Αχαΐα-Ενδιαφέρον από Πάτρα και Αιγιάλεια για το Πράσινο Ταμείο: Οι 11 «πράσινες»προτάσεις

Οκτώ δήμοι από τη Δυτική Ελλάδα (Πατρέων και Αιγιαλείας από την Αχαΐα) ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Περιβαλλοντικό ισοζύγιο – Αστική Αναζωογόνηση 2019-2020» του Πράσινου Ταμείου.

Δύο από τις προτάσεις που υπέβαλε ο Δήμος Πατρέων αφορούσαν τα έργα συντήρησης της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα και τις εργασίες αναβάθμισης της πλατείας Ανδρούτσου στην περιοχή του Βλατερού. Οι μελέτες και των δύο έργων συντάχθηκαν από την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Εργου και εγκρίθηκαν ομόφωνα σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Συνολικά, υποβλήθηκαν έντεκα προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο από τη Δυτική Ελλάδα. Εκτός από τους δύο δήμους της Αχαΐας, προτάσεις υπέβαλαν οι δήμοι: Αγρινίου, Ακτίνου-Βόνιτσας, Ξηρόμενου (από την Αιτωλοακαρνανία), Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Πηνειού (από την Ηλεία).

Πανελλαδικά και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πράσινο Ταμείο, προτάσεις υποβλήθηκαν από 172 Δήμους για 197 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 90,71 εκατ. ευρώ (μέρος των πόρων καλύπτεται και από ίδιους πόρους των δήμων).

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου 21 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 9,52 εκατ. ευρώ με συνολικό ποσό χρηματοδότησης από το Ταμείο 5,12 εκατ ευρώ.

Η τεχνική αξιολόγηση και οι εντάξεις και των υπόλοιπων προτάσεων για όλη την Ελλάδα θα συνεχιστούν εντατικά μέσα στο προσεχές τρίμηνο. Για τους δήμους που δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν πρόταση έργου λόγων των ειδικών συνθηκών του προηγούμενου τριμήνου με την πανδημία, θα ακολουθήσει μέσα στο καλοκαίρι δεύτερη ευκαιρία με τη Β΄ φάση του ίδιου προγράμματος.

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 55 εκατ. € και ξεκίνησε αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα η παρούσα διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, στις 2 Δεκεμβρίου 2019. Είχε αρχική ημερομηνία λήξης προθεσμίας την 8η Μαΐου 2020, αλλά λόγω των ειδικών συνθηκών του κορωνοϊού και κατόπιν συνεννόησης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, παρατάθηκε ως τις 26 Ιουνίου 2020, για να διευκολυνθούν οι δήμοι να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους.

Τους τελευταίους μήνες καλούμαστε όλοι υπό πρωτόγνωρες συνθήκες να προσαρμοστούμε σε μία νέα πραγματικότητα. Καλούμαστε επίσης να δράσουμε στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης. Πώς πρέπει να μοιάζει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα μας; Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της πατρίδας μας;

Στο πλαίσιο αυτό η διαΝΕΟσις, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Επιμελητήριο Ηλείας και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσουν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση προκειμένου να συζητηθεί η οικονομική ανάκαμψη και οι προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Η συζήτηση με τίτλο «Οικονομική Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα στη Μετά – COVID Εποχή» και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του επιστημονικού κόσμου, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 19:00 και θα έχει διάρκεια μία ώρα και είκοσι λεπτά περίπου.

Η συζήτηση θα αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες:

α) Ο τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές του στην περιοχή

β) Ο αγροδιατροφικός τομέας και η προοπτική του &

γ) Η χρηματοδοτική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και οι δυνατότητες που προσφέρει το ΕΣΠΑ.

Πηγή: http://www.pelop.gr

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    7 Ιουλίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία