ΑΝΑΔΡΑΣΗ | ΝΑΥΑΓΙΟ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Η περιοχή του Ναυαγίου Ζακύνθου αποτελεί σήμερα τον σημαντικότερο πόλο έλξης των επισκεπτών στο νησί μας, από όλα τα μέρη του κόσμου. Με σωστή διαχείριση είναι εφικτό να φέρει στο νησί πολλαπλά οικονομικά οφέλη, τα οποία δικαιούται να καρπωθεί ο Ζακυνθινός Λαός και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των Ορεινών κοινοτήτων, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει αυτό που τους αναλογεί από το αυξανόμενο συνεχώς τουριστικό προϊόν. Πιστεύουμε ότι ο μόνος αρμόδιος να διαχειριστεί αυτή την σημαντική για τον τόπο δραστηριότητα, που αρχίζει με την παγκόσμια διαφήμιση του μοναδικού τοπίου και τελειώνει με την επισκεψιμότητα του ενός εκατομμυρίου και πλέον τουριστών που φτάνουν κάθε χρόνο στην περιοχή, με πλωτά και οδικά μέσα, είναι ο Δήμος Ζακύνθου και οι όμορες στην περιοχή κοινότητες.

Για το σκοπό αυτό πρέπει να δημιουργηθεί Δημοτικός Φορέας διαχείρισης της περιοχής (θαλάσσιας και χερσαίας), ο οποίος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων που θα λαμβάνουν χώραν στην περιοχή. Στο Φορέα διαχείρισης θα εκπροσωπούνται ο Δήμος Ζακύνθου, η Κοινότητα Βολιμών, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Σκοπός του Φορέα θα είναι η άμεση επαναλειτουργία ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου της περιοχής, τόσο από ξηράς όσο και από θαλάσσης. Απαιτούνται άμεσες μελέτες και αδειοδοτήσεις καθώς και πραγματοποίηση έργων, με την καθοδήγηση του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ώστε η επισκεψιμότητα του Ναυαγίου να γίνεται με ασφάλεια και με την ποιότητα που αρμόζει στην επί τόσα χρόνια παγκόσμια διαφήμιση, που γίνεται για την περιοχή. Πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, που γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα τα προβλήματα της περιοχής και οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί. Οι σκοποί του Δημοτικού φορέα διαχείρισης θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν την εκπόνηση μελετών για μόνιμα έργα, που θα αναδείξουν την περιοχή και θα προσφέρουν τα έσοδα εκείνα που δικαιούται η Ζάκυνθος, η οποία με το Ναυάγιο, διαθέτει το ισχυρότερο Brand Name του τουρισμού της χώρας.


Πηγή