Ομιλία Διονύση Καλαματιανού για το αγροτικό νομοσχέδιο: «Οι παραγωγοί μας απαιτούν λύσεις»

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτογενής παραγωγή της Ηλείας, επεσήμανε εμφατικά ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, ως ομιλητής στη Βουλή για το αγροτικό νομοσχέδιο.

Στην ομιλία του, ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι οι παραγωγοί μας βρίσκονται σε απόγνωση, έχοντας μείνει κυριολεκτικά χωρίς ουσιαστική στήριξη. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την επιβίωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων. Συνέχισε, αναφέροντας ότι η εμπορευσιμότητα των προϊόντων κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί δραματικά, ενώ και οι εξαγωγές πραγματοποιούνται με μεγάλες δυσκολίες.

Αναλύοντας τη διαμορφωμένη κατάσταση, επεσήμανε την εξευτελιστική τιμή του ελαιολάδου, πρόβλημα για το οποίο η κυβέρνηση αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία ή δράση, επικαλούμενη τη λειτουργία της «ελεύθερης αγοράς». Επίσης, ανέφερε τις σημαντικές ζημιές από τον πρόσφατο καύσωνα που έπληξε το νομό μας, προξενώντας σημαντική ζημιά στην καρπόδεση των ελαιοδέντρων και προκαλώντας καρπόπτωση στα εσπεριδοειδή. Επεσήμανε ότι σε ορισμένες περιοχές αναφέρονται ζημιές που αγγίζουν ακόμα και το 80% της παραγωγής. Τόνισε ότι είναι κρίσιμο να δοθεί κατ’ εξαίρεση αποζημίωση στους παραγωγούς, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Χαρακτηριστικά είπε ότι έκτακτα φαινόμενα απαιτούν έκτακτες λύσεις.

Αναφέρθηκε, επίσης, στους παραγωγούς πατάτας, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αναγκάζονται να πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με εισαγωγές από την Αίγυπτο και με «ελληνοποιήσεις».

Κάλεσε τον Υπουργό να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας στη σταφίδα, ώστε να αντικατασταθούν τα γερασμένα και προσβεβλημένα πρέμνα και να φυτευθούν νέα, ανθεκτικά και προσαρμοσμένα στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Για το ζήτημα των παραλίμνιων εκτάσεων, τόνισε ότι η διανομή τους πρέπει να γίνει αξιοκρατικά, με ορθό τρόπο, ώστε να στηριχθούν οι νέοι ακτήμονες αγρότες, κτηνοτρόφοι και άνεργοι και να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Για τους κτηνοτρόφους, επεσήμανε ότι η περίοδος των εορτών του Πάσχα συνοδεύτηκε από τη κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών αμνοεριφίων, ενώ και η εγχώρια αγορά είχε προβλήματα, καθώς οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν είτε να πωλήσουν σε χαμηλές τιμές είτε να κρατήσουν τα ζώα στο στάβλο, αναλαμβάνοντας επιπλέον κόστος. Ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι όλα αυτά τα ζητήματα θέλουν τομές, γενναία μέτρα στήριξης και συγκεκριμένες δράσεις που η κυβέρνηση, δυστυχώς, επιλέγει να μην αναλαμβάνει.

Αναλύοντας το αγροτικό νομοσχέδιο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, σε συνέχεια της άχρωμης, άοσμης και αντι-παραγωγικής πολιτικής της για τον πρωτογενή τομέα, φέρνει ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν επιλύει σοβαρά ζητήματα του κλάδου. Δε γίνεται καμία αναφορά για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που εκκρεμούν, τη στιγμή που οι ζημιές στις καλλιέργειες αυξάνονται συνεχώς. Επίσης, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στη κλιματική αλλαγή, που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πρωτογενή τομέα. Εστίασε, δε, στα άρθρα για τις κυρώσεις που εμπεριέχονται στο σχέδιο νόμου, λέγοντας ότι αφενός η αυστηροποίηση των προστίμων και των προβλεπόμενων κυρώσεων για τις παραβάσεις στο γάλα έχουν θεσπιστεί με την Κ.Υ.Α 838, από τις 21.3.2019, αφετέρου για να έχουν αξία οι αυστηρότερες κυρώσεις στους παραβάτες, θα πρέπει αρχικά αυτοί να εντοπίζονται με διενεργούμενους ελέγχους. Το νομοσχέδιο αυστηροποιεί πρόστιμα και κυρώσεις, δεν προβλέπει, όμως, τίποτα για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Κλείνοντας, ο βουλευτής επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αδυνατεί να αφουγκραστεί τη διάχυτη ανησυχία των παραγωγών, στερείται αναπτυξιακής προοπτικής και δεν υπεισέρχεται στα σημαντικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα. Τόνισε ότι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς έχουν ανάγκη ουσιαστικής στήριξης, καθώς δεν επιτρέπουν την αδιαφορία και την αναβλητικότητα που δείχνει η κυβέρνηση για τα φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολούν.


Πηγή