Κώστας Αλεξανδρόπουλος: «Μεγάλο στοίχημα η ανάπτυξη της Νέας Φιγαλείας»

Ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην «kedenews», όπου μίλησε για θέματα που ταλανίζουν τον δήμο, αλλά και τις προτεραιότητες που έχει θέσει προκειμένου η δημοτική αρχή να βοηθήσει τους δημότες της να αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητά τους.

Συνέντευξη του Δημάρχου Ζαχάρως,

στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΑΣΗ

Κύριε δήμαρχε, μιλήστε μας για τη νέα σας θητεία και την ιστορία αυτού του δήμου.

Ο Δήμος Ζαχάρως, μετά από μια πολύχρονη -15ετή συγκεκριμένα- ταλαιπωρία, κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα. Οι τελευταίες εκλογές έδωσαν τη δυνατότητα στους δημότες μας να μας επιλέξουν ως δημοτική αρχή.

Εμείς, αν και βρήκαμε «ερείπια», είμαστε υποχρεωμένοι με τη βοήθεια όλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προσπαθήσουμε να ξαναστήσουμε με γερά θεμέλια τις υποδομές. Μάλιστα, οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν τις δικές τους πρωτοβουλίες προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδά τους και να μπορέσει να αναπτυχθεί, έτσι, και ο τόπος μας.

Ο δήμος μας είναι ιδιαίτερα προικισμένος τόσο λόγω της πολιτισμικής παράδοσης όσο και λόγω του φυσικού περιβάλλοντος. Το ότι γη είναι εύφορη, το μεγάλο δώρο της ακροθαλασσιάς που είναι μπροστά στο Ιόνιο, αλλά και η μοναδική ομορφιά του Καϊάφα, αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ικανά για να αναδείξουν τον δήμο μας ως από τους πιο επιτυχημένους στην Ελλάδα, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, βοήθεια και κατανόηση από τους κρατικούς παράγοντες.

Κύριος στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, μιας και οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες και χρειάζονται συντήρηση. Έτσι, θα πρέπει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, οι πλατείες, οι δημόσιοι χώροι και οι δρόμοι να συντηρηθούν. Να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη δημοτική υπηρεσία με υπαλλήλους, ώστε να υλοποιηθούν τα σχέδιά μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ένα μεγάλο ζήτημα που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξή μας είναι το Προεδρικό Διάταγμα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, το οποίο απαγορεύει στον δήμο να αναπτύξει τον τουρισμό σε πολύ μεγάλες εκτάσεις, που στην ουσία αποτελεί το 70% των εσόδων των δημοτών, ενώ το υπολειπόμενο προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή από την κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή.

Είναι απαραίτητο να γίνει αυτό, ιδίως μετά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η καλλιέργεια και η εμπορία της ελιάς.

Τι προβλέπει η δημοτική αρχή για την επόμενη τετραετία όσον αφορά το αναπτυξιακό σχέδιο και σε ποιους τομείς;

Το πρώτο θέμα είναι να βρούμε τρόπο πώς μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί το «Παρά θίν’ αλός», αλλά επίσης πρώτης προτεραιότητας ζήτημα είναι η ανάπτυξη της περιοχής των ιαματικών λουτρών στον Καϊάφα.

Να σημειωθεί, μάλιστα, πως οι ιαματικές πηγές είναι οι πρώτες στον κόσμο και χρονολογούνται από το 1400 π.Χ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι μια πολύ όμορφη περιοχή που δεν μπορεί να μένει αναξιοποίητη. Θα πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν έργα, τα οποία έχουν ξεκινήσει από το 1970, κι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μεγάλο στόχο της κυβέρνησης, ώστε να γίνει ένας χώρος διαφήμισης για ολόκληρη τη χώρα.

Κατά καιρούς έχει έχουν γίνει δηλώσεις είτε για αθλητικό πάρκο είτε για υδατοδρόμιο. Τι γνωρίζετε;

Όλα αυτά μπορούν να φιλοξενηθούν, τόσο το υδατοδρόμιο όσο και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, στην περιοχή του Καϊάφα. Υπάρχει ήδη μια εγκατεστημένη μαρίνα. Αν και έχουν περάσει 40 χρόνια από την κατασκευή της, δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, διότι δεν έχει ενωθεί η λίμνη με το κανάλι.

Βέβαια, στην περιοχή έχει ήδη εγκατασταθεί μια σχολή θαλάσσιου σκι, ενώ τον προσεχή Ιούνιο πρόκειται να γίνει μια παγκόσμια εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν περίπου 100 πρωταθλητές.

Από την άλλη πλευρά, έχω μιλήσει με κυβερνητικούς παράγοντες, μεταξύ αυτών και με τον υφυπουργό Συγκοινωνιών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος έχει αναλάβει να κινητοποιήσει το νομοθετικό σχέδιο για την εγκατάσταση 100 υδατοδρομίων, όπου ανάμεσα σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται και η λίμνη του Καϊάφα.

Η δυσκολία σ’ αυτό το σημείο έγκειται στην επαφή της δημοτικής αρχής με τον ιδιοκτήτη της περιοχής του Καϊάφα. Πιστεύουμε όμως ότι όλα αυτά θα υλοποιηθούν άμεσα.

Το πρόβλημα με τη χωματερή στην Αγία Παρασκευή αποκαταστάθηκε; Πού μεταφέρονται τα απορρίμματα;

Η αποκομιδή των σκουπιδιών από τον δήμο μεταφέρεται στον ΧΥΤΑ, στην Τριανταφυλλιά Αμαλιάδας. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Αναφορικά με τα υγρά απόβλητα υπάρχει πρόβλημα υποδομής, για το οποίο έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση μέσα από προγράμματα και μελέτες που έχουμε καταθέσει στην περιφέρεια προκειμένου να αποκαταστήσουμε τα δίκτυα αποχέτευσης και τους βιολογικούς σταθμούς. Επίσης, θα πρέπει να κάνουμε βιολογικούς σταθμούς και στη Νέα Φιγαλεία, που είναι μια κοινότητα αρκετά ενισχυμένη.

Τα τελευταία χρόνια ο δήμος έχει ένα ενεργό πρόγραμμα ανακύκλωσης. Αυτό θα αναπτυχθεί περαιτέρω;

Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με μια επιχείρηση που κάνει συλλογή πλαστικού και θα πραγματοποιηθεί μια πιλοτική συμφωνία δύο μηνών. Το χαρτί, δυστυχώς, είναι ένα μεγάλο ζήτημα και προσπαθούμε να έρθουμε σε συνεργασία με συλλέκτες πλαστικού προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτό.

Ποια έργα προγραμματίζει ο δήμος για το οδικό δίκτυο στο άμεσο μέλλον; Ποια είναι η σχέση της δημοτικής αρχής με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;

Η συνεργασία μας με την περιφέρεια είναι αρκετά καλή σε προφορικό επίπεδο, αναμένουμε βέβαια προσεκτικά να δούμε την αποδοχή των προτάσεων μας. Όσον αφορά τη γέφυρα της Κορακοφωλιάς, πράγματι είναι ένα έργο της περιφέρειας και έχει ήδη εγκριθεί.

Από την πλευρά μας, προτείναμε τον οδικό άξονα μεταξύ Γιαννιτσοχωρίου και Νέας Φιγαλείας, που θα διευκολύνει τους τουρίστες, αλλά εξυπηρετεί και τους κατοίκους απ’ όλα τα χωριά της περιοχής.

Ο δρόμος επίσης που θα πρέπει να αποκατασταθεί, και στη μνήμη μάλιστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές το 2007, είναι από τη θέση Μποκαρίνο προς την Αρτέμιδα και να συνεχίσει προς την Πλατιάνα και την Ανδρίτσαινα. Είναι δρόμοι που θα εξασφαλίσουν μια καλύτερη σύνδεση, πόσω μάλλον τώρα που ακούγεται πως ένα από τα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα είναι η σύνδεση της Μεγαλόπολης με έναν μεγάλο οδικό άξονα προς την Ολυμπία.

Υλοποιείται, από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο όνειρο: να συνδεθεί η Δυτική Πελοπόννησος με την Αργολίδα.

Εμείς σ’ όλες αυτές τις πρωτοβουλίες είμαστε θετικοί. Όπως επίσης είναι πολύ θετικό το ότι οι δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας, Κρέστενας, Ζαχάρως έχουν συμφωνήσει πως θα αυξηθεί ο χρόνος παραμονής και προσέλευσης τουριστών προς όλα τα αρχαιολογικά μνημεία.

Έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου;

Θα πρέπει να σας πω ότι έχουν εκπλαγεί ιδιαίτερα τόσο η δημοτική μας αρχή όσο και η αρχαιολογική υπηρεσία, που ασχολείται με την ανάδειξη και απορρόφηση των πόρων, καθώς μέσα από μια διδακτορική διατριβή διαπιστώθηκε πως όλα τα πολιτισμικά μνημεία του Νομού Ηλείας, πλην της Αρχαίας Ήλιδας, βρίσκονται από τον ποταμό Νέδα μέχρι τον Αλφειό ποταμό.

Τα αρχαία μνημεία που κοσμούν την περιοχή μας θα αρχίσουν να αναδεικνύονται από τη δημοτική αρχή με συγκεκριμένα σχέδια και επαφές που έχουμε κάνει, ενώ μάλιστα έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου μέσα στην τετραετία να αλλάξει η εικόνα του δήμου.

Από την αρχή της θητείας σας δηλώσατε ότι θα είστε δίπλα στους πολίτες και θα βελτιώσετε την καθημερινότητά τους. Τι προβλέπει ο δήμος για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των δημοτών, αλλά και για την αυξομείωση των δημοτικών τελών;

Ακόμα και από πλευράς μηχανημάτων, αλλά και ανθρώπων που εργάζονται για τον δήμο, μόνιμων υπάλληλων, βρισκόμαστε πίσω… Έχουμε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για να εκσυγχρονίσουμε το δίκτυο ύδρευσης στον δήμο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της πόλης.

Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε ένα μεγάλο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, γύρω στις 70 θέσεις, ενώ μάλιστα προσπαθούμε να βρούμε και χώρο στη Νέα Φιγαλεία. Μάλιστα, θέλουμε να φτιάξουμε την πλατεία στη Φιγαλεία, αλλά και τον οδικό άξονα. Έχει, βέβαια, αρκετές δυσκολίες αν αναλογιστεί κανείς την επαρχιακή οδό, που περνάει μέσα από τη Φιγαλεία. Πιστεύουμε πως σε συνεννόηση με τους δημότες μας θα καταφέρουμε να υπάρξει ένα αίσιο τέλος.

Το ίδιο μάς ενδιαφέρουν και οι μικρές κοινότητες, καθώς εμπλουτίζουν τη συνολική εικόνα του δήμου μας. Όταν τα χωριά γίνουν προσβάσιμα από τους τουρίστες, θα μπορέσουν να ενισχύσουν την οικονομία του δήμου. Επίσης, ενδιαφέρον για μας έχει η ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης, σε συνεργασία με τον Δήμο Τριφυλλίας, αναφορικά με το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας. Ευελπιστούμε πως τα «ξεχασμένα» σχέδια που έχουν γίνει στην περιοχή του Καϊάφα θα ολοκληρωθούν με τη διάνοιξη των δύο καναλιών.

Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό πως οι αθλητικές υποδομές έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Τι πρόγραμμα έχει ο δήμος για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις παιδικές χαρές;

Έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται μια παιδική χαρά στο Νεοχώρι, ενώ έχει παρουσιαστεί πρόβλημα με τη θέση για την παιδική χαρά στη Νέα Φιγαλεία.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν μείνει πολύ πίσω και αυτές που υπάρχουν έχουν κακές προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να χρειάζονται συνεχή συντήρηση.

Σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, εκτός απροόπτου θα γίνει η έναρξη κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου μέσα στο 2021.

Μετά από μια μικρή καθυστέρηση να σημειωθεί πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοπράτησης και έχει ήδη ανακηρυχθεί εργολάβος ο οποίος θα κατασκευάσει το Πολύκεντρο.

Τι προβλέπεται για τις Υπηρεσίες που ήδη λειτουργούν στον δήμο; Υπάρχει μελλοντικά κάποιο σχέδιο για τη δημοτική συγκοινωνία;

Αυτή τη στιγμή επιδιώκουμε να λύσουμε το πρόβλημα με τη νομιμοποίηση χώρων. Αρχικά ο ένας χώρος αφορά το Κέντρο Υγείας και ο άλλος που είχε προοριστεί για την κατασκευή δημαρχείου από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Εμείς λοιπόν τώρα έχουμε έρθει σε επαφή με την Πολεοδομία Πάτρας προκειμένου να τελειώσει αυτό το θέμα. Ο σκοπός μας όμως είναι αυτό το κτίριο, που προοριζόταν για δημαρχείο, να ενταχθεί στο συγκρότημα των δημοτικών σχολείων της Ζαχάρως και δίπλα σ’ αυτό να γίνει ένα πάρκινγκ.

Έχουμε κάποιες λύσεις για το νέο δημαρχείο, όσο γίνεται με καλύτερους οικονομικούς όρους. Η Ζαχάρω βρίσκεται αρκετά πίσω όσον αφορά κάποιους λειτουργικούς χώρους. Ζητάμε να γίνει και ένα ειδικό χωροταξικό και θα χρειαστεί να το πολεμήσουμε πολύ σκληρά.

Δείξατε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Νέα Φιγαλεία, όπως φάνηκε μέσα από την ίδρυση καινούργιας σχολικής μονάδας. Βέβαια, αυτό που περιμένουν οι δημότες είναι η αστική ανάπλαση του δήμου..

Αυτά εντάσσονται στο σύνολο του δήμου. Ετοιμάζουμε να γίνει ένα ψηφιακό μουσείο που θα αναδείξει όλες τις ομορφιές από τα περασμένα χρόνια μέχρι και σήμερα και θα συνδέσουμε προς όφελος του δήμου τις πολιτιστικές δομές με τα σημερινά ενδιαφέροντα των δημοτών μας.

Θα βάλουμε καινούργιο χλοοτάπητα στο στάδιο της Ζαχάρως, ενώ το μεγάλο στοίχημα για μας είναι η ανάπτυξη της Νέας Φιγαλείας, η οποία είναι μια γραφική κωμόπολη.

*Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα kedenews


Πηγή