Μάκης Φόρτες: Οι δια περιφοράς συνεδριάσεις του ΔΣ, η απαλλαγή από δημοτικά τέλη και οι βραχυχρόνιες ενοικιάσε […]

Μάκης Φόρτες: Οι δια περιφοράς συνεδριάσεις του ΔΣ, η απαλλαγή από δημοτικά τέλη και οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η τοπική μας κοινωνία και συνολικά η ανθρωπότητα απαιτούνται αφενός περίσκεπτες αποφάσεις από όλους και πολύ περισσότερο τις τοπικές αρχές και αφετέρου πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των εχόντων την ευθύνη στις αποφάσεις και εν προκειμένω στα δημοτικά πράγματα της δημοτικής αρχής και των δημοτικών παρατάξεων.

Δυστυχώς η επιλογή της δημοτικής αρχής του Δήμου Αργοστολίου να συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο όλο και πιο συχνά «δια περιφοράς» χρησιμοποιώντας κατά κόρον μια μόνο εκ των δυνατοτήτων που παρέχονται από το νόμο για ευελιξία στις συνεδριάσεις και την άμεση λήψη αποφάσεων, στερεί την αμεσότητα στη λήψη των αποφάσεων και τη δυνατότητα συνεργασίας των παρατάξεων.

Επισημαίνω ότι σε σύνολο 25 συνεδριάσεων από το ξεκίνημα τον περασμένο Σεπτέμβριο της παρούσης δημοτικής περιόδου, «δια περιφοράς» έχουν γίνει οι 5 συνεδριάσεις δηλαδή το 20% του συνόλου.

Ήδη έχουν υπάρξει δικαιολογημένες διαμαρτυρίες από συμβούλους και παρατάξεις και θεωρώ ότι ο Δήμαρχος κ. Μιχαλάτος οφείλει να αναθεωρήσει το νόμιμο μεν αλλά εικονικό τρόπο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου «δια περιφοράς» και οι συνεδριάσεις να γίνονται πλέον με τον προσφορότερο τρόπο της αμεσότητας δια τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο όπως εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης με δυνατότητα βιντεοκλήσης κλπ. σύμφωνα με την 18318/13-3-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και την διυπουργική απόφαση 429/2020 (ΦΕΚ Β΄ 850/13-3-2020).

Με βάση τα παραπάνω και μην έχοντας άλλη δυνατότητα δημοσιοποιώ τη θέση μου για δύο ζητήματα που έχουν σχέση με τις σημερινές έκτακτες καταστάσεις που βιώνουμε, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19.

1. Ελάφρυνση επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη κ.λ.π.
Η πρόθεση του Δημάρχου κ. Μιχαλάτου να εισηγηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την ελάφρυνση των επιχειρήσεων που τους έχει επιβληθεί αναστολή λειτουργίας από την κεντρική κυβέρνηση, από πάσης φύσεως δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους όπως δημοσιοποιήθηκε, είναι κατ’αρχήν θετική έστω και αν η επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαρτίου και στην ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο θέμα.
Και χαρακτηρίζω κατ’αρχήν θετική την πρόθεση του Δημάρχου, γιατί το θέμα δεν είναι τόσο απλό έτσι ώστε να εξαντλείται με τροποποίηση και μόνο των σχετικών Κανονισμών του Δήμου σε μια απλή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής όπως προαναγγέλλει ο Δήμαρχος, αφού ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε νομικές περιπέτειες.
Προχθές μόλις στις 20/3 ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Δημήτρης Παπαστεργίου με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο αφού αναφέρει ότι «δεν υπάρχει άμεση νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει τέτοια δυνατότητα» ζητά «την έκδοση συγκεκριμένων υπουργικών αποφάσεων ή ΠΝΠ, που θα αναστέλλουν την είσπραξη των δημοτικών τελών, κοινοχρήστων χώρων/τραπεζοκαθισμάτων ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων, καθώς και προστίμων για μη πληρωμένα δημοτικά τέλη/βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων αυτών που πλήττονται».
Το πιθανότερο είναι η απάντηση του Υπουργού να είναι άμεση και θετική, οπότε και δεν υπάρχει λόγος βιασύνης λήψης αποφάσεων από μέρους μας οι οποίες, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «ελλείψεως νομοθετικού πλαισίου (νομίμου ερείσματος), μπορεί αργότερα να οδηγήσει στη μη νομιμότητα των σχετικών αποφάσεων αναστολής είσπραξης δημοτικών εσόδων και τη δημιουργία ποινικών/ πειθαρχικών ευθυνών των αιρετών οργάνων των Δήμων».
Εξάλλου η πρόταση του κ. Παπαστεργίου είναι πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με τις προθέσεις του κ. Μιχαλάτου αφού περιλαμβάνουν εκτός των δημοτικών τελών που αναφέρεται ο Δήμαρχος και τα μισθώματα δημοτικών ακινήτων (όπως στην δικιά μας περίπτωση σε καταστήματα στην αγορά) καθώς και προστίμων για μη πληρωμένα δημοτικά τέλη/βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων αυτών που πλήττονται.

2. Βραχυχρόνια ενοικίαση κατοικιών
Θεωρώ ότι ο Δήμαρχος θα πρέπει να ενώσει τη φωνή του Δήμου Αργοστολίου με όλους εκείνους τους Δήμους όπως της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μ. Υδραίου η οποία ήρθε σε επαφή με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, τον Υφυπουργό κ. Τουρισμού Μάνο Κόνσολα καθώς και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για «το φαινόμενο της συνέχισης βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών εν τω μέσω της κρίσης στην οποία βρίσκεται ο τόπος μας λόγω κορονοϊού, τη στιγμή που ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και βρισκόμαστε στο σημείο αιχμής της πανδημίας, να επιτρέπεται η άσκηση παράλληλης δραστηριότητας και να ενοικιάζονται στην Κέρκυρα κατοικίες σε κατοίκους εξωτερικού.
Κάποιοι, μπροστά στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους, θυσιάζουν τα πάντα, ακόμα και την υγεία των πολιτών».

Η παρέμβαση του Δημάρχου Αργοστολίου επιβάλλεται επί πλέον και από το γεγονός που το φαινόμενο έχει εμφανιστεί και στην Κεφαλονιά και έχουν υπάρξει όχι μόνο σχετικά δημοσιεύματα αλλά και επώνυμες καταγγελίες όπως αυτή του συναδέλφου δημοτικού συμβούλου Σάμης Παναγή Κοκκόλη.

Υ.Γ. Θεωρώ το λιγότερο απαράδεκτο 12 ημέρες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την 8η συνεδρίαση στις 10/3/2020 μεσούσης της κρίσεως να μην έχει δημοσιευτεί άρα και να μην έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της απόφασης ««Λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης εξάπλωσης του κορωνοϊού και στελέχωσης των δομών υγείας του δήμου Αργοστολίου» με εισηγητή το συνάδελφο Γιάννη Κουρούκλη εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης.


Πηγή