Διονύσης Καλαματιανός: Πραγματική στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας

Ισχυρή πρόταση-απάντηση στα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης- αποτελεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» για την ανόρθωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το άνοιγμα της αγοράς με τον τρόπο που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα ατελέσφορα μέτρα που έχουν ληφθεί υπονομεύουν τις τιτάνιες προσπάθειες των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των παραγωγών να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να δουν με αισιοδοξία την προοπτική των δραστηριοτήτων τους.

Μέσα σε αυτό το προβληματικό πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το επικαιροποιημένο, κοστολογημένο και πλήρως εφαρμόσιμο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση «Μένουμε όρθιοι ΙΙ». Ένα πρόγραμμα στοχευμένο και εξειδικευμένο, με προτάσεις και δράσεις που ενισχύουν αφενός το δημόσιο σύστημα υγείας, αφετέρου την πραγματική οικονομία της χώρας, με διασφάλιση στήριξης της εργασίας και των συνανθρώπων μας με χαμηλό ή καθόλου εισόδημα.

Μεταξύ άλλων, τα βασικά μέτρα του επικαιροποιημένου προγράμματός μας είναι:

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, κυρίως γιατρών και νοσηλευτών και αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία.
  • Στήριξη και ενίσχυση της εργασίας, με διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και των μισθών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονισθεί ότι παρεμβάσεις του προγράμματος για την εργασία αφορούν πάνω από 1,7 εκ. εργαζόμενους και 200.000 επιχειρήσεις, ενώ το συνολικό πόσο στήριξής της ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ.
  • Εισόδημα έκτακτης ανάγκης, που αφορά όλους αυτούς που παρέμειναν παντελώς απροστάτευτοι από τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης όπως μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, παραγωγοί, καλλιτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι κ.α.
  • Πραγματική στήριξη των επιχειρήσεων με πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης (ζεστό χρήμα χωρίς δανεισμό) για κεφάλαιο κίνησης, μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και εισαγωγή του εργαλείου των μικροχρηματοδότησεων, χωρίς αυστηρά, τραπεζικά κριτήρια. Αυτό αποτελεί απαραίτητο μέτρο, ειδικά για τις επιχειρήσεις της Ηλείας που έχουν αποκλειστεί από την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, λόγω του υπερδανεισμού τους (πυρόπληκτα, σεισμόπληκτα δάνεια κ.α.).

Η στήριξη κλάδων και τομέων της οικονομίας που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα είναι προϋπόθεση για την ομαλή έξοδο από την κρίση. Ειδικά και σε συνέχεια των παραπάνω, το «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» προβλέπει για τον κλάδο του τουρισμού ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού και την κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής. Για την εστίαση προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 6% (με εξαίρεση τα αλκοολούχα) και για την πρωτογενή παραγωγή τη στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκ. ευρώ, και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκ. ευρώ.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η διαμορφωμένη κατάσταση δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες της εστίασης κυριολεκτικά έχουν μείνει ξεκρέμαστοι, η τηλεργασία δεν πληρώνεται κανονικά, ταχυμεταφορείς και διανομείς προϊόντων με αυξημένο φόρτο εργασίας πληρώνονται για πολύ λιγότερα. Οι επιστήμονες αντιμετωπίστηκαν προσβλητικά με την καταβολή 600 ευρώ για 2,5 μήνες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για μεγαλύτερη στήριξη. Ο τουρισμός, η εστίαση, οι αγρότες, οι άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών, ως δια μαγείας, έγιναν «αόρατοι». Η κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα της επιβίωσης του ισχυρού, αρνήθηκε να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εν τέλει, την εργασία. Φαίνεται ότι άλλες είναι οι προτεραιότητές της.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση ως μια ευκαιρία παγίωσης όλων εκείνων των πολιτικών που είχε αρχίσει να εφαρμόζει πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Απορρύθμιση των σχέσεων εργασίας, αφανισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αντιληφθεί το αδιέξοδο και να λάβει γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Εμείς, μέσα από προτάσεις και δράσεις, θα πιέσουμε με όλες τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση. Οτιδήποτε λιγότερο από την πραγματική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων ισοδυναμεί με μεγάλη ύφεση, απολύσεις, ανεργία, μειώσεις μισθών και η κυβέρνηση θα έχει την πλήρη ευθύνη.


Πηγή