Κ. Αλεξανδρόπουλος: «Το Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό πρέπει να αλλάξει»

Επιστολή Δημάρχου Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και προς το Γραφείο του Κ. Πρωθυπουργού: «Αποκατάσταση της Νομιμότητας, του Δικαίου και εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας»

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα στην Νότια Ηλεία, από τους περιοριστικούς όρους που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Αυτό επισημαίνει με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη , τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, αλλά και προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος.

Ο κ Αλεξανδρόπουλος ζητά από τους Υπουργούς την άμεση τροποποίηση των όρων του Προεδρικού Διατάγματος, αφού αυτό έχει προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική εξέλιξη των κατοίκων, καθοτι αναίτια απαγορεύει κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα σε όλο το μήκος των 45χλμ. της ακτογραμμής του βόρειου Κυπαρισσιακού κόλπου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος Ζαχάρως και μάλιστα σε βάθος μέχρι και 3χλμ. από την ακτογραμμή, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο πάνω από 45.000στρ. παραλιακής έκτασης και πάνω από 100.000στρ. θάλασσας, από κάθε ουσιαστική αξιοποίηση.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Ζαχάρως στην επιστολή του κάνει λόγο και για περίεργες μεθοδεύσεις από την ΕΤΑ Α.Ε και του ΥΠΕΚΑ, που σαν στόχο είχαν να συμπεριληφθούν στο Π.Δ οι «προσυμφωνημένες» και «προειλημμένες» αποφάσεις για τις χρήσεις γης, στις οποίες είχαν από κοινού καταλήξει.

Ο κ Αλεξανδρόπουλος στην επιστολή του προς τους Υπουργούς ζητά την τροποποίηση των διατάξεων του Π.Δ προκειμένου να επιτευχθεί «η αποκατάσταση της Νομιμότητας, του Δικαίου και εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Οι επιπτώσεις των όρων του Π.Δ

Κάνοντας λοιπόν πιστή εφαρμογή των όρων του Διατάγματος, από την περιοχή των εκβολών του Αλφειού ποταμού και κατά μήκος του παραλιακού μετώπου έως και τα όρια του Νομού μας, στις εκβολές της Νέδα, στο Γιαννιτσοχώρι , απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δράση, που θέτει σε κίνδυνο την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της περιοχής.

Σε τρεις Δήμους λοιπόν ξεκινώντας από τον Δήμο Πύργου, περνώντας σ τον Δήμο Κρεστένων και καταλήγοντας στον Δήμο Ζαχάρως, οι παραλίες και οι ακτογραμμές πρέπει να μείνουν μακριά από κάθε είδους παρέμβαση .

Αυτά προβλέπουν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, οι οποίες ουσιαστικά καθιστούν, όλο αυτό το τεράστιο παραλιακό μέτωπο της Νότιας Ηλείας ως απαγορευμένη ζώνη, χωρίς δόση υπερβολής, για τον άνθρωπο.

Αν θεωρείται υπερβολική την διαπίστωση αυτή, απλά αναφέρουμε ότι μέσα στις πολλές απαγορευτικές διατάξεις είναι και αυτή που αναφέρει ότι η πρόσβαση στην παραλία, επιτρέπεται μόνο όταν αυτή πραγματοποιείται σε οργανωμένες ομάδες, για λόγους επιστημονικής μελέτης και παρακολούθησης και υπό την εποπτεία των αρμόδιων περιβαλλοντολόγων ομάδων.

Το εξώδικο που απειλεί την Νότια Ηλεία

Πριν λίγες ημέρες στο γραφείο του Δημάρχου Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλου επιδόθηκε από δικαστικό επιμελητή, εξώδικη αναφορά στην οποία αφενός γινόταν απαρίθμηση όλων των απαγορεύσεων που θέτει για την περιοχή το Προεδρικό Διάταγμα, αφετέρου όμως επισημαινόταν και η πρόθεση του συντάκτη, για προσφυγή σε κάθε αρμόδια υπηρεσία, για την επιβολή των ισχυουσών ων κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.

Μάλιστα στο εξώδικο γίνεται εκτενής αναφορά και στα πρόστιμα και στις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για τις παραβάσεις : Επιτάλιο, Ράχες, Σαμικό, Ζαχάρω, Κακόβατος, Γιαννιτσοχώρι από τις πλέον όμορφες και τουριστικές περιοχές της Νότιας Ηλείας.Περιοχές όμως που εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, πρέπει να μείνουν χωρίς καμία δραστηριότητα και χωρίς την δημοπράτηση καντινών για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό αναφέρεται άλλωστε και στο εξώδικο που επιδόθηκε στον Δήμο Ζαχάρως, στο οποίο πέρα από το γεγονός ότι ζητείται από την Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει σε καμία διαδικασία δημοπράτησης θέσεων καντινών και ανάπτυξης ξαπλωστρών και να προχωρήσει στην ανάκληση αδειών που έχουν εκδοθεί από προηγούμενα έτη.

Την ίδια υποχρέωση σύμφωνα με τον συντάκτη του εξωδίκου, έχουν και οι Δήμοι Πύργου και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για τις παραλιακές περιοχές εντός των διοικητικών τους ορίων.

«Με άλλα λόγια αυτό που ζητείται είναι μία από τις ομορφότερες περιοχές του Νομού μας, μία περιοχή που συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες , να παραμείνει «νεκρή», χωρίς ζωή, χωρίς καμία δραστηριότητα και με όποιες επιπτώσεις έχει αυτό στην τοπική οικονομία ειδικά σε μία τόσο δύσκολη περίοδο μετά και την πανδημία του κορονωιού, επισημαίνει ο κ Αλεξανδρόπουλος.

Άμεση παρέμβαση της πολιτείας

«Δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιωνόμαστε για τις ολέθριες συνέπειες που προκαλούν σε όλη την Νότια Ηλεία οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού Κόλπου» αναφέρει ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος.

« Φαντάσματα του παρελθόντος , που έχουν άμεση σχέση με τους ανθρώπους που κράτησαν την περιοχή της Ζαχάρως στάσιμη και στην μιζέρια όλα αυτά τα χρόνια, έρχονται και πάλι να επιτελέσουν το έργο τους.

Με ρεβανσιστικές τάσεις και με μοναδικό στόχο να μην αναπτυχθεί η περιοχή, ζητούν επικαλούμενοι ενα αμφιλεγόμενο ως προς τις διατάξεις και περιορισμούς Προεδρικό Διάταγμα, την παύση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ηλείας.

Δεν τους ενδιαφέρει αν καταστρέφουν χιλιάδες πολίτες , αλλά και την τοπική οικονομία.

Τους ενδιαφέρει να ικανοποιήσουν μόνο τον πληγωμένο τους εγωισμό.

Άλλωστε αυτό τους ενδιέφερε και όλα τα προηγούμενα χρόνια», επισήμανε ο κ Αλεξανδρόπουλος.

Η επιστολή Αλεξανδρόπουλου προς τους Υπουργούς

«Η παραλία του Δήμου Ζαχάρως, μήκους 25 χιλιομέτρων είναι η μοναδική παραλία της χώρας που απειλείται με δικαστικές διώξεις, μηνύσεις και αγωγές, ώστε να μην αναπτύξει ούτε καν τροχήλατες καντίνες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των δημοτών μας.

Επαγγελματίες περιβαλλοντολόγοι, βιοποριζόμενες ΜΚΟ και δήθεν περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, χρησιμοποιούν τις ακραίες διατάξεις του «Π.Δ. του Κυπαρισσιακού κόλπου (ΦΕΚ 391/Δ΄/3.10.2018)», που καθορίζει αρνητικά τη ζωή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων των Δήμων Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, για να πετύχουν ανομολόγητους στόχους και να προωθήσουν ιδιοτελή συμφέροντα.

Οι πρακτικές αυτές είναι γνωστές πλέον σε όλους και ταλανίζουν τη χώρα πολλές δεκαετίες.

Δυστυχώς, στον τόπο μου οι πρακτικές αυτές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη!

Έχουν προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική εξέλιξη των κατοίκων, με την έκδοση του συγκεκριμένου Π.Δ., που απαγορεύει κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα σε όλο το μήκος των 45χλμ. της ακτογραμμής του βόρειου Κυπαρισσιακού κόλπου αναίτια και μάλιστα σε βάθος μέχρι και 3χλμ. από την ακτογραμμή! αποκλείοντας πάνω από 45.000στρ. παραλιακής έκτασης και πάνω από 100.000στρ. θάλασσας, από κάθε ουσιαστική αξιοποίηση.

Φτάνει στο σημείο να απαιτεί την κατάργηση μέχρι και αγροτικών δρόμων, δυσχεραίνει τις καλλιέργειες, εκμηδενίζει την οικιστική ανάπτυξη και εξωθεί τους κατοίκους στην εγκατάλειψη του τόπου.

Επιπλέον, η καταδολίευση των δυνατοτήτων ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της νότιας Ηλείας, έχει σχεδόν εκμηδενίσει τον αναπτυξιακό ρόλο των “brand names” της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ και του ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, με αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη τη χώρα, δεδομένου ότι η παραλία και η γη μας είναι η περιοχή της άμεσης επιρροής τους, που μπορεί να δώσει ευκαιρίες για αξιοποίηση της, αδρανοποιημένης μέχρι σήμερα, δυναμικής τους. Επιπλέον εξαφανίζει και κάθε δυνατότητα αξιοποίησης του Καϊάφα, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του ιαματικού τουρισμού (silver tourism) της χώρας.

Είναι αδιανόητο να στερείται ο τόπος και η χώρα ολόκληρη από οικιστικές, τουριστικές, πολιτιστικές και παραγωγικές επενδύσεις, που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με σκοπό τη δημιουργία ενός μοναδικού πόλου έλξης σύγχρονου και διαφορετικού από τα συνηθισμένα.

Η περιοχή θα μπορέσει έτσι να συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του εθνικού πλούτου και να δώσει εργασία στους κατοίκους, ώστε να σταματήσει η εγκατάλειψη και η ερήμωσή της.

Στην έκδοση αυτού του καταστροφικού Π.Δ. είχε καθοριστική συμμετοχή η ΕΤΑ Α.Ε. που είναι ιδιοκτήτρια του Καϊάφα. Αυτή ανάθεσε και παρέλαβε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που σύμφωνα με το νόμο, έχει ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΟ χαρακτήρα και προηγείται της έκδοσης του Π.Δ., το οποίο συντάσσεται με βάση τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματά της.

Μετά από πολύχρονη προσπάθεια για να αποκαλυφθεί η ΔΟΛΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ και να εμποδίσουμε την καταστροφή του τόπου που ζούμε, εργαζόμαστε και επιθυμούμε να προοδεύουμε, ανακαλύψαμε πως στην αφετηρία της διαδικασίας, υπήρξε συνδιαλλαγή μεταξύ στελεχών της ΕΤΑ Α.Ε. και του ΥΠΕΚΑ, που είχε σκοπό τη συνειδητή καταστρατήγηση του ν. 3937/2011.

Στα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας, αναφέρεται ότι επιλέχθηκε η αντιστροφή της (οριζόμενης από το νόμο) διαδικασίας , ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συμπεριληφθούν στο Π.Δ. οι «προσυμφωνημένες» και «προειλημμένες» αποφάσεις για τις χρήσεις γης, στις οποίες είχαν από κοινού καταλήξει!

Είχε ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ, δηλαδή, και ομολογείται απερίφραστα και με απύθμενο θράσος, από τους συντελεστές της διαδικασίας – της ΕΤΑ Α.Ε. και του ΥΠΕΚΑ – το περιεχόμενο του Π.Δ/τος, πριν καν ανατεθεί η σύνταξη της ΕΠΜ!

Αυτή, η ομολογημένη αντιστροφή της διαδικασίας δεν δύναται να ξεπεραστεί και να αξιολογηθεί ως ελάσσονος σημασίας γεγονός.

Από την παράνομη αντιστροφή της διαδικασίας, πλήττεται ευθέως και εξ αφετηρίας, το κύρος της έκδοσης του Π.Δ. Καθίσταται δε πλήρως αναξιόπιστο το σύνολο της διαδικασίας ενώπιον των δεκάδων χιλιάδων πολιτών της νότιας Ηλείας, που υφίστανται, αδικαιολόγητα, τις εξαιρετικά αυστηρές ρυθμίσεις που επιβάλλει το Π.Δ., αλλά και της χώρας ολόκληρης, με δεδομένη την πρωτοφανή παραβίαση των βασικών αρχών της λειτουργίας του ίδιου του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Τέτοιες πρακτικές πλήττουν ευθέως και σε βάθος, την αξιοπιστία της Πολιτείας και μας επιστρέφουν σε πρακτικές του παρελθόντος, που νομίζαμε ότι είχαν ξεπεραστεί.

Κύριοι Υπουργοί,

Με την καθοριστική συμβολή της ΕΤΑ Α.Ε. δημιουργήθηκε ένας κανονιστικός μηχανισμός διαχείρισης ψεύδους, μιας πλασματικής πραγματικότητας, που οδηγεί σε αφανισμό τον τόπο μας, αλλά και σε αδυναμία την ίδια την ΕΤΑΔ να αξιοποιήσει και δικά της ακίνητα, τα οποία ευρίσκονται στον τόπο μας και αποτελούν αναντικατάστατο αναπτυξιακό κεφάλαιο του Δήμου Ζαχάρως.

Σας ζητώ από την υπεύθυνη θέση την οποία κατέχετε να φροντίσετε για την αποκατάσταση της Νομιμότητας, του Δικαίου και εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας» καταλήγει ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος.


Πηγή