Οι φοιτητές δεν γυρίζουν για φέτος στην Πάτρα – Το πλήγμα μένει στην αγορά

Στις 21 Μαΐου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη διεξαγωγή της εξεταστικής περιόδου του τρέχοντος εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Πατρών όταν και θα συνεδριάσει η Σύγκλητος.

Θα επιστρέψουν έστω και για λίγο οι φοιτητές της Πάτρας στην πόλη τους; Δύσκολο. Οι πληροφορίες που υπάρχουν, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ, είναι ότι το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην εξ’ αποστάσεως εξέταση, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξετάζονται από τα σπίτια τους.

Οι φοιτητές της Πάτρας που αναχώρησαν από την αχαϊκή πρωτεύουσα στις αρχές Μαρτίου, στην αρχή της πανδημίας, πριν καν κλείσουν τα καταστήματα εστίασης και τα εμπορικά μαγαζιά, δεν έφυγαν προσωρινά, τουλάχιστον για φέτος, έφυγαν για μόνιμα.

Δεν επιστρέφουν στην Πάτρα και τα παντζούρια των σπιτιών στις περιοχές με τις φοιτητικές κατοικίες θα παραμείνουν ερμητικά κλειστά. Το κομπόδεμά τους χάνεται έτσι για την αγορά της Πάτρας ακόμα και τώρα που αυτή έχει ξεκινήσει να επιστρέφει στη ρουτίνα της μετά το διάστημα της καραντίνας.

Ήταν και θα είναι έτσι μια απώλεια για την τοπική οικονομία όλο αυτό το διάστημα. Στην Πάτρα θα ξαναδούμε φοιτητές, καλώς εχόντων των πραγμάτων από τα τέλη Αυγούστου και μετά.

Το πλήγμα για την τοπική οικονομία θα παραμείνει και δεν θα αλλάξει, έτσι όπως αυτό δημιουργήθηκε από τον περασμένο Μάρτη και μετά.

Μιλάμε για 30.000 περίπου προπτυχιακούς φοιτητές και γύρω στις 4.000 μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν είναι από την Πάτρα, αλλά από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Απώλεια που επηρεάζει πολλούς τομείς της οικονομίας της πόλης. Από την αγορά ακινήτων και την εστίαση, μέχρι τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ένα μέρος της καθίζησης του Αστικού ΚΤΕΛ έχει να κάνει αυτούς) και γενικότερα στις τοπικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.


Πηγή