Ολοταχώς για επιδότηση 330.000 στεγαστικών δανείων με έως και 90% της δόσης

Ολοταχώς για επιδότηση 330.000 στεγαστικών δανείων με έως και 90% της δόσης

Η κυβέρνηση προχωρά την διαπραγμάτευση για την κρατική επιδότηση στεγαστικών δανείων δανειοληπτών ώστε από τον Ιούλιο να αρχίσει να εφαρμόζεται.

Το ποσοστό της κρατικής επιδότησης για τους ενήμερους δανειολήπτες θα ξεκινάει από το 90% της μηνιαίας δόσης το πρώτο τρίμηνο, θα μειώνεται στο 60% της δόσης για το δεύτερο τρίμηνο, για να καταλήξει στο 40% στο τελευταίο τρίμηνο του προγράμματος.

Με το πρόγραμμα επιδότησης των δανείων θα αφορά και τους κόκκινους δανειολήπτες. Το μέτρο θα αρχίσει να τρέχει από τον Ιούλιο με την ενεργοποίηση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα αφορά νοικοκυριά και επαγγελματίες που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα της κρατικής επιδότησης των δόσεων δανείων για τους πράσινους δανειολήπτες θα προβλέπει:

Επιδότηση της μηνιαίας δόσης για όσους ήταν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020. Το κράτος θα καλύπτει μεγάλο μέρος της μηνιαίας δόσης του δανείου για διάστημα εννέα μηνών.

Το οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη, τα περιουσιακά του στοιχεία (καταθέσεις, ακίνητη περιουσία) αλλά και το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου θα είναι τα κριτήρια που θα καθορίσουν τους δικαιούχους της κρατικής επιδότησης και το ύψος της επιδότησης. Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης είναι να έχει προηγηθεί διαδικασία ρύθμισης του δανείου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με βάση τα στοιχεία των τραπεζών έως τις 29 Φεβρουαρίου, οι δανειολήπτες που έχουν δεχτεί πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού ανέρχονται σε 1,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι 330.000 έχουν δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Πρόκειται για δάνεια εξυπηρετούμενα, σε ρύθμιση και μη εξυπηρετούμενα, συνολικού ποσού 20 δισ. ευρώ. Στις κατηγορίες των εξυπηρετούμενων και των δανείων σε ρύθμιση περιλαμβάνονται 250.000 δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 80.000 είναι "κόκκινα".

Μία πρώτη γενική εκτίμηση, η οποία φαίνεται πως σηματοδοτεί το ανώτατο ποσό το οποίο θα μπορούσε να χορηγήσει η κυβέρνηση για την επιδότηση, κατά 100% των δόσεων, και των 330.000 δανείων για διάστημα μέχρι και 9 μηνών, κάνει λόγο για ποσό περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει αναφέρει ότι η επιδότηση θα υπερβαίνει κατά πολύ το 50%, ενώ το ποσοστό της θα μειώνεται ανά τρίμηνο.

dikaiologitika.gr


Πηγή