Eνημέρωση Πέτσα για τον κοροναϊό: Διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες – Σε 3 άξονες τα μέτρα της κυ […]

Eνημέρωση Πέτσα για τον κοροναϊό: Διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες - Σε 3 άξονες τα μέτρα της κυβέρνησης

Σε εξέλιξη βρίσκεται ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τις εξελίξεις με τον κοροναϊό από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

«Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων κριθήκαμε να διαχειριστούμε μία πρωτοφανή κρίση . Θα αποκρούσουμε την υγειονομική απειλή του κοροναϊού» τόνισε ο κ. Πέτσας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παίρνει τις αναγκαίες αποφάσεις για ότι χρειάζεται για την ανάσχεση διασποράς του ιού, και την ενίσχυση των εργαζομένων.
Για την ανάσχεση της διασποράς του κοροναϊού, είπε ότι έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια οι περιορισμοί μετακινήσεων. «Διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες. Είναι θετικό το γεγονός ότι οι Έλληνες πειθαρχούν».
«Η κυβέρνηση παίρνει τις αναγκαίες αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι χρειάζεται» τόνισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως η κυβερνητική πολιτική στηρίζεται σε τρεις άξονες: την ανάσχεση διασποράς του ιού, την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Για τον πρώτο άξονα, μετά τα μέτρα αλλά και την αντικοινωνική συμπεριφορά που επέδειξαν λίγοι περιορίστηκαν οι μετακινήσεις.
Υπενθύμισε πως από σήμερα διακόπηκαν και οι πτήσεις εξωτερικού της Aegean με εξαίρεση τις Βρυξέλλες, ενώ επέρχεται και μία σημαντική διοικητική μεταβολή στις 28 δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, οι οποίες πλέον εντάσσονται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε πως θα ακολουθήσει προκήρυξη για την τοποθέτηση διοικητών και την πρόσληψη προσωπικού.
«Καταγγέλλω δημόσια όσους διέσπειραν fake news ότι φτιάχνουμε 28 νέες δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, είναι οι υπάρχουσες που τίθενται υπό τη διοίκηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για τον δεύτερο άξονα, την ενίσχυση του συστήματος υγείας, προβλέψαμε από την πρώτη στιγμή τη διάθεση όποιων πόρων χρειαστούν για έκτακτες δαπάνες, προσλήψεις, εξοπλισμό κτλ. Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει ενισχυθεί. Πριν από δύο μήνες είχαμε 565 κλίνες ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 813, εκ των οποίων οι 118 είναι ιδιωτικές.
Για τον τρίτο άξονα, τη στήριξη της οικονομίας, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε πως έχουν ήδη ανακοινωθεί τρεις δέσμες μέτρων. Προφανώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί και συνεχίζει να επιδεινώνεται, και από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθούν τα κριτήρια για την ένταξη επιχειρήσεων και εργαζομένων στα μέτρα στήριξης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ξεχωριστά και στο πρόγραμμα εθελοντισμού που έχει ήδη αρχίσει, γνωστοποιώντας πως έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από 8000 εθελοντές.
Για τις επιχειρήσεις έχουμε ανακοινώσει όπως είπε δέσμη μέτρων 6 δισ.
«Η κατάσταση στην οικονομία έχει επιδεινωθεί και αξιολογούμε τα δεδομένα μέρα με τη μέρα. «Θα διευρυνθούν οι επιχειρήσεις που θα στηριχθούν. Θα υπάρξουν μέτρα για την ρευστότητα», πρόσθεσε.
Ο κ. Πέτσας έκανε έναν απολογισμό για τα μέτρα που έχει λάβει για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κοροναϊό ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να μην κάνει στείρα κριτική.
Για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από Βρετανία, τόνισε πως έχουν κλείσει τις πτήσεις από Βρετανία και Τουρκία και είπε ότι το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στην Αγγλία βαρύνει την εταιρεία. Οι δράσεις επαναπατρισμού εφεξής, πρόσθεσε, θα γίνονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από συνεργασία με τις πρεσβείες.
Για τις επιταγές, είπε ότι βρίσκονται στα σκαριά ρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Δεν είναι ώρα για νέους διχασμούς, είπε ερωτηθείς σχετικά με την κριτική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές του Στέλιου Κούλογλου. Αναμένουμε από τον κ. Τσίπρα να μαζέψει τις παραφωνίες, τόνισε.
Για το θέμα με τους εργαζόμενους και την εκ περιτροπής εργασία, ο κ. Πέτσα σημείωσε πως η κυβέρνηση προχώρησε στην προστασία των απολύσεων.
«Μία επιχείρηση για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της πρέπει να έχει έσοδα. Όταν ο τζίρος κατακρημνίζεται τότε είναι δύσκολο να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις. Επιλέξαμε την εργασία από την ανεργία. Απαγορεύονται οι απολύσεις. Το μέτρο θα επαναξιολογηθεί εάν χρειαστεί. Δίνεται η δυνατότητα για 50% εκ περιτροπής απασχόλησης ώστε να μην υπάρχει ανεργία.

parapolitika.gr


Πηγή