Φλόγα αισιοδοξίας για τις δύσκολες εποχές μας – Ο Ν. Φαρμάκης την έφερε στο βωμό της Κεντρικής Πλατείας του Πύ […]

Με μια λιτή, τελετή ο Πύργος υποδέχθηκε χθες το μεσημέρι την Ολυμπιακή Φλόγα, ο υψηλός συμβολισμός της οποίας άπλωσε πάνω από την πόλη ένα πέπλο αισιοδοξίας στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Τη Φλόγα μετέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης που άναψε στον βωμό που είχε στηθεί μπροστά από το μνημείο Ηρώων, στην κεντρική πλατεία της πόλης, χειροκροτούμενος.

Τα περιοριστικά μέτρα –λόγω κορωνοϊού- δεν απέτρεψαν τους πολίτες, κατά πολύ λιγότερους σε σχέση με προηγούμενες υποδοχές, να βγουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και την κεντρική πλατεία προκειμένου να την υποδεχτούν, με σεβασμό στις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει η Ολυμπιακή Φλόγα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

1 of 10

Λίγα λεπτά πριν τις 4 μ.μ. ο Νεκτάριος Φαρμάκης διέσχιζε την πλατεία και κατευθυνόταν στον χώρο της τελετής, που διοργανώθηκε από τον δήμο Πύργου. Στιγμές αργότερα και αφού η Φλόγα άναψε στον βωμό, ακούγονταν οι ύμνοι της Ελλάδας και της Ιαπωνίας με ταυτόχρονη έπαρση σημαίας.

«Μακάρι κάποια μέρα το έπαθλο να είναι ο κότινος»…

Η τελετή συνεχίστηκε με τον δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο να απευθύνει χαιρετισμό, στον οποίο ανέφερε πως «Ως Δήμαρχος της Πρωτεύουσας της Ολυμπιακής Ηλειακής Γης υποδέχομαι με δέος και ταυτόχρονα, με συγκίνηση προπέμπω την Ιερή Ολυμπιακή Φλόγα, στο διηπειρωτικό ταξίδι της, για να μεταλαμπαδεύσει τις ύψιστες και αθάνατες αξίες του Οικουμενικού Ολυμπισμού, οι οποίες γεννήθηκαν, πριν τρεις χιλιετίες στον Ιερό και κάλλιστο τόπο της Ολυμπίας.

Αξίες υψηλές, όπως η συναδέλφωση των λαών, η παύση των ολέθριων πολέμων, η εγκατάσταση της ειρήνης, είναι θεϊκές, που δυστυχώς, δεν τηρούνται. Το μακρινό ταξίδι του ανέσπερου Ολυμπιακού Φωτός, θα καταυγάσει και θα φωτίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2020 και από την περίοπτη θέση του, θα παρακολουθεί το «ευ αγωνίζεσθαι» των αθλητών του κόσμου.
Μακάρι κάποια μέρα το έπαθλο, να είναι ο κότινος και όχι το χρήμα. Στον ναό του Διός υπήρχε το επίγραμμα “Δίας εθέλειν τους αγώνες στεφανίτες, ουχί χρηματίτες”».

Τον χαιρετισμό του δημάρχου Πύργου ακολούθησαν αυτοί της εκπρόσωπου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο κας Καβαμούρα καθώς και του εκπρόσωπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Αθανάσιου Βασιλειάδη, με τους οποίους ο κ. Αντωνακόπουλος αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα.

Κατόπιν ο Πύργιος πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής άναψε τη δάδα με τη Φλόγα από τον βωμό και ξεκίνησε –και πάλι εν μέσω χειροκροτημάτων- ξανά τη διαδρομή…

«Αφιερώνουμε την ημέρα στον Μανώλη Αγιομυργιαννάκη»…

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε πως «Είναι μια σημαντική ημέρα για τον τόπο μας. Είναι, όμως, και μια ημέρα θλίψης, συγκίνησης και πένθους για τη Δυτική Ελλάδα. Κρατάμε ψηλά τη Φλόγα της Αρχαίας Ολυμπίας και της Δυτικής Ελλάδας στέλνοντας παντού σε όλο τον κόσμο ένα μήνυμα ενότητας, συναδέλφωσης και φυσικά ελπίδας που στην εποχή μας, δυστυχώς δείχνει όλο και πιο αναγκαίο.

Αφιερώνουμε τη σημερινή ημέρα αλλά κι αυτή την αναμμένη Φλόγα στον φίλο μας, τον δικό μας άνθρωπο, τον Μανώλη Αγιομυργιαννάκη.

Ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε πως αυτή η Φλόγα θα είναι το πρώτο καντήλι που ανάβει για τον Μανώλη στον τόπο που τόσο αγάπησε, δούλεψε, δημιούργησε και υπηρέτησε. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και του υποσχόμαστε πως θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε αυτή τη Φλόγα του τόπου μας πάντα δυνατή και αναμμένη».

«Ελπίζω να μου φέρει τύχη για διάκριση στο Τόκυο»…

Σε δήλωσή του στην εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο Εμμανουήλ Καραλής ανέφερε πως «Είναι η δεύτερη φορά που μεταφέρω ως λαμπαδηδρόμος την Ολυμπιακή Φλόγα αφού το είχα κάνει και το 2016 για τους Αγώνες του Ρίο και πάλι εδώ στον Πύργο. Φέτος που έχω πιάσει και το όριο για την Ολυμπιάδα είναι ακόμα πιο ιδιαίτερη στιγμή για μένα. Πρόκειται για μια μεγάλη τιμή και ακόμα μεγαλύτερη χαρά που βρίσκομαι στον Πύργο για να μεταφέρω την Ιερή Φλόγα. Νιώθω ευτυχισμένος και συγκινημένος και πραγματικά χάρηκα το κάθε δευτερόλεπτο της διαδικασίας.

Θέλω να πιστεύω ότι το γεγονός πως ήμουν λαμπαδηδρόμος θα μου φέρει και τύχη για μια διάκριση στους Αγώνες του Τόκυο. Ελπίζω για το καλύτερο και από εκεί και πέρα θα δώσω καθημερινά όλες μου τις δυνάμεις για να καταφέρω κάτι καλό».

[Φωτογραφίες: Φωτορεπόρτερ Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή – Βασίλης Κουτρουμάνος]


Πηγή