται να φιμωθεί κάθε φωνή αλήθειας, για την πραγματική κατάσταση που αποτυπώνουν οι συνάδελφοι που ζουν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία τη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Η ανακοίνωση express που δεν γνωστοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ιατρικού συλλόγου, αποτελεί μνημείο παρέμβασης στην ελευθερία έκφρασης, που δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση πέτυχε το κατασταλτικό της στόχο. Ευελπιστούμε για τελευταία φορά. Αποτελεί επίσης κορυφαία στιγμή αποκάλυψης ότι συνάδελφοι επιστήμονες, όπως η πρόεδρος του ΙΣΙ και πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων του ΠΓΝΙ, λειτουργούν με κίνητρο την συγκάλυψητης επικίνδυνης καθυστέρησης στην στελέχωση των νοσοκομείων και στην θωράκισης των συναδέλφων με τα πιο αξιόπιστα όπλα από την κυβέρνηση.
  3. Και η ηγεσία του ΙΣΙ και η πλειοψηφία του συλλόγου εργαζομένων στο ΠΓΝΙ είναι στελέχη της ΝΔ και φαίνεται πως αλληλοσυμπληρώνονται στην προσπάθεια να μπεί σε καραντίνα η αλήθεια για να κυκλοφορεί ελεύθερη η κυβερνητική ανευθυνότητα και να παρουσιάζεται μια εικονική πραγματικότητα για το ΠΓΝΙ και τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ που μετρούνε 65 υγειονομικούς σε καραντίνα σε Γιάννενα, Άρτα και Πρέβεζα. Δεν μας εκπλήσσει, γιατί τόσο ο ΙΣΙ όσο και η πλειοψηφία του συλλόγου εργαζομένων στο ΠΓΝΙ όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν το ίδιο που κάνουν και τώρα. Έκαναν γαργάρα τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την παραπέρα επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων μέσω ΣΔΙΤ, με «λαγό» τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Τότε με την σιωπή τους υπέθαλψαν την καταστολή των ΜΑΤ ενάντια μαχόμενους συναδέλφους της ΟΕΝΓΕ στο Ζάππειο, τώρα με την απαράδεκτη ανακοίνωση τους ορίζουν ως « έλλειψη σοβαρότητας και σύνεσης που δεν αρμόζει στο κύρος του ιατρικού λειτουργήματος» την υπεράσπιση της αλήθειας . Για εμάς το κύρος του ιατρού κρίνεται μόνο από την υπεράσπιση της επιστημονικής αλήθειας και όχι από το πνίξιμό της στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας.
  4. Αποδεικνύονται πιστοί υπηρέτες της πολιτικής που βάζει το οικονομικό κόστος ως το βασικό κριτήριο λήψης των επιστημονικά κατάλληλων μέτρων για την προστασία τη υγείας των υγειονομικών και λαού. Γι΄αυτό άλλωστε δεν βγάλανε άχνα όταν 600 μόνο εργαζόμενοι στο ΠΓΝΙ εκπαιδεύτηκαν στην χρήση της στολής προστασίας με μία και μοναδική στολή, λόγω έλλειψης, καθυστερώντας την εκπαίδευση για εβδομάδες. Γι΄ αυτό δεν βγάζουνε άχνα σήμερα που η 6η ΥΠΕ ζητά καθημερινή καταμέτρηση όλου του υγειονομικού υλικού, σε κάθε κλινική καθημερινά, για να ελέγχεται η ροή του με το σταγονόμετρο, αποκαλύπτοντας την τεράστια έλλειψη. Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι λύνεται το ζήτημα …με το να στέλνονται οι οδηγίες στο προσωπικό για την σωστή χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στο ΠΓΝΙ.

Γι΄ αυτό προσπάθησαν να συγκαλύψουν πολλά περιστατικά λάθος διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων , τα οποία η ΕΙΝΗ ανέδειξε και προκάλεσε τον έλεγχο τους από την διοίκηση. Γι΄ αυτό δεν βγάζουν άχνα για την απόλυση 20 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ στα μέσα Μάη και 25 συμβασιούχων καθαριστριών από το ΠΓΝΙ στις 15 Απρίλη, περιμένοντας την επανείσοδο ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας όπως προβλέπεται στην ΠΝΠ της κυβέρνησης. Γι αυτό δεν βγάζουν άχνα για την ανάγκη χιλιάδων προσλήψεων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, χαϊδεύοντας τους κερδοσκόπους μαυραγορίτες και δεν καλούνε τους εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους γιατρούς να ενταχτούν στο δημόσιο σύστημα υγείας για να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους ιδίως στις ειδικότητες των παθολόγων και πνευμονολόγων.

  1. Στην ίδια άλλωστε ρότα, κουβέντα δεν έβγαλαν όταν η κυβέρνηση πριν δύο εβδομάδες νομοθέτησε την είσοδο ιδιωτών και ΜΚΟ στην πρωτοβάθμια υγεία (ΠΦΥ). Η σιωπή τους δείχνει ότι θεωρούν επιστημονικά ορθή την στρατηγική του μένουμε στο σπίτι χωρίς στοιχειωδώς σοβαρό δίκτυο ΠΦΥ για την παρακολούθηση των συμπτωματικών ασθενών στο σπίτι. Προφανώς μαζί με τον ΕΟΔΥ θεωρούν επιστημονικά ορθή την μέθοδο της αυτοαξιολόγησης και αυτοθεραπείας των κλεισμένων στο σπίτι ασθενών τους οποίους νοσηλεύουν οι συγγενείς τους κάνοντας τον πρακτικό νοσοκόμο.
  2. Κάνουν «την πάπια» εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού για το επικίνδυνο δώρο της κυβέρνησης στους ιδιώτες κλινικάρχες. Τις επιπλέον 40% νέες κλίνες ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα χωρίς έλεγχο προδιαγραφών, με διπλασιασμού του ενοικίου από 800 σε 1600ευρώ. Δεν ιδρώνει το αυτί τους, που η κυβέρνηση σιγοντάρει τον ιδιωτικό τομέα για να κάνει τα test για τον ιό, έξω από τις επιστημονικές οδηγίες για την αναγκαιότητά τους και έξω από έναν αναγκαίο κεντρικό σχεδιασμό. Φαίνεται ότι το να κάνεις …τουμπεκί για τόσο σοβαρά ζητήματα είναι απόδειξη «της σοβαρότητας και της σύνεσης που αρμόζει στο κύρος του ιατρικού λειτουργήματος»!!!
  3. Η EINH εκφράζει την ανησυχία της για την έλλειψη προσωπικού και μέσων προστασίας ειδικότερα εκείνων που παρέχουν υψηλή προστασία, στα νοσοκομεία της Ηπείρου. Ανεξάρτητα από τον σχεδιασμό στα χαρτιά που έχουν οι διοικήσεις, κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την ύπαρξη του προσωπικού και των υλικών μέσων στα νοσοκομεία. Χωρίς επαρκή στελέχωση στα ΤΕΠ στα ειδικά τμήματα λοιμωδών και στις ΜΕΘ που στήνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παρά τις οδηγίες του ΠΟΥ για την αναγκαιότητα ελέγχων και επανελέγχων του υγειονομικού προσωπικού για τον ιό, εξετάσεις δεν γίνονται και στα νοσοκομεία της Ηπείρου, με τρανταχτό παράδειγμα συνάδελφο στην Πρέβεζα που μπήκε σε καραντίνα – σαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα άλλου συνάδελφου – και στον οποίο καμιά εξέταση δεν έγινε. Γι αυτό και οι κραυγές αγωνίας συναδέλφου διευθυντή των από ΤΕΠ…καταστέλλονται άμα τη γενέσει. Γι αυτό οι πύλες εισόδου στα νοσοκομεία, στα ΤΕΠ, στην πρώτη δηλαδή γραμμή μάχης με τον ιό δεν πρέπει να φαίνονται προς τα έξω ότι λειτουργούν με ανεπαρκές προσωπικό και χωρίς όπλα.
  4. Όσοι προβάλλουν την ατομική ευθύνη σαν βασικό παράγοντα έκβασης της επιδημίας, προσπαθούν να αποσιωπήσουν την κρατική ευθύνη. Ο κόσμος στη μεγάλη του πλειοψηφία πειθαρχεί στα μέτρα και με το παραπάνω. Η ατομική ευθύνη όμως, δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη. Οι υγειονομικοί που είμαστε στην πρώτη γραμμή απαιτούμε από το κράτος να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Οι απλές τηλεφωνικές οδηγίες από νοσοκομειακά τμήματα σε χρόνιους ασθενείς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την εξωνσοοκομειακή τους παρακολούθηση χωρίς ενταγμένο δε αυτή τη διαδικασία δίκτυο ΠΦΥ. Γιατί στόχος πρέπει να είναι να μη χαθούν άλλοι ασθενείς περιμένοντας στο σπίτι. Δεν φτάνουν μόνο τα τηλέφωνα και τα e-
  5. Η μη επίταξη… τώρα… του συνόλου του ιδιωτικού τομέα στη μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας αλλά απεναντίας η διόγκωσή του με παχυλή επιδότηση, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση προχωρά χωρίς ενδοιασμό την πολιτική της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα σε βάρος του δημοσίου ακόμα και σήμερα που τα δημόσια νοσοκομεία και οι νοσοκομειακοί γιατροί δίνουν τα πάντα σ΄αυτή τη μάχη.. Στην προσπάθειά της αυτή βρίσκει συμμάχους εκείνους που αναλαμβάνουν να βάλλουν σε καραντίνα την αλήθεια για να χτιστεί μια επίπλαστη ομοψυχία, καταστέλλοντας κάθε επιστημονική φωνή που θέλει να δώσει νικηφόρα την μάχη …από σήμερα.

Για τους παραπάνω λόγους η ΕΙΝΗ, όπως και δεκάδες σύλλογοι εργαζόμενων σε νοσοκομεία, δεκάδες ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, και η ΟΕΝΓΕ ενώνουν τη φωνή τους ΑΠΟ ΤΩΡΑ διατρανώνοντας ότι: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Τα καλυμμένα με μάσκες στόματα, έχουν δυνατή φωνή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να ανοίξουν τώρα οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ, με πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού.

Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Να στελεχωθούν άμεσα τα νοσοκομεία, με προτεραιότητα στα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και οι δομές ΠΦΥ, ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους.

Να επιταχθούν τώρα οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ώστε να ενταχθούν στο σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Να ενταχθούν οι χιλιάδες έμπειροι συνάδελφοί μας ιδιώτες γιατροί στη μάχη μέσα από τις δομές της δημόσιας Υγείας.

Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος.

Να υπάρχει διαφάνεια και ενημέρωση από όλους όσους εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Να υπάρχει επιστημονική ιχνηλάτηση και εκτέλεση test για τον ιό σε όλους τους υγειονομικούς με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Να προσληφθούν γιατροί εργασίας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Να ενταχθούν οι υγειονομικοί άμεσα στα ΒΑΕ.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΝΑΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΙΝΗ


Πηγή