Μήνυμα του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Σαν σήμερα το 1864 η ελληνική σημαία κυμάτισε στο Φρούριο της Αγίας Μαύρας, σε όλη την Λευκάδα και τα Επτάνησα, σηματοδοτώντας την ένωσή τους με τη μητέρα Πατρίδα.

Ήταν μια ιστορική αναγκαιότητα, απότοκη της μεγάλης εθνικής επανάστασης του 1821, που ζητούσε την απελευθέρωση όλων των Ελλήνων από κάθε ξένο κατακτητή.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν, το αίτημα της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας εκφράστηκε από πολλές μικρές και μεγάλες εξεγέρσεις, από επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές.

Εκφράστηκε και με τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή, και Βουλευτή τότε της Ιονίου Βουλής, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, στα ποιήματά του, που υμνούν το πάθος για την Ένωση με την Ελλάδα, αλλά και στο ψήφισμα της Ενώσεως, όπου η Ιόνια Βουλή εκδήλωσε «τον διάπυρον πόθον» για να αποτελέσουν τα Επτάνησα αναπόσπαστο μέρος του τότε Βασιλείου της Ελλάδας, «εν μία και αδιαιρέτω πολιτεία».

Αυτή η αγάπη για την Πατρίδα, για τους Έλληνες αδελφούς όπου γης, για την Ελευθερία, είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας – μήνυμα ενότητας, ομόνοιας και εθνικής υπερηφάνειας.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Επτανήσιους και τις Επτανήσιες.


Πηγή