Θεόδωρος Βασιλόπουλος: «Πάρτε μέτρα, στο ναδίρ και οι εξαγωγές σπαραγγιών από την πανδημία»

Ένας ακόμα αγροτικός παραγωγικός κλάδος που πλήττεται στην Δυτική Ελλάδα από την πανδημία είναι και οι εξαγωγές σπαραγγιών.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου έπειτα και από την συνεργασία που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε επιστολή στον υπουργό Μάκη Βορίδη όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

« Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται στις εξαγωγές σπαραγγιών αυτή την περίοδο της Πανδημίας.

Η σαιζόν του Σπαραγγιού βρίσκεται στην αρχή της εμπορικής περιόδου και οι εξαγωγές, από πλευράς μας, γίνονται κυρίως στη Γαλλία και Γερμανία.

Το σπαράγγι γνωρίζετε ότι είναι ένα ευαίσθητο λαχανικό, όσον αφορά το χρόνο ΄΄ζωής του΄΄ μετά τη συλλογή του και ίσως το μοναδικό λαχανικό που δεν μπορεί να αποθηκευτεί και μάλιστα σε ειδικές και εξειδικευμένες ψυκτικές μονάδες για περισσότερο από μια εβδομάδα. Μετά τα περιοριστικά μέτρα των παραπάνω χωρών και πρωτίστως η Γαλλία έχουν σχεδόν μηδενίσει τις παραγγελίες για τις επόμενες δέκα μέρες και ίσως επ΄ αόριστον εάν δεν αλλάξει κάτι στα περιοριστικά μέτρα.

Η Γερμανία συνεχίζει να ζητάει σπαράγγια μόνο ποιότητας Α και σε πολύ μικρές ποσότητες για την κάλυψη και μόνο των αναγκών στα Σούπερ Μάρκετ.

Επίσης η δυσκολία εύρεσης φορτηγών ψυγείων για την μεταφορά τους όλο και μεγαλώνει λόγω μείωσης των επιστροφών από την Ευρώπη. Η μαζική φυγή των εργατών από τα συσκευαστήρια μας λόγω του φόβου του κορωνοϊού, υπολογίζοντας την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι τέλους Απριλίου (λανθασμένα βέβαια, διότι δεν είμαστε στις επιχειρήσεις που κλείσαμε λόγω μέτρων) και υποσχέθηκε η Κυβέρνηση λόγω των μέτρων που έπρεπε να παρθούν. Όσο και αν λειτουργούμε, η ζημιά των παραγωγών αλλά και των Συν/σμών θα είναι μεγάλη και τα μέτρα ανακούφισης της Κυβέρνησης θα πρέπει να συμπεριλάβουν τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να ξεπεράσουμε όλοι μαζί, όσο πιο ανώδυνα γίνεται, αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας και σαν παραγωγοί αλλά και σαν Συνεταιριστικές Οργανώσεις.»


Πηγή