Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου: Εισήγηση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τους αυτοαπασχολούμενους και τους […]

Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου: Εισήγηση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες

H πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει αποτελέσει την θρυαλλίδα σε μια μεγάλη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που επιδίωκαν εργοδοσία, μεγάλο κεφάλαιο και κυβέρνηση και πριν την πανδημία.

Μόλις προχθές στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφιστήκαν με διαδικασίες εξπρές οι ΠΝΠ που εκδόθηκαν στις 13 Απρίλη και 1η Μάη, και με τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση των άλλων αστικών κομμάτων ικανοποιεί κάθε αξίωση των μεγαλοξενοδόχων, του ΣΕΒ, των εφοπλιστικών κ.α τσακίζοντας κάθε εργατικό δικαίωμα.

Αυτός ο εργασιακός Αρμαγεδώνας που προσπαθεί η κυβέρνηση, να τον παρουσιάσει ως «προστασία» των εργαζομένων, προβλέπει το πάγωμα του κατώτατου μισθού στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα και την αποθέωση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας με ένα εργατικό δυναμικό «πολλών ταχυτήτων» απροστάτευτο και φτηνό. Βασικός μηχανισμός του κυβερνητικού σχεδίου, είναι το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που δίνει το κλειδί στην εργοδοσία για να προχωρήσει και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, «.. εάν και εφόσον χρειαστεί…» την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων.

Αυτό το σχέδιο προβλέπει:

  • Πετσόκομμα ακόμα παραπέρα στο εισόδημα των εργαζομένων (κατά 20% στην καλύτερη περίπτωση), μέσα από την μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε "ελαστική" παντού και για όλους και εκ περιτροπής εργασία σε ωράρια και μέρες δουλειάς. Η εργοδοσία μπορεί να μειώνει το ωράριο και τον εργατικό μισθό μέχρι και κατά 50%, ενώ το κράτος μέσω του εν λόγω προγράμματος θα καλύπτει μόνο το 60% των απωλειών του εργαζόμενου, γεγονός που τελικά οδηγεί σε μείωση εισοδήματος κατά 20%. Ουσιαστικά με αυτά τα μέτρα το χρονιάτικο εισόδημα για πάρα πολλούς εργαζόμενους περιορίζεται στα 1.600 ευρώ, δηλαδή, 4 μήνες επιδόμα ανεργίας, ενώ η ίδια η επιδότηση της εργασίας αποδεικνύεται στην πράξη πως είναι καραμπινάτη ενίσχυση προς την εργοδοσία..
  • Εκτόξευση της ανεργίας αφού την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων θα παραμείνει άνεργο και χωρίς καμία προστασία, όπως βρέθηκε και μέσα στην πανδημία, αλλά και μετά απ' αυτή. Χωρίς καμία στήριξη επίσης εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 500.000 μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι ακόμα δεν πήραν ούτε ευρώ όλους τους προηγούμενους μήνες και έτσι θα συνεχίσουν..
  • Κατάργηση όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) που είναι σε ισχύ, αφού όλοι οι όροι που καθορίζουν μισθούς και χρόνο εργασίας ανατρέπονται. Με την πλουσιοπάροχη ενίσχυση των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, το νέο πακέτο μέτρων τούς δίνει τη δυνατότητα να μην επαναπροσλάβουν, όπως είναι υποχρεωμένοι από τις ΣΣΕ, τους εποχικούς εργαζόμενους. Οι εποχικοί εργαζόμενοι που δεν θα επαναπροσληφθούν,(δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι), θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν με το εξευτελιστικό εποχικό επίδομα των 400 ευρώ, μέχρι και το Σεπτέμβρη. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου για επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων με μερική απασχόληση, ενώ το κράτος αναλαμβάνει να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών.

Απέναντι σε αυτήν την γενικευμένη επίθεση οι λεγόμενες ρήτρες για τη διατήρηση εργασίας αποδεικνύονται όχι απλά διάτρητες αλλά είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, αφού κανένας δεν δεσμεύει την εργοδοσία να διατηρήσει τον εργαζόμενο μετά τη λήξη της περιόδου της κρατικής ενίσχυσης στους μισθούς.

Επιπλέον, με δεδομένη την πλήρη απουσία και την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών είναι "δεδομένο" ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε εργασία κατά το χρόνο που υποτίθεται ότι δεν θα εργάζονται, αφού η εργοδοσία θα επιδιώξει να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ίδια, μειώνοντας τους μισθούς και αυξάνοντας την "ευελιξία".

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και η προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο όνομα της γρήγορης επανεκκίνησης του Τουρισμού, να «εξαφανίσουν» την πανδημία στις τουριστικές περιοχές, καταργώντας ακόμα και τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα πριν από την άφιξη των τουριστών (στους επισκέπτες θα γίνονται «δειγματοληπτικά» τεστ αντί για υποχρεωτικά τεστ), εισάγοντας κριτήρια – «λάστιχο» για τις «ασφαλείς χώρες προέλευσης», με βάση τις συμφωνίες των τουριστικών ομίλων, εκθέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους ίδιους και τον ντόπιο πληθυσμό. Οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι λειτουργούσαν και λειτουργούν με ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Τέλος, ακόμα κι αυτά που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των τουριστικών προορισμών (ελέγχους, γιατρούς συνεργαζόμενους με κάθε κατάλυμα, κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου διαχείρισης κρουσμάτων κ.λπ.) αφορούν τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση δεν παραπέμπουν σε μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και κάλυψης των κενών του.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον τουρισμό υιοθετώντας το παρακάτω πλαίσιο που διεκδικούν:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ.
  • Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας με βάση τις Σ.Σ.Ε. .
    • Υπογραφή και Εφαρμογή των κλαδικών Σ.Σ.Ε για όλους τους εργαζόμενους.
    • Αναπλήρωση των απωλειών με βάση τον κατώτερο μισθό των ΣΣΕ του 2008 και 2009.
  • Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάσθηκαν το 2019 σε επισιτισμό – τουρισμό, ξενοδοχεία, ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες , το αργότερο την 10η Ιουνίου. Ακύρωση των χιλιάδων απολύσεων που έγιναν μέχρι σήμερα και να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
  • Ακύρωση των χρεώσεων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες για όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.
    • Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επέκταση άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μηνης επιδότησης ανεργίας ( 1.800 ευρώ ) σε όλους όσους εργάσθηκαν στον επισιτισμό – τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Σημαντική στήριξη επίσης χρειάζεται και για τους αυτοαπασχολούμενους που φορτώνονται με νέα βάρη και χρέη, τα οποία προστίθενται στα προηγούμενα.

Μπορεί τα 800 ευρώ να έδωσαν μια ελάχιστη ανάσα, αρκεί όμως σήμερα ένα επίδομα, για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικογένειάς και τα έξοδα της επιχείρησης, όταν όλοι οι νόμοι για τη φορολογία, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τις κατασχέσεις παραμένουν σε ισχύ, χωρίς να αλλάξει ούτε κεραία; Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμμένα για όσες επιχειρήσεις βρέθηκαν σε αναστολή (περίπου το 80% των επιχειρήσεων, με βάση δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.), μεγάλη όμως μείωση του τζίρου αντιμετωπίζουν και όσες μικροεπιχειρήσεις λειτουργούν με υπηρεσίες take away, delivery κλπ.

Τα πάγια έξοδα όπως ρεύμα, ενοίκια κλπ. παραμένουν αυξημένα και απαιτητά, μέρος των προμηθειών (ευαλείωτα προϊόντα όπως τρόφιμα) έχει ήδη καταστραφεί και απαιτείται στήριξη για την αντικατάστασή τους. Η αναστολή των βασικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων απλά οδηγεί στη συσσώρευση των υποχρεώσεων αυτών στους αμέσως επόμενους μήνες.

Το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης την 1η Ιουνίου με παράλληλη διατήρηση ορισμένων αναγκαίων μέτρων περιορισμού, όπως αυτά ανακοινώθηκαν, είναι δεδομένο ότι ιδιαίτερα οι μικροεπιχειρήσεις με περιορισμένα τ.μ. εκμετάλλευσης ή που εκμεταλλεύονται αποκλειστικά κλειστούς χώρους, θα αντιμετωπίσουν εξίσου σημαντικό πρόβλημα ανάκαμψης του τζίρου τους. Το πρόβλημα θα πολλαπλασιαστεί και από την επίδραση που αντικειμενικά θα έχει στο χώρο η μειωμένη τουριστική κίνηση πράγμα που θα επιτείνει τα αδιέξοδα επιβίωσης των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης.

Το Δ.Σ. πρέπει να σταθεί στο πλάι των μικρών επαγγελματιών (όσων δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019), ώστε:

-Να αποδοθεί άμεσα το επίδομα ειδικού σκοπού μηνός Μαΐου, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες

-Να επανενταχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου και γενικά οι αυτοαπασχολούμενοι σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα.

-Να απαλλαχθούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες που επιβλήθηκαν τα μέτρα αναστολής, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

-Να απαλλαχθούν από την καταβολή δημοτικών τελών (για τραπεζοκαθίσματα κλπ) για τους μήνες που ισχύουν έκτακτα μέτρα. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κλπ. Επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε λογικά πλαίσια χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση τελών.

-Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές για ρεύμα, νερό κλπ για τους επόμενους μήνες. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους.

-Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, για όλους, μέχρι το τέλος του χρόνου.

-Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, καταρχήν το σύνολο τόκων και προστίμων, αλλά και μέρος του κεφαλαίου.

-Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των Γ.Ν.Ν.Αργοστολίου και Μαντζαβινάτειου, για αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού και όχι με κριτήριο την τουριστική επισκεψιμότητα..

Η υιοθέτηση των παραπάνω αιτημάτων μπορεί να δώσει ανάσα στους εργαζόμενους αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες. Αντίθετα η πολιτική της μεγαλύτερης κρατικής παρέμβασης στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για την έξοδο από την κρίση, δεν θα φέρει ανάπτυξη, από την οποία κάπως θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι, όπως δεν συνέβη και σε παρόμοιες συνθήκες στο παρελθόν..

Τα χρήματα, που συγκεντρώθηκαν στις πλάτες του λαού και ο πακτωλός των δις που αποφασίστηκε πρόσφατα στην Ε.Ε. για την χώρα μας, κατευθύνονται στη στήριξη του κεφαλαίου, μέσω κρατικών επιδοτήσεων, απαλλάσσοντας τους επιχειρηματίες από χρέη και ζημιές.

Αποδεικνύεται ότι δεν είναι το ύψος των χρηματοδοτήσεων αυτό που καθορίζει κάθε φορά τον ταξικό τους χαρακτήρα, αλλά ο σκοπός για τον οποίο δίνονται και οι όροι που τους συνοδεύουν. Οι εργαζόμενοι και οι μικροί επαγγελματίες που δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε από αυτήν την πολιτική πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους μέσα από τα σωματεία τους για τα δικά τους τα συμφέροντα που δεν συμβιβάζονται με αυτά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αργοστόλι 1/6/2020
Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αργοστολίου


Πηγή