Καταστήματα Εστίασης: Αγωνία και ελπίδα…

Η εστίασηστην μετά-covid εποχή – Προσδοκούν«Ανάσταση»οι επαγγελματίεςΜουδιασμένοι και επιφυλακτικοί οι θαμώνες

Ρεπορτάζ:
Νάντια Μανιάτη & Παναγ. Πεντάζος

Τελειωμό δεν έχει ο Γολγοθάς της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου με τους ιδιοκτήτες που ενώ αιμορραγούν, να καλούνται να βρουν λύσεις για να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους, μετά τη δυσλειτουργία και το ψυχολογικό σοκ που προκάλεσε ο covid19.

Για τον χώρο της εστίασης ο πρώτος μήνας μετά την άρση των μέτρων κύλησε απ’ ότι φαίνεται με δυσκολία καθώς οι πελάτες μέχρι και προχτές Παρασκευή 26 Ιουνίου που γραφόταν το ρεπορτάζ παρέμεναν επιφυλακτικοί στο σύνολο.

Η αγορά που έκανε παύση στις 12 Μάρτη με το αναγκαστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων, με το προσωπικό να μένει άνεργο και τις πάγιες υποχρεώσεις να τρέχουν, άρχισε να επαναλειτουργεί στις 4 Μάη με τη διανομή προϊόντων το γνωστό μας δηλαδή delivery σε καφέ και φαγητό και χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

Σταδιακά και με την άρση των μέτρων στα τέλη Μάη άνοιξαν κανονικά τα καφέ, τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία και άρχισαν να υποδέχονται κανονικά τους πελάτες. Έναν μήνα τώρα, μετά την άρση των μέτρων προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς τους και να προσαρμοστούν στη νέα μετά covid-πραγματικότητα με τα γάντια, τις μάσκες και τα αντισηπτικά να ρέουν άφθονα, αλλά με τους θαμώνες να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, μαζεμένοι και ψυχολογικά πιεσμένοι όπως μας περιγράφουν επιχειρηματίες της περιοχής.

Κι ενώ η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα οικονομικής στήριξης, με τη χορήγηση δανείων, τη μείωση του ενοικίου, και τη ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το φθινόπωρο, στην πράξη τα πράγματα διαφέρουν πολύ. Αρκετοί είναι αυτοί που για να τους χορηγηθεί δάνειο θα πρέπει να προσκομίσουν ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, κάτι που δεν μπορεί να γίνει καθώς έχουν οικονομικές εκκρεμότητες στην εφορία και στο ΕΦΚΑ και καλούνται να τις καλύψουν μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου προκειμένου να ξεμπλοκάρει το ζήτημα της δανειοδότησης. Να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες απέρριψαν δάνεια διότι οι επιχειρήσεις δεν εμφάνιζαν κερδοφορία.

Διαβάστε περισσότερα στην Κυριακάτικη Έκδοση της εφ.«Πατρίς»…


Πηγή