Δυτική Ελλάδα – Κορονοϊός: Χάθηκε μια μάχη, κερδίζονται άλλες

Τον τρίτο της νεκρό καταγράφει η Δυτική Ελλάδα και τον 17ο πανελλαδικά. Πρόκειται για τον 64χρονο, από την Κάτω Αχαΐα, ο οποίος νοσηλεύονταν εδώ και αρκετές ημέρες διασωληνωμένος στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝΠ.

Η κατάστασή του είχε επιβαρυνθεί λόγω συνοδών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και χθες τα ξημερώματα κατέληξε. Συνδεόταν με την κοινότητα των εκδρομέων στους Αγίους Τόπους.

Ωστόσο η χθεσινή ημέρα μας επιφύλασσε και καλά νέα. Αυτά εστιάζονται στο γεγονός ότι έχει μειωθεί κατακόρυφα ο αριθμός των νοσηλευομένων στο ΠΓΝΠ.

Συγκεκριμένα, στη Μονάδα νοσηλεύονται δύο ασθενείς με μάσκα οξυγόνου και στην απομονωμένη κλινική των διαγνωσμένων κρουσμάτων (οφθαλμολογική) νοσηλεύονται μόλις 9 περιστατικά ενώ στην Κλινική με τα ύποπτα (ΩΡΛ) δεν νοσηλεύεται κανένα.

Επίσης χθες δόθηκαν άλλες 29 αρνητικές απαντήσεις σε δείγματα που είχαν ληφθεί σε ύποπτα.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ

«Η καμπύλη της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνει σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο. Χαίρομαι που δεν βλέπω αυτή τη δραματική αύξηση, αγοράσαμε χρόνο, μακάρι να αγοράσουμε κι άλλο χρόνο, δεν μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί, αλλά ούτε και ότι έχει αυξηθεί δραματικά» ανέφερε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε:

«Ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων που είναι το προϊόν από τα δύο άγνωστα μεγέθη, δηλαδή του πόσοι έχουν μολυνθεί ή νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν. Αυτός ο αριθμός γνωρίζουμε ότι αυξάνεται δραματικά αν επιτρέψουμε στη νέα λοίμωξη να εξαπλωθεί», ανέφερε και είπε με έμφαση ότι αυτό το ξέρουμε με σιγουριά και αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό να μην επιβαρυνθεί περισσότερο απ όσο αντέχει το σύστημα υγείας.

ΤΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα αριθμητικά δεδομένα εξέλιξης της επιδημία ανέφερε ότι χθες επιβεβαιώθηκαν 71 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα στα 695.

Τα κρούσματα καταγράφηκαν κυρίως στην Αττική, αλλά κατανέμονται πλέον σε 28 γεωγραφικές ενότητες της χώρας. Το 56% αφορά άντρες.

Από το σύνολο των θετικών στον κορονοϊό, 114 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία εκ των οποίων 35 σε ΜΕΘ, οι 34 άνδρες και μόλις μόνο μια γυναίκα.

Ο μέσος όρος ηλικίας όσο νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι τα 68 έτη.

Μέχρι σήμερα 17 άνθρωποι, 14 άντρες και τρεις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη, έχουν καταλήξει από επιπλοκές του κορονοϊού. Οι περισσότεροι είχαν κι άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Τα καλά νέα είναι ότι 29 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς.

ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε για το νέο ιό. Για παράδειγμα ανέφερε ότι υπάρχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι κάποιοι από αυτούς που μολύνονται με τον ιό, μπορεί να έχουν γαστρεντερικά προβλήματα. «Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, το γνωρίζουμε για τους κορονοϊούς. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι η απώλεια όσφρησης που φαίνεται ότι καταγράφεται σε κάποιους».

Αναφερόμενος στην θεραπεία είπε ότι ήδη έχουν δοθεί οι κατευθυντήριες γραμμές από την ελληνική εταιρεία λοιμώξεων στους γιατρούς πώς θα χρησιμοποιούν τα φάρμακα στους ασθενείς με κορονοϊό.

pelop.gr

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    24 Μαρτίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία