Πανσπουδαστική Πατρών: Η πανδημία και η απειλή για τη συνέχιση των σπουδών δεκάδων φοιτητών

Η πανδημία, η κρίση που έχει επιφέρει αυτή στην οικονομία, οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με την καθιέρωση της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης είναι παράγοντες που ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στη συνέχιση των σπουδών σε δεκάδες φοιτητές της χώρας.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κ.Σ. στο ΤΕΠΕΚΕ (πρωην ΠΤΔΕ) Πατρών με θέμα "τη συνέχιση των σπουδών μας μπροστά στην επιδημία του κορωνοϊού" καλώντας σε συλλογή υπογραφών για την κατάθεση αιτημάτων.

Η ανακοίνωσή έχει ως εξής: "Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε την πανδημία του του SARS-CoV-2 να είναι σε εξέλιξη. Η πανδημία αυτού του ιού απειλεί τη ζωή και την υγεία του λαού και της νεολαίας πατώντας πάνω στην χρόνια “πανδημία” του συστήματος υγείας.

Η κατάσταση υγείας της “πανδημίας” στο σύστημα υγείας έχει υπαίτιο την πολιτική εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας. Μια πολιτική που υπηρέτησαν και υπηρετούν οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε αντιμετωπίζοντας την υγεία του λαού σαν «κόστος» μπροστά στο «όφελος» των επιχειρηματικών συμφερόντων στην Υγεία, λογική που φέρνει όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας στην σημερινή ανεπαρκή και εγκληματική κατάσταση.

Η κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι εκείνες που έβαλαν πλάτη για τη κατηφόρα της δημόσιας υγείας, για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της, τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό, υγειονομικό προσωπικό, σε αναπνευστήρες μονάδες ΜΕΘ, υγειονομικό υλικό και για το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων.

Συγκεκριμένα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια με μια συνέχεια μέτρων οι κυβερνήσεις Σύριζα και ΝΔ έχουν κλείσει 10 δημόσια νοσοκομεία, όπως και το 25% των ΜΕΘ που έτσι και αλλιώς ήταν πολύ λιγότερα από τους κατοίκους, την ίδια ώρα που από τα νοσοκομεία της χώρας λείπουν 7000 γιατροί και ο κρατικός προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 50% από το 2010.

Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού η επιμονή της κυβέρνησης στην «ατομική ευθύνη» δεν αφορά τα αυτονόητα μέτρα ατομικής υγιεινής, την ευθύνη που έχει ο καθένας για μέτρα προστασίας του ίδιου ή γενικότερα του κοινωνικού συνόλου.

Αντίθετα, η επίκληση στην «ατομική ευθύνη» γίνεται για να κρυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις και η συνολικότερη ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους να ΄πάρουν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, διαχείρισης των επιπτώσεων από την επιδημία. Να γίνουν εδώ και τώρα προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό – γιατρούς – νοσηλευτές, να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για την κάλυψη των αναγκών του λαού!

Στο όνομα, λοιπόν, αυτή της ατομικής ευθύνης τι γίνεται με τους εργαζομένους στα εργοστάσια, στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτοί έχουν την επιλογή να μείνουν σπίτι τους; Στο χώρο δουλείας τους τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα από το κράτος για την αποφυγή του ιού;

Για εκείνη την μερίδα ανθρώπων η ατομική ευθύνη δεν υφίσταται μάλλον. Αντίθετα, η κυβέρνηση βάζει σε «καραντίνα» τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς μέσα σε αυτή την περίοδο έχουν γίνει 100.000 απολύσεις την στιγμή οι εργαζόμενοι διαβεβαιώνονταν από το κράτος ότι κανένας δεν πρόκειται να χάσει την δουλεία του.

Απάντηση σε κάθε καταπάτηση των δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι η συσπείρωση του καθενός στα σωματεία και στους συλλόγους ώστε να γίνει ενιαία επίθεση.

Οι εξελίξεις αυτές δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την ζωή και τις σπουδές των φοιτητών. Παράλληλα με την έξαρση του ιού βρίσκονται σε αναστολή όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως και το τμήμα μας και εξαιτίας αυτού αναδεικνύονται συνεχώς καινούργια ζητήματα όσον αφορά τη συνέχιση των σπουδών μας προς αποφυγή απώλειας του ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Οι κατευθύνσεις του Υπουργείου για αξιοποίηση των τεχνολογιών και του διαδικτύου με σκοπό, όπως λέγεται, τη συνέχιση των μαθημάτων εξ’ αποστάσεως αποτελεί ένα από τα μέτρα και όχι τη λύση προκειμένου να μπορέσουμε όλοι οι φοιτητές να ολοκληρώσουμε το εξάμηνο μας.

Καταγγέλλουμε την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ οι οποίοι ως εκπρόσωποι τύπου της κυβέρνησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας υποστηρίζουν ότι ‘’οι προτάσεις τους’’ έχουν δρομολογηθεί αγνοώντας ότι τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει και πολλοί φοιτητές δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν με αποτέλεσμα να μένουν πίσω.

Είναι αυτοί που θεωρούσαν τις βιντεοσκοπήσεις των διδασκαλιών χρονοβόρες διαδικασίες. Είναι εκείνοι που πριν μια εβδομάδα πήγαν αντιπαραθετικά στο ψήφισμα μας που προτείναμε την κατ’οίκον διανομή των συγγραμμάτων του Εύδοξου σε όλους τους φοιτητές και τώρα καπηλεύονται την πρόταση για δική τους.

Είναι εκείνοι που είπαν ότι τα θέματα των φοιτητών του πρώην ΤΕΙ της Κοινωνικής Εργασίας δεν μας ενδιαφέρουν ενώ το τμήμα έχει συγχωνευτεί και το πρώην ΤΕΙ πλέον έχει ενταχθεί στο τμήμα μας.

Είναι εκείνοι που προβάλλουν την ατομική ευθύνη χωρίς να κάνουν καμία νύξη για προσλήψεις και κενά στην υγεία. Είναι εκείνοι που σε κάθε συμβούλιο μας λένε να μην ζητάμε πολλά και να μην έχουμε υψηλές απαιτήσεις.
Δεν θα δεχτούμε την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την κυβέρνηση να μας φιμώνουν, μένουμε σπίτι- αλλά μένουμε δυνατοί και δεν πάμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας:

1. Βιντεοσκόπηση/μαγνητοσκόπηση των διαδικτυακών διαλέξεων για να μπορούν να τις παρακολουθήσουν ασύγχρονα όλοι οι φοιτητές.

2. Ανάρτηση σημειώσεων και βοηθητικού υλικού στο e-class για όλα τα μαθήματα.

3. Για τους φοιτητές της Κοινωνικής Εργασίας στα μαθήματα του β’ εξαμήνου που ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ, όπως και για τα εργαστήρια όπως ‘’Διαγνωστικές μέθοδοι με άτομα και ομάδες’’ κτλ.

4. Για το μάθημα της διδακτικής των μαθηματικών, όσοι φοιτητές επιθυμούν, να έχουν την δυνατότητα να δουλεύουν και να στέλνουν τις εργασίες στην Διδάσκουσα σε προκαθορισμένα και σταθερά χρονικά πλαίσια, με την προϋπόθεση να υπάρχει feedback από την ίδια τη Διδάσκουσα, ώστε να βοηθιούνται ουσιαστικά οι φοιτητές και έπειτα αφού οι ίδιοι έχουν επιλέξει να εξεταστούν με γραπτές εξετάσεις ή απαλλακτικές εργασίες.

5. Για τους φοιτητές του πρώην τμήματος της Κοινωνικής Εργασίας να παρθούν μέτρα για τις πρακτικές ΕΠΑ, οι οποίες λειτουργούν ως αλυσίδες και σε περίπτωση που δεν γίνουν δεν θα μπορούν να προχωρήσουν στις πρακτικές και θα χαθεί το εξάμηνο. Να γίνουν εργαστήρια μέσω skype που θα προετοιμάζονται και θα συζητούν τρόπους και μεθόδους παρέμβασης, εικονικά, όπως γίνεται και με τις πρακτικές των φοιτητών του πρώην Παιδαγωγικού.

6. Το τμήμα να απαιτήσει από το υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει σε όλους τους φοιτητές δωρεάν πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ, προκειμένου να είναι εφικτή η παρακολούθηση των μαθημάτων και να δοθούν άμεσα με ευθύνη της Κυβέρνησης τα απαραίτητα εργαλεία (λάπτοπ, τάμπλετ) σε όσους φοιτητές δεν έχουν για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα τους.

7. Να αποσταλούν άμεσα στις διευθύνσεις των φοιτητών τα συγγράμματα του Εύδοξου, παρά τις εξαγγελίες του Υφυπουργού Παιδείας (03/04/20) για κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες.
Να ληφθούν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου, μετά την επανέναρξη της κανονικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, να ολοκληρωθεί κανονικά το ακαδημαϊκό έτος για όλους τους φοιτητές, χωρίς να χαθούν μαθήματα, εργαστήρια, πρακτικές κ.λπ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν πρέπει να σωπάσουν. Μένουμε ενωμένοι και ενήμεροι ώστε να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δικαιώματα μας, για σπουδές στο ύψος των αναγκών μας!!
– Προχωράμε στην συλλογή υπογραφών για την κατάθεση των παραπάνω αιτημάτων στον πρόεδρο του τμήματος πατώντας εδώ.
-Στο πλαίσιο αυτό στεκόμαστε έμπρακτα αλληλέγγυοι στους ανθρώπους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, και στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων, δηλώνουμε συμμετοχή για να συμβάλλουμε και εμείς στην πρωτοβουλία για «διανομή τροφίμων στο σπίτι σε όλους τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου» μέσω του κοινωνικού οργανισμού του (ΚΟΔΗΠ), διεκδικώντας παράλληλα άμεσα μέτρα στήριξης του οργανισμού και υγειονομικά μέτρα.

Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδω.

Πανσπουδαστική Πατρών: Η πανδημία και η απειλή για τη συνέχιση των σπουδών δεκάδων φοιτητών


Πηγή