ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΓΝΠ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς Υπουργό Υγείας Βασ. Κικίλια, τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γ. Καρβέλη και την Διοικήτρια του ΠΓΝΠ «Παναγία η Βοήθεια», Παναγούλα Μαμμή, θέτει το ζήτημα με το νεκροτομείο του Νοσοκομείου.

Η επιστολή του Δημάρχου Πατρέων, που κοινοποιείται στους Προέδρους της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, Κύριε Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Κυρία Διοικήτρια του Π.Γ.Ν.Π.,

Με μεγάλη έκπληξη η Δημοτική Αρχή πληροφορήθηκε από τους εκπροσώπους του συλλόγου ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών της πόλης μας, την απόφαση της Διοίκησης του Π.Γ.Ν.Π. ότι «δεν γίνονται αποδεκτές οι φυλάξεις σορών (εξωτερικά περιστατικά), καθώς επίσης και όσα νεκροτομούνται θα πρέπει να απομακρύνονται όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την νεκροτομή από το χώρο του νοσοκομείου».

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου, εμπρός στο αδιέξοδο που τους δημιουργεί η εν λόγω απόφαση, η οποία έχει ισχύ από την ημέρα έκδοσής της, την 26/03/2020, μετέφεραν στη δημοτική αρχή το αίτημα να δημιουργηθούν άμεσα στα δημοτικά κοιμητήρια οι αντίστοιχοι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την παραμονή των νεκρών έως τον ενταφιασμό τους, που περιλαμβάνουν ψυκτικούς θαλάμους, χώρο καλλωπισμού τους καθώς και την φύλαξη τους.

Έως τώρα, όπως είναι γνωστό, τα τελευταία 20 χρόνια ισχύει το καθεστώς της παραμονής των θανόντων στους εξοπλισμένους χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μέχρι την παραλαβή τους από τα Γραφεία Τελετών. Οι συγκεκριμένοι χώροι (νεκροτομεία) των νοσοκομείων πληρούν αυστηρά όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας την υγεία των εργαζομένων στη χρονική περίοδο της περιποίησης των νεκρών, αλλά και τον περιορισμό τυχόν διασποράς διαφόρων μολυσματικών ασθενειών που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψουν.

Η συγκεκριμένη αιφνιδιαστική ενέργεια της διοίκησης του Π.Γ.Ν.Π. δημιουργεί έντονο προβληματισμό, αλλά και σοβαρές ανησυχίες σ’ ότι αφορά τις τεράστιες δυσάρεστες επιπτώσεις στον ενταφιασμό των νεκρών.

Σημειώνουμε πως εκτός των νοσοκομείων, ειδικοί εξοπλισμένοι και λειτουργικοί χώροι δεν υπάρχουν στην πόλη μας. Ένας μικρός διαστάσεων χώρος που υπήρχε στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο είναι ανενεργός εδώ και 20 χρόνια και δεν καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες παραμονής και φύλαξης των νεκρών.

Δημιουργεί επίσης πολλά ερωτηματικά για τον χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής της. Γιατί δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση του Δήμου ώστε να προετοιμαστεί ομαλά η μετάβαση, εάν φυσικά τεκμηριώνονταν οι λόγοι μεταβολής του ισχύοντος καθεστώτος; Τι εξυπηρετεί η άμεση ισχύ (την ίδια μέρα) της απόφασης; Υπολογίστηκαν οι συνέπειες στην πόλη, στις πενθούσες οικογένειες και στους εργαζόμενους των Γραφείων τελετών;

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του πατραϊκού λαού για την εξ ορισμού άστοχη ενέργεια, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Θεωρούμε υποχρέωση εκ μέρους σας την αναγκαία ολοκληρωμένη ενημέρωσή μας για τους λόγους που οδηγούν σ’ αυτή τη μεταβολή. Λαμβάνοντας υπόψιν τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει αυτή η απόφαση, σας ζητάμε να μην προχωρήσετε στην άμεση εφαρμογή της, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, έως ότου να γίνουν οι απαραίτητες προσυνεννοήσεις. Να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς αποδοχής και παραμονής των θανόντων συμπολιτών μας στους ειδικούς χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Η δημοτική αρχή, από την πρώτη στιγμή της ενημέρωσής της, δρομολόγησε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Με την ευθύνη των εργαζόμενων των αρμόδιων υπηρεσιών, καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να καταστεί ο ανενεργός και εγκαταλελειμμένος για 20 χρόνια χώρος στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο λειτουργικός, ο οποίος περιλαμβάνει ψυκτικούς θαλάμους σε χώρο υποδομής και παραμονής των θανόντων συμπολιτών μας. Σε κάθε περίπτωση θα σταθούμε στο πλευρό όλων των συνδημοτών μας, στις δύσκολες ώρες του πένθους τους, προχωρώντας με όποιο κόστος στη διευκόλυνση της ταφής με αξιοπρέπεια και σεβασμό των ανθρώπων τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να εντάξει στους άμεσους σχεδιασμούς της και την ενίσχυση του Δήμου μας, ώστε να διαμορφωθεί χώρος κατάλληλος, σύμφωνος με τις προδιαγραφές που προβλέπονται για το σήμερα και το άμεσο μέλλον».

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    27 Μαρτίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία