Παρέμβαση Νίκου Τσουκαλά και Νίκου Πέττα για λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης στις πληγείσες από τον κορονοϊό […]

Η διαταραχή που έχει προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού στην τοπική αγορά, με έντονα σημάδια έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας αποπληρωμής οφειλών , και με αναπόφευκτες αρνητικές επιδράσεις στο σύνολο των επιχειρήσεων ,ενεργοποίησε για άλλη μια φορά, τον πρ. της Ένωσης Φοροτεχνικών Ζακύνθου, κ. Νικό Τσουκαλά, ώστε να προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης, με ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και προτάσεις, προς την Κυβέρνηση Στην ανακοίνωση που υπογράφει και ο Δικηγόρος, κ. Νίκος Πέττας , διατυπώνεται η ανάγκη, να ληφθούν επιπλέον μετρά από την Κυβέρνηση, με παρεμβάσεις οικονομικής ανακούφισης και χρηματοδοτικής στήριξης των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα,

Η άλλη όψη των μέτρων για τον κορωνοϊό

Η Ζάκυνθος βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα ως μια από τις περιοχές, μαζί με την Ηλεία και την Αχαΐα, όπου εφαρμόζονται τα έκτακτα μέτρα για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, δια των οποίων επιβλήθηκε η απαγόρευση λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, σχολείων, εκπαιδευτικών εκδρομών.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο τόπος μας κλονίζεται.

Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που ο εγκέλαδος έσειε το νησί μας και οι καλοκαιρινές φωτιές δοκίμασαν τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού.Και τώρα ο κορωνοϊός, ο οποίος έπληξε συνανθρώπους μας, για τους οποίους προσευχόμαστε και συμπαραστεκόμαστε.

Πλην όμως είναι μια νέα, και ελπίζουμε, παροδική συνθήκη η οποία επηρεάζει την καθημερινότητα μας.

Ο περαιτέρω δε, προβληματισμός μας σχετίζεται με την επιρροή των ληφθέντων,εκ της Κυβέρνησης, μέτρων στην οικονομική μας καθημερινότητα, στο μέτρο που μπορούν να ιχνηλατηθούν.

Άμεσος αντίκτυπος τους είναι ο δραστικός περιορισμός των μετακινήσεων των συμπολιτών μας, η αναστολή κρίσιμων λειτουργιών του κράτους που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ήτοι με πεδία κατ’ εξοχήν μαζικά. Επομένως εγείρονται προβλήματα στους οικονομικούς τομείς πέριξ των εν λόγω δραστηριοτήτων.

Για παράδειγμα πόσο θα επηρεαστούν τα φροντιστήρια, τα γυμναστήρια, οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Πόσο θα επηρεαστεί η οικονομία της μετακίνησης, όπως για παράδειγμα τα πρατήρια καυσίμων, τα πρακτορεία λεωφορείων, οι μετακινήσεις στην ακτοπλοϊκή γραμμή. Πόσο θα επηρεαστούν οι κλάδοι της τροφοδοσίας και της εστίασης. Αλλά και τι θα γίνει με τους εποχιακούς εργαζόμενους που έρχονται στο νησί μας για να εργαστούν την θερινή περίοδο.

Το αλληλένδετο της οικονομικής λειτουργίας, όπως επιδρά θετικά για όλους έτσι επιδρά και αρνητικά για όλους.

Εκτός όμως από τα ανωτέρω, ενδεικτικά παρατιθέμενα, παραδείγματα οι επιπτώσεις των μέτρων για την πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού δεν αφήνουν αδιάφορη την βαριά βιομηχανία, όπως συνηθίζουμε να λέμε, της τοπικής μας οικονομίας, τον τουρισμό, ο οποίος μπορεί ακόμη να μην φαίνεται να πλήττεται από τα μέτρα πρόληψης (ευτυχώς δεν βρισκόμαστε εν μέσω θερινής περιόδου) σε αντίστοιχη κλίμακα προς την τοπική οικονομία, πλην όμως οι επαγγελματίες του κλάδου αποθαρρύνονται να «ανοιχτούν» και σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί.

Ταυτόχρονα όμως, τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα λειτουργίας για την τοπική οικονομία, γιατί καθώς η κατανάλωση, εξ αιτίας των – κατά τα άλλα εξαιρετικά σωστών – μέτρων πρόληψης για την διασπορά του ιού, έχει περιοριστεί, βαίνουσα συνεχώς μειούμενη, οι υποχρεώσεις των τοπικών εμπόρων, των επιτηδευματιών, των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των ξενοδόχων, των αγροτών και εν γένει κάθε οικονομικού κλάδου του νησιού, παραμένουν ανεπηρέαστες.

Έτσι, έχουμε οδηγηθεί στην εξής αντίφαση, από την μία τα μέτρα πρόληψης, να έχουν οδηγήσει στην εξαύλωση της εμπορικής κίνησης και στην άμεση κατάρρευση της τοπικής οικονομίας, γεγονός ευχερώς διαγνώσιμο, και από την άλλη, ουδεμία πρόβλεψη να υπάρχει για τις υποχρεώσεις της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Αποτέλεσμα αυτών είναι οι φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές υποχρεώσεις να είναι εν ισχύ, να συνεχίσουν να βεβαιώνονται, να καθίστανται ληξιπρόθεσμες, να λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων).

Η εν λόγω ανισορροπία πρέπει να σταματήσει.

Εν όψει, συνεπώς, των κρίσιμων συνθηκών που περνά ο τόπος, η Κυβέρνηση, το Ελληνικό Κράτος πρέπει να άρει την αντίφαση και να προχωρήσει στην λήψη μέτρων ανακούφισης της τοπικής οικονομίας,παράλληλα και με αναδρομική ισχύ από την λήψη μέτρων για την πρόληψη διάδοσης του κορωνοϊού.

Προς τον ανωτέρω σκοπό από μέρους μας, ως μια μικρή συμβολή, προτείνουμε:

  1. Αναστολή των βεβαιώσεων οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο από την 05-02-2020.
  2. Αναστολή των βεβαιώσεων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ από την 05-02-2020.
  3. Αναστολή των βεβαιώσεων οφειλών προς τον Δήμο Ζακύνθου από την 05-02-2020.
  4. Άρση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από το Ελληνικό Δημόσιο και του φορείς του από την 05-02-2020 και αναστολή λήψης νεότερων μέτρων.
  5. Άρση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τα τραπεζικά ιδρύματα από την 05-02-2020και αναστολή λήψης νεότερων μέτρων.
  6. Άδειες μετ’ αποδοχών σε έναν εκ των δύο γονέων των οποίων τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν σχολεία.
  7. Πρόβλεψη για την μείωση της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθήματα ή άλλα ισοδύναμα μέτρα.
  8. Αναστολή λήψης μέτρων είσπραξης μεταξύ ιδιωτών.

Τα ανωτέρω ενδεικτικά αναφέρονται και σκοπό έχουν να ανοίξουν τον διάλογο και να εντείνουν την πίεση για την λήψη των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών, προς το σκοπό της αποφόρτισης της τοπικής μας οικονομίας από την τρέχουσα ταλαιπωρία, η οποία προσευχόμαστε πολύ σύντομα να είναι παρελθόν.

Ζάκυνθος, 07-03-2020

Πεττας Ι. Νίκος Τσουκαλάς Γ. Νίκος

Δικηγόρος Λογιστής Α τάξης


Πηγή