«Αντώνης Τρίτσης»: Αρχές Ιουλίου οι 11 προσκλήσεις ύψους 2,5 δισ. (λίστα)

«Αντώνης Τρίτσης»: Αρχές Ιουλίου οι 11 προσκλήσεις ύψους 2,5 δισ. (λίστα)

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου πρόκειται να δημοσιοποιηθούν οι 11 προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τονίζοντας ότι έχει ως πρώτο σταθμό την 31.12.2020, και πρόκειται για:

  • Έργα ύδρευσης: 300 εκατ.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων: 200 εκατ.
  • Αξιοποίηση ΑΠΕ σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης: 150 εκατ.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνίες ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, διαχείριση βιοαποβλήτων: 220 εκατ.
  • Έργα αστικής αναζωογόνησης (δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, αδέσποτα ζώα): 300 εκατ. ευρώ
  • Αξιοποίηση κτηριακού αποθέματος με έμφαση στην σχολική στέγη και σχετικές απαλλοτριώσεις (μεταξύ των οποίων 14 σχολεία ΑΜΕΑ): 300 εκατ.
  • Μελέτες και έργα αντισεισμικής προστασίας δημοτικών κτηρίων και σχολικών μονάδων: 40 εκατ. ευρώ
  • Smart cities: 130 εκατ
  • Ανοιχτοί χώροι: Πρόγραμμα αναβάθμισης μικρών αθλητικών χώρων και χώρων αναψυχής, καθώς και έργα πρόσβασης ΑΜΕΑ σε ακτές και θάλασσες: 40 εκατ.
  • Έργα αγροτικής οδοποιίας: 70 εκατ.
  • Μελέτες: 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να διευκολυνθούν, κυρίως, οι μικροί δήμοι χωρίς τεχνικές υπηρεσίες. Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιουνίου θα ανοίξει το Μητρώο Μηχανικών της ΕΕΤΑΑ.

Μητσοτάκης: Θα προχωρήσουν ακόμη 2+1 μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα από τους συγκεκριμένους άξονες θα πραγματοποιηθούν χιλιάδες παρεμβάσεις -έργα, σε όλους τους δήμους της χώρας και, κυρίως, στην ελληνική περιφέρεια, με στόχο να δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης. «Τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν αυτή την εμβληματική δέσμη πολλών χιλιάδων παρεμβάσεων: Καινοτομία, ευελιξία, προοπτική. Τρεις είναι οι στόχοι: ανάπτυξη, περιβάλλον και κοινωνική συνοχή. Και τρεις είναι οι κατευθύνσεις που το εξειδικεύουν: ψηφιακή σύγκλιση, βελτίωση της ποιότητας ζωής και κοινωνική συνοχή, χωρίς να ξεχνάμε την έννοια της πολιτικής προστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι σύντομα θα προχωρήσουν 2+1 μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση:

-Η αλλαγή του νόμου 4412/2016 για τις δημόσιες προμήθειες με νομοσχέδιο που θα έρθει από το υπουργείο Υποδομών στη Βουλή πριν τον Αύγουστο για μεγαλύτερη ευελιξία

-Η μεταφορά και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και του κεντρικού κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε ότι «θα συζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην Πρωτοβάθμια Υγεία, με οδηγό τα πολύτιμα διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας».

Ενημέρωση των ΟΤΑ τις επόμενες τρεις εβδομάδες

Τέλος, σύμφωνα με τον υΠΕΣ «τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα ενημερώσουμε με ημερίδες και ηλεκτρονική επικοινωνία όλους τους δήμους, περιφέρειες και τους πολίτες» για το Πρόγραμμα. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, «ήδη εκτελούνται 77 έργα ύψους 105 εκατ. που έχουν ήδη δημιουργήσει 1.100 θέσεις εργασίας», ενώ τα 461 έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (κυρίως αντιπλημμυρικά, ύδρευσης και αποχέτευσης) που θα ενταχθούν στο «Αντώνης Τρίτσης» έχουν προϋπολογισμό 560 εκατ. ευρώ.

Πλην του πρωθυπουργού στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕΠ) Ιωάννης Καλτσάς, που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα με 1,5 δισ., και οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας.

aftodioikisi.gr


Πηγή