Αλέξης Καπώνης : Ο επιστήμονας που επιμένει… Κουρτέσι

Είναι νέος επιστήμονας, ζει μόνιμα στο Κουρτέσι Ηλείας είναι καθηγητής και ερευνητής της επιστήμης της Πληροφορικής ενώ παράλληλα σχεδιάζει project για επιχειρήσεις και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και σε ιδρύματα του εξωτερικού.

Πρόκειται για τον 33χρονο Καπώνη Αλέξη που παραμένει στο Κουρτέσι αν και κατά καιρούς του έχουν γίνει προτάσεις για μόνιμη εργασία στο εξωτερικό.

«Αγαπώ την Ηλεία, το Κουρτέσι, είμαι δεμένος με τον τόπο μου και παραμένω εδώ» δηλώνει ο Αλέξης Καπώνης που τον ελεύθερο χρόνο του παίζει στην τοπική ομάδα ΑΠΟΚ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μας μίλησε για τις επιχειρήσεις και το μέλλον τους μετά την πανδημία, την οπτική του πάνω σε αυτή καθώς επίσης μας παρέθεσε τις προτάσεις σου για την βιώσιμη ανάπτυξη τους.

ΕΡ: Πως έχει επηρεάσει τη ζωή και τα επαγγελματικά – προσωπικά σου σχέδια η περίοδος της καραντίνας;

ΑΠ.Σίγουρα η δοκιμασία αυτή υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας για τα επαγγελματικά μου σχέδια κυρίως στο εξωτερικό. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση μέσα στην οποία ωστόσο αξιοποίησα τον διαθέσιμο χρόνο με την ανάγνωση βιβλίων και τον σχεδιασμό νέων project για το μέλλον.

ΕΡ: Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις μετά την πανδημία;

ΑΠ.Η αλήθεια είναι πώς μία συνδεδεμένη πραγματικότητα αποκτά μια συνεχώς αυξανόμενη επιρροή στις ζωές μας. Τεχνολογικές εξελίξεις όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων (iot), η τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο δημιουργίας της αξίας στις επιχειρήσεις και είναι έτοιμες να ηγηθούν στην νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε ο covid- 19. Επικρατεί μια αυξανόμενη τάση ανάπτυξης των εξ’ αποστάσεως υπηρεσιών, για αυτό είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να αρχίσουν να μαθαίνουν πώς να αναπτύσσονται σε μια αλλαγή.

Ερ: Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν σε αυτή την νέα κατάσταση;

ΑΠ.Κατά την άποψη μου αν οι επιχειρήσεις υιοθετήσουν σύγχρονες προτάσεις που προωθούν την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά τους τότε θα πετύχουν μία υγιή, βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο να γίνουν πιο εξωστρεφείς με την δημιουργία ενός e- shop, ικανό να συμμετέχει σε πλατφόρμες όπως Amazon, e bay, Ali baba. Όταν προβάλλεσαι στους καθρέπτες του παγκόσμιου εμπορίου τότε αυξάνεις θεαματικά τις πωλήσεις σου.

ΕΡ: Ποια είναι τα σύγχρονα εργαλεία που θα πρότεινες να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση για να ωφεληθεί;

ΑΠ: Στην σύγχρονη αυτή εποχή της πολιτισμικής διάχυσης παρατηρούμε καθημερινά την πληροφορία να καλπάζει ενώ ταυτόχρονα αρκετές επιχειρήσεις καλούνται να ρυθμίσουν μία σειρά παραμέτρων management ώστε να μην μείνουν ουραγοι στις εξελίξεις. Αποδοτική στρατηγική αποτελεί η επένδυση σε μία cloud εφαρμογή που μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά πωλήσεις και οικονομικά στοιχεία θέτοντάς το επίπεδο της οργάνωσης πολύ ψηλά ενώ η συλλογή, η επεξεργασία, η αποθήκευση και η εικονικοποίηση (optimization) που αντικατοπτριζει μια πλήρη οπτική αποτύπωση της επιχείρησης αποτελούν κορυφαίες υπηρεσίες που δίνουν την δυνατότητα στην επιχείρηση να εντρυφήσει στην ανάπτυξη της και να περάσει από την γνώση στην πράξη.


Πηγή