Συνάντηση Καππάτου – Χατζηδάκη στην Αθήνα: Τι ζήτησε και τι πέτυχε…

Συνάντηση Καππάτου - Χατζηδάκη στην Αθήνα: Τι ζήτησε και τι πέτυχε...

Συναντήθηκα, εκτάκτως, εχθές το απόγευμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό κ. Γεράσιμο Θωμά και τον Γενικό Γραμματέα κ. Μανώλη Γραφακο, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία και το ενδιαφέρον.

Αντικείμενο της συνάντησής μας δεν ήταν άλλο από το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου σχετικά με τον Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας που βρίσκεται στη φάση επεξεργασίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο είναι ένα απαραίτητο βήμα προόδου για τη χώρα καθώς αποτελεί ένα νόμο κομβικό για μια εντελώς διαφορετική λογική διαχείρισης των απορριμμάτων σε σχέση με αυτή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Σε όλη την Ελλάδα οφείλουμε να σταματήσουμε να θάβουμε τα απορρίμματα στο έδαφος, ομοίως στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι να υπηρετηθεί ο εθνικός στόχος να ανακτάμε έως και 90% των απορριμμάτων πρωτογενώς και δευτερογενώς, ενώ μόλις 10%-20% από τα απορρίμματα να οδηγείται πλέον σε ΧΥΤΥ.

Από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ζήτησα την εξαίρεση του νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης από το νέο περιφερειακό ΦΟΣΔΑ Ιονίων Νήσων ή την εξαίρεση της ΠΙΝ από τις προβλέψεις του άρθρου 93.

Σε κάθε περίπτωση ζήτησα την κατοχύρωση προβλέψεων που αφορούν ειδικά το νομό μας στο πλαίσιο του νέου περιφερειακού φορέα.

Επεδίωξα και πετύχαμε αλλαγές και συγκεκριμένα την εκπροσώπηση της Κεφαλονιάς στο ΔΣ και της Ιθάκης στη ΓΣ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την μη μεταφορά απορριμμάτων από άλλους νομούς στην Κεφαλονιά, την ολοκλήρωση των έργων για τη μονάδα επεξεργασίας καθώς και άλλες αλλαγές που αφορούν τη σύσταση της εταιρείας και θα ανακοινωθούν από τον κ. Υπουργό για το άρθρο 93.

Είμαι σε διαβούλευση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τις απαραίτητες τροποποιήσεις και θα τοποθετηθώ συνολικά όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.


Πηγή