Ηλεία: Άνοιγμα σχολείων – «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια, έντονες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο»

Τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος

Συνέλευση στον αύλειο χώρο του 2ο Γυμνάσιου – Λύκειου Πύργου είχαν χθες οι καθηγητές, με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ, όπου και συζητήθηκε διεξοδικά το άνοιγμα των σχολείων από την Δευτέρα, αλλά και το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό κόσμο.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς και για τα δυο αυτά θέματα και ακολούθησε συζήτηση και προτάσεις για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και φυσικά ποιες αντιδράσεις πρέπει να υπάρξουν για το νομοσχέδιο.

«Οι δήμοι έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας»

Στις δηλώσεις του για το άνοιγμα των σχολείων από την Δευτέρα, καταρχήν για την Γ’ Λυκείου, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά.

«Στην συνέλευση συζητήσαμε δυο θέματα. Το ένα είναι το άνοιγμα των σχολείων και οι αδυναμίες που υπάρχουν. Ως Δ.Σ. της ΕΛΜΕ την εβδομάδα που πέρασε, φροντίσαμε να μάθουμε με πιο τρόπο θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων, και εννοείται πως παρακολουθούμε όλη την διαδικασία. Αυτή η διαδικασία αφορά τα μέτρα προστασίας, αφού μας ενδιαφέρει να είναι υγιείς αυτοί που θα βρίσκονται στο σχολείο, δηλαδή οι μαθητές και οι συνάδελφοί μας, γι’ αυτό και προσπαθούμε να δούμε αν είναι συνεπείς οι δήμοι από την πλευρά τους και απ’ ότι φαίνεται σχεδόν στην πλειοψηφία τους έχουν ανταποκριθεί και έχουν κάνει την σχετική προετοιμασία και στην καθαριότητα και στα μέσα που χρειάζονται να υπάρχουν στα σχολεία, δηλαδή αντισηπτικά, μάσκες κ.α. Επίσης κάναμε μια επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη για την μεταφορά των μαθητών, που είναι και αυτό ένα θέμα που θα αντιμετωπίσουμε, όχι τόσο πολύ την πρώτη εβδομάδα, αλλά κυρίως την δεύτερη που θα ανοίξουν τα γυμνάσια και θα έρθουν και οι άλλες τάξεις του λυκείου. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι υπήρχε μια μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωση των σχολείων, που προσπαθούσαν μέσα από το διαδίκτυο να αντλήσουν τις αποφάσεις που αφορούσαν το άνοιγμα των σχολείων. Επίσης ασχοληθήκαμε με τις άδειες των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και με τους μαθητές που τους δίνεται η δυνατότητα αν έχουν στα σπίτια τους άτομα ευπαθή, με μια δήλωση του γονέα να μην έρθουν και είναι φυσικό αυτό. Στην επαρχεία μαζί με τα παιδιά ζουν και οι παππούδες. Όλα αυτά μας απασχόλησαν, έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία και τα συζητήσαμε».

«Θα αντιδράσουμε για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας»

Τώρα για το πολυνομοσχέδιο και τις αντιδράσεις που υπάρχουν γι’ αυτό ανέφερε.

«Όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο έχουμε μεγάλο πρόβλημα, καταρχήν με τον τρόπο που τον έφερε η κυβέρνηση, μέσα στην πανδημία, θεωρώντας ότι δεν θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε. Είναι ένα νομοσχέδιο που θα αλλάξει εντελώς το τοπίο στην εκπαίδευση. Βάζει νέους ταξικούς φραγμούς στους μαθητές, με την τράπεζα θεμάτων για παράδειγμα, όπου θα μειώνει τον αριθμό των μαθητών που θα προχωράνε στις επόμενες τάξεις, όπως στα ΕΠΑΛ, είτε στα ΓΕΛ. Ειδικά με το όριο των 17 δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στο να μπορέσουν τα παιδιά να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ. Στο νομό μας έχουμε περίπου 1.200 μαθητές στα ΕΠΑΛ και αν εφαρμοζόταν σήμερα το πολυνομοσχέδιο, γύρω στα 150 παιδιά δεν θα φοιτούσαν στα ΕΠΑΛ. Επίσης υπάρχει η αξιολόγηση, που στόχο έχει στο να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία, να τα κάνει των φτωχών και των πλουσίων. Με αυτή την διαφοροποίηση θα υπάρχει και η αντίστοιχη χρηματοδότηση και βεβαίως στοχεύει σε ελαστικές θέσεις εργασίας στους εκπαιδευτικούς, που τους θέλει φοβισμένους και υπάκουους. Κάτι τέτοιο δεν προμηνύεται, κάνουμε προετοιμασίες για να ενημερώσουμε και τους μαθητές και τους γονείς, για το τι θα έρθει στον χώρο της εκπαίδευσης και σε αυτή την λογική κάναμε την πρώτη συζήτηση, ενώ θα ακολουθήσει και άλλη συνέλευση το επόμενο διάστημα, καθώς και προσπάθειες να κάνουμε κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα».


Πηγή