Αχαΐα: Τη Δευτέρα του Πάσχα αναβιώνουν έθιμα

Ενα από τα Πασχαλινά έθιμα που διασώθηκαν χάρις στις μνήμες των παλαιότερων και την διάθεση των νεότερων να διασώσουν την παράδοση που τους δόθηκε προφορικά, είναι η "λέληση" η οποία αναβιώνει στο Ανω Καστρίτσι κατά την Δευτέρα του Πάσχα.

Η "λέληση" κατά την τοπική διάλεκτο είναι η Δέηση η οποία είναι μια μεγάλη θρησκευτική πομπή η οποία ξεκινά από το ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και με επικεφαλής της πομπής την εικόνα της Αναστάσεως και τους φουστανελάδες, καταλήγει στο χωριό με το παραδοσιακό γλέντι που ακολουθεί την επομένη της οικογενειακής εορτής του Πάσχα.

Η τοπική παράδοση θέλει τους κατοίκους του Ανω Καστριτσίου να τελούν θρησκευτικές δεήσεις

στην προσπάθεια τους να προφυλάξουν το χωριό από κάποια καταστροφή.

Μια δεύτερη εκδοχή είναι ότι η πομπή γινόταν προκειμένου οι κάτοικοι να δεηθούν στον Κύριο και τους Αγίους να τους προστατέψει από κάποιο λοιμό ή διάφορες επιδημίες ενώ μια τρίτη εκδοχή είναι η προστασία από κατολισθήσεις.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πομπής οι κάτοικοι επικαλούνται το «Κύριε Ελέησον». Η πομπή ακολουθεί περιμετρική διαδρομή σε κάθε ξωκλήσι ενώ οι ιερείς βγάζουν το ύψωμα σε υπεραιωνόβιο δέντρο και καταλήγουν στο ξωκλήσι της Παναγίας, όπου τελείται Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια, όλοι όσοι συμμετέχουν στην πομπή, μικροί, μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες αφού έχουν διανύσει πεζοπορία πέντε ωρών περίπου καταλήγουν στην κεντρική πλατεία όπου ο παπάς σύρει πρώτος το χορό ενώ ακολουθεί το γλέντι με ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, κουλούρια και κρασί άφθονο.

@Τουρλάδες και Δροσάτο Καλαβρύτων. Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, στα δύο Καλαβρυτοχώρια, γιορτάζεται το έθιμο της «Κουλούρας». Σε αυτό οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε αγώνα δρόμου, ο οποίος βέβαια γίνεται μέσα στην ανθισμένη φύση. Το έπαθλο του νικητή είναι μια «κουλούρα», ένα είδος ψωμιού με γλυκιά γεύση, που παρασκευάζεται τη Μεγάλη Πέμπτη μαζί με τα κόκκινα αυγά από ανύπαντρες κοπέλες του χωριού. Παρόμοιο έθιμο, που χάθηκε όμως, και στο Βερσίτσι των Καλαβρύτων όπου την Τρίτη του Πάσχα μοιραζόταν η "κουλούρα", ένα είδος τσουρεκιού, ευλογημένο και μετά από κλήρωση μέσα στο ναό. Οι νικητές της "κουλούρας" έσπευδαν πρώτοι στο αλώνι για το γλέντι…

@ Χαλανδρίτσα. Το έθιμο της "κουλούρας" αναβιώνει και στην Χαλανδρίτσα, 2η ημέρα του Πάσχα και ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου το ομώνυμο ξωκλήσι της περιοχής ανοίγει τις πύλες του για να γιορτάσουν όλοι μαζί αναβιώνοντας. Αρκετοί πιστοί ντόπιοι αλλά και επισκέπτες παρευρίσκονται στο εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη για να παρακολουθήσουν τη Θεία λειτουργία καθώς και τους ιππείς, οι οποίοι συμμετέχουν στον αγώνα για την Κουλούρα.

@ Βασιλικό. Κάθε χρόνο στο Δημοτικό Διαμέρισμα αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα το έθιμο της λιτάνευσης της εικόνας του Αγίου Γεωργίου (προστάτη της περιοχής) με τη συνοδεία αλόγων. Εκατοντάδες πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου για να παρακολουθήσουν τη πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στην έφιππη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου νεαροί κρατούν την σημαία και το λάβαρο της εκκλησίας, ακολουθούν ιερείς και πιστοί.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    20 Απριλίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία