Εκπέμπει sos ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενόψει τουριστικής περιόδου, «οι μισές επιχειρήσεις θα μείνουν κλεισ […]

Εκπέμπει sos ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενόψει τουριστικής περιόδου, «οι μισές επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές σε Κεφαλονιά και Ιθάκη»

Ραδιοφωνική συνέντευξη στον σταθμό Κόκκινο 105,5 και στον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά έδωσε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Σταύρος Σπαθής, ο οποίος φάνηκε αρκετά απαισιόδοξος ενόψει της τρέχουσας τουριστικής σεζόν.

«Οι μισές επιχειρήσεις στην εστίαση και στον τουρισμό στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης θα μείνουν κλειστές», επισήμανε ο Σταύρος Σπαθής o οποίος εξήγησε ότι παρά τα όσα λέγονται η φετινή σεζόν είναι χαμένη και έχει χαθεί και ο Ιούνιος και συνέχισε: Οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών τρέχουν με απίστευτους ρυθμούς και το Επιμελητήριό μας δέχεται σε καθημερινή βάση αιτήματα και διαμαρτυρίες. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είναι δύο πανέμορφα νησιά και φέτος προετοιμάζονταν να δεχθούν ρεκόρ επισκεπτών. Συνάδελφοι επαγγελματίες επένδυσαν στις επιχειρήσεις τους πολλά χρήματα και ήρθε ο κορωναϊός και ανέτρεψε τα πάντα. Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε όπως θα έπρεπε ούτε προς τους εργαζόμενους ούτε προς τις επιχειρήσεις. Ακολούθησε και ακολουθεί ένα μη ρεαλιστικό πρόγραμμα, όπου δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Από την αρχή αυτής της κατάστασης, στα μέσα Μαρτίου, με επιστολές μου τόσο προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, όσο και προς τους αρμόδιους υπουργούς, προσπάθησα να τους δώσω να καταλάβουν ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς, αλλά δυστυχώς τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε μερικές από τις προτάσεις του που δεν έχουν ακόμη εισακουστεί από τα κυβερνητικά στελέχη σπρώχνοντας τους επαγγελματίες των νησιών μας σε πλήρη επαγγελματικό αφανισμό. «Πάγιο αίτημα από την αρχή της πανδημίας του Επιμελητηρίου μας ήταν οι πληρωμές από τον Μάρτιο και μετά να μεταφερθούν για τις αρχές του 2021.

Αυτό δεν έχει γίνει και εκατοντάδες συνάδελφοί μου από τα μέσα του Ιουνίου και μετά θα έχουν τεράστιο πρόβλημα με τις επιταγές που έχουν ήδη δώσει σε προμηθευτές τους. Το ίδιο ισχύει και για τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, που είναι αναγκασμένοι να τις πληρώσουν από τον Αύγουστο και μετά, όταν θα έχει προηγηθεί ένα καταστρεπτικό καλοκαίρι για όλους μας. Εκεί όμως που πρέπει να σκύψει η κυβέρνηση είναι στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που δεν έχει δοθεί σε όλους, αλλά και στον δανεισμό των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που για να πλησιάσουν στις τράπεζες πρέπει να βάλουν σε αξία τα διπλά και τριπλά σε υποθήκες και προσημειώσεις για να πάρουν ένα μικρό δάνειο.

Με άλλα λόγια θα πάρουν χρήματα αυτοί που έχουν, ενώ οι μικρομεσαίοι θα τιναχθούν στον αέρα. Η κυβέρνηση τάζει στον κόσμο, όμως αυτά δεν γίνονται πραγματικότητα. Ελπίζω σύντομα να δουν τα λάθη τους και να τα διορθώσουν, διότι οι επαγγελματίες των νησιών μας είναι πολύ εξαγριωμένοι από τη συμπεριφορά τόσο των υπουργών, όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού».

Από το Γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου


Πηγή