Τρύπα 5,6 δισ. στη ρευστότητα της αγοράς – Βουτιά 52% στον τουρισμό λόγω κορονοϊού

Τρύπα 5,6 δισ. στη ρευστότητα της αγοράς - Βουτιά 52% στον τουρισμό λόγω κορονοϊού

Ύφεση 8,5% προβλέπει η Grant Thornton για την ελληνική οικονομία το 2020

Μείωση της τάξης του 8,5% αναμένεται να παρουσιάσει το ελληνικό ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton αναφορικά με την επίδραση που άσκησε η πανδημία του κορονοϊού στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία. Και αυτό, όπως λέει η ελεγκτική εταιρεία, γιατί η πανδημία αναμένεται να πλήξει κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία, που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση που παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, η Grant Thornton φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τουρισμού, ο οποίος αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 52% φέτος.

Η μελέτη της Grant Thornton κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα πως σε δείγμα 17.000 επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν κύκλο εργασιών άνω του 50% των οικονομικών μονάδων της χώρας αναμένεται μείωση στον κύκλο εργασιών τους το 2020 κατά 12,4% και παράλληλα μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας (EBITDA) κατά 39%. Συνακόλουθα, εκτιμάται ότι η ρευστότητα τους το 2020 θα μειωθεί κατά 5,6 δισ. € , λόγω του περιορισμού της λειτουργίας τους και της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας στην δραστηριότητας τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων επλήγησαν άμεσα από την πανδημία ως αποτέλεσμα του περιορισμού ή και της επιβαλλόμενης διακοπής της λειτουργίας τους. Ειδικότερα, επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών ποσού 32,9 δισ. € (11% επί του συνολικού κύκλου εργασιών) και απασχολούν περίπου 1,1 εκ. εργαζομένους (25% επί του συνόλου) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.

Πηγή: ethnos.gr


Πηγή