Οργανώσεις του Πανεπιστημίου Πατρών ΚΚΕ-ΚΝΕ: “Φέρνουμε την κυβέρνηση και τις πρυτανικές αρχές προ των ευ […]

Οι Οργανώσεις του Πανεπιστημίου Πατρών ΚΚΕ-ΚΝΕ αναφέρουν τα εξής:

"Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών γινόμαστε, για ακόμα μια φορά, μάρτυρες της αδιαφορίας της κυβέρνησης και των Πρυτανικών αρχών για τις ανάγκες μας. Τις τελευταίες μέρες, παρακολουθούμε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, με θέμα την εξεταστική μας να αναβάλλεται ξανά και ξανά και απαντήσεις στα ερωτήματα και τα αιτήματά μας να μην δίνονται.

Όπως μας λένε, δεν έχουν κάποια οδηγία ή κατεύθυνση από το Υπουργείο Παιδείας για το πως να κινηθούν σχετικά με την εξεταστική.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να μην αναλαμβάνει να λύσει τα θέματα που έχουν προκύψει, και στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, λόγω της πανδημίας και να μας καλεί να δείξουμε ατομική ευθύνη. Άφησε και αφήνει τους εστιακούς φοιτητές στον αέρα, παινεύεται για το άψογο σύστημα τηλε-εκπαίδευσης, παρά τα μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις που υπάρχουν και τώρα παίζει με τις εξεταστικές μας, την ίδια στιγμή που έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο για να φέρει εν μέσω καραντίνας το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ανοίγει δρόμο για δίδακτρα σε προπτυχιακά και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς.

Οι Πρυτανικές αρχές απ’ την άλλη, πατώντας πάνω στη στάση αυτή του υπουργείου, αρνούνται να πάρουν θέση και αναβάλουν συνεχώς τη Σύγκλητο, συμβάλλοντας στην διαιώνιση της αγωνία μας.

Είναι, λοιπόν, ζήτημα συνειδητής και προκλητικής αδιαφορίας από τους αρμοδίους προς τους φοιτητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς του Πανεπιστημίου.

Φέρνουμε την κυβέρνηση και τις πρυτανικές αρχές προ των ευθυνών τους! Να σταματήσουν να αδιαφορούν και να δώσουν αμέσως απαντήσεις στα αιτήματά μας!
Οι χιλιάδες φοιτητές που αγωνιούμε για την εξεταστική, θέλουμε να οργανώσουμε την μελέτη και να προγραμματίσουμε τα έξοδά μας, δεν ανεχόμαστε αυτήν την κοροϊδία. Διεκδικούμε απαντήσεις και μέτρα προστασίας της υγείας και των σπουδών μας.

Να διεξαχθεί η Σύγκλητος και να πάρει θέση και μέτρα για να μη χαθεί η εξεταστική μας.

Να καθοριστεί άμεσα ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής για όλα τα τμήματα, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία για εμάς και τις οικογένειές μας.

Να πραγματοποιηθεί η εαρινή εξεταστική και να είναι διπλή για όλους. Να μη χαθεί κανένα μάθημα, εργαστήριο, κλινική ή πρακτική άσκηση. Να πραγματοποιηθεί η εξεταστική για όλα τα μαθήματα.
Να δοθεί έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και επικουρικού προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών των σχολών ώστε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων στη σχολή και στην εστία.

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές-διδάσκοντες-επιτηρητές και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων.
Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σε περίπτωση που οι εξετάσεις γίνουν με τηλεματική διαδικασία να έχουμε όλοι οι φοιτητές με ευθύνη του ιδρύματος εξοπλισμό και δίκτυο για να συμμετάσχουμε ισότιμα. Η εξέταση να γίνει με τρόπο που δε θα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα. Αν για τεχνικούς ή άλλους λόγους φοιτητής χάσει κάποια εξέταση να προβλέπεται επαναληπτική. Να δοθεί τεχνική υποστήριξη στους εξεταστές."


Πηγή