Οταν οι Αγγλοι έπαιζαν μπάλα… κανονικά, υπό την απειλή του Χίτλερ

Εν αντιθέσει με το 1914, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος συνέλαβε άπαντες απροετοίμαστους, συν ότι η Αγγλία μπήκε στον πόλεμο αρκετά… αργά και σχεδόν μόνη της. Και αποτελεί κηλίδα στην ιστορία της η πολιτική (αντίστοιχη των ΗΠΑ ως και τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ, τον Δεκέμβριο του 1941) «κατευνασμού» προς τη ναζιστική Γερμανία. Η επονείδιστη συμφωνία του Μονάχου είχε, μεταξύ άλλων, και την υπογραφή του Αγγλου πρωθυπουργού Νέβιλ Τσάμπερλεν.

Αρχικώς η Γερμανία προσάρτησε τη γειτονική Αυστρία τον Μάρτιο του 1938 και λίγους μήνες μετά ο Αδόλφος Χίτλερ, υπό την απειλή πολέμου, προσάρτησε και τη Σουδητία, τότε περιοχή της δυτικής Τσεχοσλοβακίας με πληθυσμό συμπαγούς γερμανικής μειονότητας. Ο Τσάμπερλεν υπέγραψε με τη Γερμανία τη συμφωνία του Μονάχου, σύμφωνα με την οποία η Σουδητία αποδιδόταν στη Γερμανία, με αντάλλαγμα την υπόσχεση να μην προσαρτηθεί περισσότερο τσεχικό έδαφος. Κάτι που φυσικά που καταστρατηγήθηκε έξι μήνες αργότερα, όταν τον Μάρτιο του 1939 ο Χίτλερ κατέλαβε ολόκληρη την Τσεχοσλοβακία. Ούτε τα καλύτερα προγνωστικά δεν θα το προέβλεπαν!

Η Αγγλία κήρυξε εντέλει τον πόλεμο στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 1939, μετά τη ναζιστική εισβολή στην Πολωνία και ακολούθησε μια μακρά περίοδος που έμεινε γνωστή ως ο «Ψεύτικος Πόλεμος» (σ.σ. Phoney War») καθώς ουδείς έκανε το πρώτο βήματα για να επιτεθεί. Κάτι που κράτησε ως τον Μάιο του ’40, τη εισβολή της Γερμανίας στη Γαλλία και την αντίδραση των Βρετανών.

Η Αγγλία μπήκε λοιπόν στον WW2 το φθινόπωρο του 1939 ενώ τα πρωταθλήματα είχαν ήδη ξεκινήσει από τις 26 Αυγούστου. Για την ιστορία, μόνο η Μπλάκπουλ είχε το απόλυτο με 3/3 νίκες κι ακολουθούσαν με απολογισμό 2-1-0 η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και η Αρσεναλ. Τα πρωταθλήματα, ευλόγως, διεκόπησαν ωστόσο στο Νησί έπαιξαν… κανονικά μπάλα εν μέσω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και με κατάμεστα γήπεδα. Πρόκειται για το Football League War Cup, που δημιουργήθηκε και με τις ευλογίες της Λίγκας και διήρκησε έξι χρόνια. Βεβαίως, ως επίσημη διοργάνωση δεν αναγνωρίστηκε ποτέ αλλά κράτησε «ζεστό» το ενδιαφέρον του κοινού.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr


Πηγή