Παράταξη Σαρλή: Στο δημοτικό συμβούλιο η υγειονομική και οικονομική κρίση λόγω κορονοϊού

Η παράταξη «Κερκυραϊκή Αναγέννηση, Φωνή-Δημότες για Διαφάνεια» ζητά να έρθει στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο, ως θέμα, η κρίση που φέρνει η πανδημία του κορονοϊού, τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό κομμάτι.

Η ανακοίνωση της παράταξης:

Κύριε Πρόεδρε,

θεωρούμε αυτονόητο στην σημερινή συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που προσκαλέσατε για την Δευτέρα 27/4/2020 να συζητηθεί το θέμα με κυρίαρχες παραμέτρους:

· υγειονομική

· οικονομική

ΓΕΝΙΚΑ:

Στην παρούσα υγειονομική κρίση, ήταν σωστή η απόφαση της κυβέρνησης να μιλήσουν οι ειδικοί επιστήμονες για το ιατρικό θέμα και οι πολιτικοί να προχωρήσουν σε διοικητικές πράξεις για την υλοποίηση των επιστημονικών οδηγιών.

Αποτελεί επίσης ευτυχή συγκυρία να είναι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας ο επιστήμονας-άνθρωπος καθηγητής κ. Τσιόδρας. Ενημερώνει τον ελληνικό λαό, σκύβει και αφουγκράζεται την αγωνία και ανησυχία των πολιτών, πείθει και καθοδηγεί άριστα.

Για αυτό και τα αποτελέσματα που υπήρξαν στη κοινωνία μας, ιεραρχούνται με παγκόσμια αναγνώριση πολύ υψηλά, παρά τις, δυστυχώς, απώλειες συνανθρώπων μας. Κοιτάξτε γύρω μας τι συμβαίνει.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ:

Σε τοπικό επίπεδο όμως, διαπιστώσαμε ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας, η οποία, επέδειξε παραλυτικά στοιχεία και σε ορισμένες των καταστάσεων σύγχυση.

Αποτέλεσμα αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, στους πολίτες μιας ολόκληρης κοινωνίας, μεγάλους, μικρούς, σε άντρες και γυναίκες, ανήμπορους και ταλαιπωρημένους, κλεισμένους μέσα στο σπίτι, θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση, καθήκον αλλά και ανάγκη να τους παρέχουμε έγκυρη και επίσημη πληροφόρηση.

Πανικός, κακή πληροφόρηση και παραπληροφόρηση υπερίσχυσαν σε ένα κοινωνικό σύνολο που υπέδειξε πρωτοφανή πειθαρχία, ίσως και λόγω φόβου απέναντι σε μία σοβαρή αλλά ταυτόχρονα αόρατη απειλή.

Σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, επιτεύχθηκε εν πολλοίς ο στόχος της αναχαίτισης του κορωνοϊού, παρά τα περιστατικά που ανιχνεύθηκαν θετικά και την απώλεια ενός συμπολίτη μας.

Τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, καταφέραμε, τουλάχιστον ορατά, τον έλεγχο της διασποράς και εξάπλωσης του ιού.

Φυσικά ο ιός δεν εξαλείφθηκε. Τα μέτρα που τηρήθηκαν, σε άλλα μέρη του κόσμου πιο έγκαιρα, σε άλλα περισσότερο καθυστερημένα, στόχο έχουν:

την εύρεση της καταλληλότερης φαρμακευτικής αντιμετώπισης της covid 19,

την παρασκευή αξιόπιστων δοκιμασιών (tests) για την ανίχνευση του ιού,

την κατασκευή εμβολίου που είναι και η λύση αντιμετώπισης διασποράς και νόσησης από τον ιό.

Παγκόσμια, στην Ελλάδα, αλλά και τοπικά, αποδείχθηκε περίτρανα και ομολογήθηκε ακόμα και από πολιτικούς που εφάρμοζαν ιδιωτικά συστήματα υγείας ή σχεδίαζαν την άλωση των εθνικών συστημάτων υγείας των κρατών, ως δήθεν αναποτελεσματικών και κοστοβόρων, ότι σε καταστάσεις υγειονομικής κρίσης, μόνο το σύστημα καθολικής και δωρεάν για όλους δημόσιας υγείας, εγγυάται με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο την αντιμετώπιση σοβαρών υγειονομικών απειλών.

Από την κρίση αυτή, αναδείχθηκαν και ορισμένες ατέλειες λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας που ζητούν επιτακτικά τη λύση τους, ώστε να θωρακιστεί περαιτέρω, γιατί κίνδυνοι όπως του κορωνοϊού θα απειλήσουν τον άνθρωπο στο μέλλον με πρόβλεψη κάποιοι από αυτούς να είναι περισσότερο απειλητικοί.

Σε τοπικό επίπεδο, είναι ανάγκη να συζητήσουμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας επιτέλους όσα οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας χρόνια τώρα, υποστηρίζουν και αγωνίζονται.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

1ον. ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων

2ον. ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα. Σταθμός ΕΚΑΒ στο Νότο και στο Βορρά του νησιού.

3ον. Προσλήψεις μονίμων ιατρών και νοσηλευτών, ώστε Κλινικές και Τμήματα του Νοσοκομείου να λειτουργούν με αρτιότητα.

4ον. Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με κατανομή διάφανη και ορθολογική.

5ον. Ο Διοικητής των ΠΕΣΥ να εκλέγεται στις Εθνικές Περιφερειακές εκλογές από το εκλογικό σώμα του συνόλου κάθε διοικητικής Περιφέρειας.

6ον. Ο Διοικητής κάθε Νομαρχιακού Νοσοκομείου να εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο του κεντρικού Δήμου κάθε Νομού.

7ον. Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στελέχωση και ιατρικό εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας του Νομού, γιατί κάθε ενδεχόμενη νόσος πρέπει να αναχαιτίζεται πριν φθάσει και επιβαρύνει άσκοπα το Νοσοκομείο.

8ον. Επαρκές και αξιόπιστο δίκτυο Οικογενειακών Ιατρών, γιατί είναι ο απολύτως ενδεδειγμένος τρόπος σε καταστάσεις επιδημιών να μπει τροχοπέδη στην υπερφόρτωση του συστήματος της δημόσιας φροντίδας υγείας.

9ον. Δωρεά στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου, κλίνης με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό και μηχάνημα τεχνητής υποστήριξης αναπνοής. Να απαιτηθεί από το κράτος η πλήρης στελέχωσή του με μόνιμο ιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό.

10ον. Δωρεά στο Νοσοκομείο όλου του απαραίτητου εξοπλισμού προστασίας, για όσο διάστημα διαρκέσει η πανδημία, των εργαζομένων με έμφαση στο ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό (απαραίτητες οι προδιαγραφές από ΕΟΔΥ).

11ον. Πλήρης και λεπτομερής καταγραφή αναξιοπαθούντων του Δήμου, ώστε σε επείγουσες καταστάσεις υγειονομικής κρίσης, το προσωπικό «Βοήθεια στο σπίτι» να τους προμηθεύουν τα απαραίτητα φάρμακα και προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Θεωρούμε δεδομένο ότι ο Δήμος, ως ανώτερο πολιτικό και κοινωνικό όργανο, οφείλει να έχει το δικό του προϋπολογισμό για όσες δαπάνες απαιτηθούν και εξ ανάγκης θα προκύψουν.

Επί πλέον να προτρέψει σε προσφορά επώνυμα, εκτός αν δεν το επιθυμούν, όλες τις (ιδιαίτερα μεγάλες) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας.

Έτσι θεωρούμε ότι οικοδομείται ένας Δήμος Πρόνοιας, Αλληλεγγύης και θωρακίζεται από κρίσεις.

Όλα αυτά πρέπει να κερδηθούν με αγώνες της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας, με υποστήριξη από κοινωνικά-λαϊκά κινήματα.

Η κατάσταση στην παρούσα υγειονομική κρίση, αλλά και στις αναμφισβήτητα επερχόμενες κρίσεις, πολλές των οποίων θα είναι περισσότερο επώδυνες, ασφαλώς θα είναι καλύτερες για την υγεία, την αυτοπεποίθηση και την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη θωράκιση της υγείας των πολιτών και ως εκ τούτου της εργασίας και ευμάρειας των κατοίκων.

Είναι ο κατάλληλος χρόνος οι πολιτικές ηγεσίες να εμπνεύσουν Λαϊκά κινήματα και να αγωνιστούν για να προσφέρουν στον τόπο το θετικό τους αποτύπωμα.

Εμείς, της δημοτικής παράταξης «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ-ΦΩΝΗ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» στεκόμαστε στην πλευρά των Λαϊκών αγώνων για να πετύχουμε όσα ο κόσμος έχει ανάγκη και δικαιούται.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ:

Είναι απολύτως βέβαιο, ότι η παρούσα υγειονομική κρίση, και τα μέτρα που λήφθηκαν είχαν σαν αποτέλεσμα επιχειρήσεις να κλείσουν, η ανεργία να διογκώνεται και η πανδημία να σκοτώνει σε όλα τα κράτη του πλανήτη.

Η οικονομία της Κέρκυρας, εξαρτάται εν πολλοίς από τον τουρισμό (εξωτερικό και εσωτερικό).

Αναμφίβολα η δραστηριότητα αυτή θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα, σαν αποτέλεσμα της πανδημίας.

Όλη η προσπάθεια θα επικεντρωθεί ώστε επιχειρηματίες, επαγγελματίες και υπάλληλοι να περισώσουν, ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί.

Οι επόμενοι μήνες και ιδιαίτερα οι χειμερινοί μήνες, ίσως αναδείξουν μεγάλες ομάδες πενήτων που θα έχουν ανάγκη συνδρομής από το Δήμο μας.

Σε αυτή την προσπάθεια, πρωταρχικός στόχος είναι να εξοικονομηθούν όσα περισσότερα έσοδα για να καλυφθούν ζωτικές ανάγκες συντήρησης της οικογένειας.

ΠΡΟΤΑΣΗ:

1ον. Είναι τεράστιας και πρωταρχικής ανάγκης οι διαδοχικές επιδημιολογικές μελέτες του πληθυσμού, συμπολιτών μας και επισκεπτών, ολόκληρου του Νομού, με αξιόπιστες δοκιμασίες (tests), εγκεκριμένες από τον ΕΟΔΥ.

2ον. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται έγκαιρα διάλογος και αποφάσεις με τους άλλους Δήμους του Νομού και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ώστε να αποκτηθεί το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την αγορά, τόσο των απαραίτητων tests, όσο και του πιθανού εξοπλισμού, αν αυτός είναι αναγκαίος, για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων.

3ον. Η επιδημιολογική αυτή μελέτη της τοπικής μας κοινωνίας και των επισκεπτών μας με αξιόπιστα δειγματοληπτικά tests, θα πρέπει να αποτελέσουν την ιερά βίβλο κατευθύνσεων και μέτρων από την τοπική πολιτική ηγεσία.

4ον. Να ζητήσει την συνδρομή του Κερκυραίου και άριστου επιστήμονα κ. Γιάννη Αλαμάνου, καθηγητή Επιδημιολογίας, ο οποίος με επιστημονικό επιτελείο θα οργανώσει και θα εκτελέσει την περιοδική επιδημιολογική μελέτη στον τόπο μας, τουλάχιστον όσο διαρκέσει η καλοκαιρινή περίοδος.

Αυτά τα συμπεράσματα κρίνονται απολύτως απαραίτητα για την πολιτική ηγεσία, ώστε να καθοδηγήσει τον κόσμο σε θέματα υγειονομικά και οικονομικά.

Αν, έστω και την ύστατη ώρα δεν προγραμματιστούν οι παραπάνω αναγκαίες δράσεις, ίσως χαθεί και η αναμενόμενη ελάχιστη καλοκαιρινή περίοδος και ως εκ τούτου τα αναμενόμενα πενιχρά εισοδήματα.

Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν επιθυμεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.

Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις προς όφελος της κοινωνίας μας.