Πατρών-Πύργου: Κλειστές πόρτες για εργαζόμενους και εξώδικα σε εργολάβους – Ιδιότυπη ομηρία

Σε κατάσταση ομηρίας βρίσκονται από τις αρχές του χρόνου οι εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρείας GD Infrastrutture, αλλά και υπεργολάβοι με τους οποίους συνεργαζόταν, ο μέχρι πρότινος ανάδοχος δύο τμημάτων του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου.

Η αποβολή της εταιρείας από το έργο, με εντολή της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, φαίνεται ότι είχε σοβαρές παράπλευρες απώλειες. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας, καταγγέλλουν ότι τους οφείλονται δεδουλευμένα 7 – 8 μηνών, συνολικού ύψους δεκάδεων χιλιάδων ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία, έχει πληρωθεί με προκαταβολές ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, για το έργο από το οποίο αποβλήθηκε.

Oι εργαζόμενοι της εταιρείας, έχουν προβεί εδώ και μήνες σε διαδικασία έγγραφης όχλησης προς την επιβλέπουσα αρχή ΕΥΔΕ Πελοποννήσου, όμως και από εκείνη την πλευρά, δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση, αν και η νομοθεσία προβλέπει ειδικές πρόνοιες γι΄αυτές τις περιπτώσεις.

Οι εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρείας, αριθμούσαν 20 άτομα, ωστόσο κάποιοι έχουν αποχωρήσει απογοητευμένοι, ενώ άλλοι προέβησαν σε έγγραφες οχλήσεις, για το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκαν και δεν έχουν πληρωθεί.

Η εταιρεία επικαλείται από την πλευρά της οικονομικό στραγγαλισμό από το Υπουργείο Υποδομών, ενώ την ίδια στιγμή, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έθεσε όλο το προσωπικό σε αναστολή σύμβασης για να μειώσει το μισθολογικό της κόστος και τώρα τους έχει εντάξει και στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η εταιρεία μπορεί να τους πληρώσει, γιατί έχει εισπράξει ως προκαταβολή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της σύμβασης, ποσό 1,4 εκατ. ευρώ για το τμήμα Μιντιλόγλι – Πάτρα. Επίσης, για το τμήμα Κάτω Αχαΐα – Σαγέικα, η εταιρεία έχει επίσης εισπράξει προκαταβολή ύψους 600.000 ευρώ για εργασίες που επίσης έχει εκτελέσει στην περιοχή.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα σε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας, αφού αν αποχωρήσουν οικειοθελώς, θα αργήσουν πολύ να εξοφληθούν, ενώ την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, μη δυνάμενοι να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ετοιμάζεται να προσέλθει την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υποδομών, για να αντικρούσει με ένσταση την απόφαση αποβολής της και την κήρυξή της ως έκπτωτης, από το τμήμα Μιντιλόγλι – Πάτρα.

Παρόμοια προβλήματα επικαλούνται και προμηθευτές – υπεργολάβοι της συγκεκριμένης εταιρείας. Επιχείρηση χωματουργικών εργασιών, που είχε αναλάβει υπεργολαβία στην Πατρών – Πύργου από την GD Infrastrutture, έχει στα χέρια της επιταγές μεγάλης αξίας που έπρεπε να έχουν εξοφληθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, για εργασίες διάρκειας 7 μηνών.

Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία, απασχολεί 30 άτομα προσωπικό, το οποίο τώρα, δεν μπορεί να εξοφλήσει για μεροκάματα που έχουν κάνει.

Πηγή: http://www.pelop.gr

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    5 Ιουλίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία