Αχαΐα – Κορονοϊός: Παρακολούθηση ασθενών ακόμα και μετά τη θεραπεία

Τον προστάτη του και παράλληλα τον ελεγκτή του έχει πλέον κάθε ασθενής με κορονοϊό που παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο ή βρίσκεται σε κατ' οίκον νοσηλεία.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα χτυπάει το σταθερό τους τηλέφωνο και στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται ο γιατρός που καταγράφει την κατάσταση της υγείας τους και ελέγχει τυχόν μεταβολές.

Τον ρόλο του «μεγάλου αδελφού» παίζουν τα Κέντρα Υγείας: Βορείου Τομέα (Αγίου Αλεξίου), Νοτίου Τομέα (Ζαρουχλεΐκων) και Κάτω Αχαΐας. Διευθυντές, γιατροί, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά δίνουν καθημερινά πρωτόγνωρη μάχη. Αποτελούν το αποκούμπι των πολιτών που αποφεύγει συστηματικά να προσεγγίσει τα νοσοκομεία υπό τον φόβο του κορονοϊού.

Η υγειονομική αυτή δοκιμασία έδωσε την ευκαιρία να αναδειχτεί και να αξιολογηθεί ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι τρεις παραπάνω υγειονομικές μονάδες βρίσκονται σε άμεση διασύνδεση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και λαμβάνουν πληροφόρηση για την κίνηση των περιστατικών. Το κάθε Κέντρο θέτει υπό την προστασία του τα περιστατικά που ανήκουν στην περιοχή του.

Μέσω τηλεδιασκέψεων -μία από αυτές θα λάβει χώρα εντός της ημέρας- οι διευθυντές των Κέντρων Υγείας λαμβάνουν οδηγίες και κατευθύνσεις από τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη που έκανε τον σχετικό σχεδιασμό και τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο.

Και οι δύο επισήμαναν στην «Π» την άριστη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και την ανταπόκριση των λειτουργών της. «Ο σχεδιασμός προχωράει σε άριστο βαθμό και συμβάλλει στην ελάφρυνση του φόρτου του Πανεπιστημιακού μας Νοσοκομείο» μας είπε ο κ. Καρβέλης.

Αποτελεσματική χαρακτήρισε τη συνεργασία ο κ. Γώγος προσθέτοντας ότι «αυτό είναι καλό και για τους ασθενείς μας οι οποίοι θα νιώθουν πιο ασφαλείς και θα ξέρουν που θα απευθυνθούν ανά πάσα στιγμή. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί πολύ σημαντικό βοηθό μας καθώς μας επιτρέπει να εστιάσουμε στους νοσηλευόμενους και στον έλεγχο των ύποπτων».

Από τα όσα μας καταθέτουν στη συνέχεια οι διευθυντές των τριών ΚΥ, οι πολίτες ανταποκρίνονται στο κουδούνισμα του ελέγχου και φαίνεται ότι έχουν χτίσει σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    13 Απριλίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία