Κωνσταντίνα Πανέτα: Δέκα χρόνια με συνέπεια και ανθρωπιά

Η Κωνσταντίνα Πανέτα μας ανοίγει τις πύλες της αιμοδοσίας και μας αποκαλύπτει στοιχεία προσφοράς και ζήτησης του «υγρού χρυσού ζωής»

Συντονίστρια και Διευθύντρια αιμοδοσίας από τον Δεκέμβριο του 2011, ένα πρόσωπο συνυφασμένο με την προσφορά για ζωή στο συνάνθρωπο είναι η κ. Κωνσταντίνα Πανέτα.

Με τη στήριξη του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, την υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης, τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας αλλά και με τις ιδέες και την συμπαράσταση του συζύγου της κ. Επαμεινώνδα Κωνσταντακόπουλου, η κ. Πανέτα είναι αυτή που δίνει λύσεις τις δύσκολες ώρες.

Τις πολύ δύσκολες ώρες, εκείνες που η ζωή κάνει μικρή παύση και που η συνέχειά της εξαρτάται από μία μονάδα αίματος.

Οι σύλλογοι αιμοδοσίας σήμερα, είναι πάνω από 95, κάποιοι είναι περισσότερο δραστήριοι και κάποιοι προσπαθούν, παρ’ όλα αυτά οι ανάγκες αίματος ποτέ δεν σταματούν.

Σημαντική βοήθεια έχουμε από τους 1.700 περίπου ευαισθητοποιημένους συμπολίτες άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι έρχονται και αιμοδοτούν από μία έως τρεις φορές τον χρόνο μας είπε η κ. Πανέτα.

Επίσης μας εκμυστηρεύτηκε το όνειρό της που δεν είναι άλλο από το να καταφέρει το νοσοκομείο να έχει 10.000 φιάλες το χρόνο και να γίνουμε σαν νομός αυτάρκης σε φιάλες αίματος, κάτι που για να γίνει απαιτεί σκληρή δουλειά από όλους.

Μας μίλησε για την ασφάλεια της αιμοληψίας τον καιρό του covid19, για τις ανάγκες αίματος και για πολλά άλλα…

Είναι ασφαλής όταν δίνει κάποιος αίμα τον καιρό του κορωνοϊού;

Αν ο αιμοδότης είναι υγιής δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διότι, το προσωπικό της αιμοδοσίας είναι υγιές, τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι αποστειρωμένα και ο χώρος που διεξάγετε η αιμοληψία είναι προστατευμένος. Σκεφτείτε ότι πριν πάμε για αιμοληψία στην Π.Ε. Ηλείας έγινε απολύμανση στον χώρο που μας παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Γιαννόπουλος, τον οποίο ευχαριστούμε από καρδιάς.Το μεγάλο μας πρόβλημα στην αρχή της πανδημίας με τα κρούσματα στην περιοχή, ήταν αν το αίμα που παίρναμε θα ήταν ασφαλές. Μετά από πολλές και επίμονες ερωτήσεις προς τον ΕΟΔΥ και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αίματος, είχαμε την διαβεβαίωση, καθώς και έγγραφες οδηγίες και από τους δύο φορείς, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Εμείς όμως είχαμε αυξημένη την προσοχή μας και παίρναμε αίματα με προσοχή.

Μέχρι πρόσφατα κάνατε έκκληση για αίμα, αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα;

Στην αρχή της πανδημίας φοβήθηκα με ποιον τρόπο θα τα βγάλουμε πέρα. Σκεφτόμουν αν είναι πολλοί οι άρρωστοι και οι ασυμπτωματικοί, τι αίμα θα πάρουμε; Αν κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής αρρωστήσει, θα μπει σε καραντίνα όλη η Αιμοδοσία; Δόξα τω Θεώ όμως δεν έγινε τίποτα από αυτά που φοβόμουν. Με το πνεύμα ενότητας που επικράτησε, συγκεντρώθηκαν 106 μονάδες σε πέντε ημέρες με την κινητή μονάδα που μας παραχώρησε η Περ. Δυτ. Ελλάδας. Με τις δικές μας αιμοδοσίες και την κινητοποίηση κάποιων συλλόγων συγκεντρώσαμε περίπου 160 φιάλες. Με το νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό και την υπέροχη συνεργασία με τη συνάδελφο κ. Ζαχαριαδάκη προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.

Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος είναι επιφυλακτικός στο να δίνει αίμα;

Είναι επιφυλακτικός να δίνει αίμα για πολλούς λόγους. Έχει άγνοια, φόβο, έλλειψη εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες αιμοδοσίας, παραπληροφόρηση, αδιαφορία, και αυτό γιατί ποτέ το κράτος δεν αντιμετώπισε την Αιμοδοσία σε κάθε νοσοκομείο με τον απαιτούμενο σεβασμό. Πάνω από όλα όμως είναι ότι ο κόσμος μετά από δέκα χρόνια μνημόνια και την οικονομική ανέχεια στην οποία βρίσκετε, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτεί, είναι να έρθει να δώσει αίμα. Λίγοι είναι οι συνειδητοποιημένοι εθελοντές αιμοδότες. Στη χώρα μας ποτέ δεν διαμορφώθηκε αιμοδοτική παιδεία και συνείδηση, για να έχουμε εθελοντές και να μην αναγκαζόμαστε να ζητάμε την αναπλήρωση των μονάδων αίματος που παίρνει ο ασθενής.

Σε πόσες φιάλες αίμα μπορούμε να υπολογίσουμε τις τακτικές ανάγκες του Νοσοκομείου;

Ο αριθμός των μονάδων αίματος που μεταγγίζουμε κάθε χρόνο είναι περίπου 4.000 συμπυκνωμένα ερυθρά, περίπου 2.000 φρεσκοκαταψυγμένο πλάσμα και ανάλογα με τους νοσηλευόμενους ασθενείς είναι και μονάδες αιμοπεταλίων. Το 18% – 20% από τα αίματα μεταγγίζονται στους ασθενείς με ΜΜΑ. Αυτές οι φιάλες δεν προέρχονται από δικούς μας αιμοδότες. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από όλο το προσωπικό της αιμοδοσίας, τη διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό, παρά την αύξηση των συλλόγων, τα αίματα που συγκεντρώνουμε είναι γύρω στις 2.500 έως 3.000. Όπως αντιλαμβάνεσθε ζητάμε βοήθεια από το Υπουργείο και από τα γύρω νοσοκομεία. Όταν δεν έχουν να μας βοηθήσουν οι ασθενείς περιμένουν αρκετές μέρες να βρεθεί αίμα να μεταγγιστούν, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ποια τα κίνητρα για να έρχονται περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες;

Χρειάζεται να γίνουν πολλά όπως η ενίσχυση της Αιμοδοσίας με ιατρό Αιματολόγο και με Επισκέπτρια Υγείας, μια κινητή μονάδα εξωτερικών αιμοληψιών, η καλή επικοινωνία με την Εκκλησία, τους αιρετούς, τα σώματα ασφαλείας, τα σχολεία, τους συλλόγους, τους φορείς και τα μέσα ενημέρωσης. Επίσης η διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, βραβεύσεων των αιμοδοτών και των συλλόγων ενθαρρύνει τους αναποφάσιστους και δίνει ηθική ικανοποίηση στους αιμοδότες. Η εργασία στην Αιμοδοσία είναι πολυμέτωπη και διαδραστική με την κοινωνία. Χρειάζεται να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα, να αντιμετωπίζουμε με ταπείνωση νηφαλιότητα και υπομονή τις καθημερινές προκλήσεις.

Στείλτε ένα μήνυμα παρότρυνσης στους αναγνώστες μας.

Είσαι υγιής; Κάποιος χρειάζεται το αίμα σου να ζήσει. Γίνε εθελοντής αιμοδότης. Φέρε μαζί σου και έναν φίλο σου να γίνει και αυτός εθελοντής αιμοδότης.!

Στην Ελλάδα του 2020 το 20% των φιαλών αίματος χρησιμοποιείται για παιδιά και ενήλικες με Μεσογειακή Αναιμία.

Άφοβα μπορούν να έρχονται όσοι επιθυμούν να δώσουν αίμα στην Π.Ε. Ηλείας Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και στο νοσοκομείο 9 π.μ. έως 1 μ.μ. Και μερικά απογεύματα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 2621361339.


Πηγή