Διονύσης Καλαματιανός: Αβέβαιο το μέλλον των παραγωγών

Ανασφάλεια και αβεβαιότητα επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών στην Ηλεία εξαιτίας των μηδαμινών μέτρων στήριξης που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, αλλά και της ιδιαίτερα δυσοίωνης προοπτικής που διαμορφώνεται.

Τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για το σήμερα και το αύριο εκφράζουν συνεχώς εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και οι ίδιοι οι παραγωγοί, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις και συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται ανά τον νομό, καθώς τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή έχουν γιγαντωθεί.

Η έλλειψη ρευστότητας για την κάλυψη των αναγκαίων καλλιεργητικών δαπανών, η συμπίεση των τιμών από τους εμπόρους και η έλλειψη ζήτησης των προϊόντων είναι μερικά από τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας.

Τα προβλήματα είναι γνωστά: η εξευτελιστική τιμή του ελαιολάδου, για την οποία η κυβέρνηση έμεινε απαθής με πρόσχημα τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, η καρπόπτωση που υπήρξε στα εσπεριδοειδή αλλά και οι ζημιές που παρατηρήθηκαν στην καρπόδεση των ελαιοδέντρων, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα που έπληξε το νομό στα μέσα Μαΐου, οι παράνομες «ελληνοποιήσεις», που καταγγέλλονται και οι αθρόες εισαγωγές στη πατάτα, που έριξαν στα «τάρταρα» την τιμή του προϊόντος, η μη διάθεση της φράουλας, η τιμή του καρπουζιού που αυτή τη στιγμή πωλείται από τον παραγωγό 5 λεπτά ανά κιλό, η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της σταφίδας, η χαμηλή διάθεση των αμνοεριφίων κ.α.

Όλα αυτά συνδέονται και επιδεινώνονται από την κατάσταση στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς είναι αυτονόητο ότι οι επιπτώσεις της έχουν πλήξει στο μέγιστο βαθμό τη διάθεση και τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.

Θα έπρεπε, λοιπόν, οι παραγωγοί να στηριχτούν για τη μεγάλη απώλεια του εισοδήματος τους, που εν πολλοίς οφείλεται στα επακόλουθα της υγειονομικής κρίσης, αλλά και στα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν συχνότερα την περιοχή μας. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση, αντί να δώσει λύσεις βιωσιμότητας και ανάταξης του κλάδου, επιλέγει μέτρα «ασπιρίνες», που δε βοήθησαν και δε βοηθούν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας, όπως οι ίδιοι δικαίως υποστηρίζουν.

Επαναλαμβάνουμε ότι μέσα από το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει εξειδικευμένα μέτρα που συμβάλλουν στην επιβίωση του πρωτογενή τομέα.

Μεταξύ αυτών είναι:

  • Η στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης (αμνοερίφια και λοιπή ζωική παραγωγή), σύνολο 80 εκατ.
  • Η ειδική ενίσχυση ελαιοκαλλιέργειας, ύψους 120 εκατ.
  • Η μείωση των εισφορών ΕΛΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20%, με κάλυψη του κενού από εθνικούς πόρους, ύψους 35 εκατ.
  • Η επιτάχυνση των πληρωμών του Δημοσίου προς δικαιούχους (παλιές οφειλές, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ κ.λπ.).
  • Η ενεργοποίηση του κράτους ως αγοραστή «ύστατης καταφυγής» για την απορρόφηση παραγωγής πληττόμενων κλάδων.
  • Η εφαρμογή του ειδικού προγράμματος απορρόφησης παραγόμενων προϊόντων, ύψους 30 εκατ., για στήριξη κοινωνικών και κρατικών δομών (κοινωνικά παντοπωλεία/τράπεζες τροφίμων, γηροκομεία, σχολεία) με φρέσκα αγροτικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιολάδου.

Οι παραγωγοί μας μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, συγκρίνοντας τα μέτρα της κυβέρνησης μ’ αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες και άμεσες λύσεις ανακούφισης των παραγωγών μας. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν είναι σε θέση- ή δε θέλει- να εκτιμήσει και να διαχειριστεί αναλόγως τις βραχυπρόθεσμες, αλλά και τις μέσο-μακροπρόθεσμες συνέπειες, που θα έχει ο κορονοϊός στην οικονομία της χώρας γενικότερα και στη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα ειδικότερα. Ρισκάρει με αυτό τον τρόπο το ενδεχόμενο μιας επισιτιστικής κρίσης. Πριν να είναι πολύ αργά, οφείλει να κάνει αυτό που τόσο καιρό αποφεύγει επιδεικτικά. Να αναγνωρίσει τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενή τομέα και να στηρίξει έμπρακτα τους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Διονύσης- Χαράλαμπος Καλαματιανός

Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ


Πηγή