«Στεγνώνει» επικίνδυνα ο Κάμπος – Μικρή ροή από Φράγμα

Χωρίς πίεση από ΤΟΕΒ Μυρτουντίων

«Στεγνώνει» επικίνδυνα ο Κάμπος!

Έντονη διαμαρτυρία του προέδρου του ΤΟΕΒ Γαστούνης

Έντονα διαμαρτύρονται αγρότες του Κάμπου γιατί το τελευταίο 24ωρο αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την άρδευση των καλλιεργειών τους.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης Δημήτρης Κουλούρης προσπαθούσε από χθες το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα να βρει λύση, αλλά «έπεφτε» σε κλειστά τηλέφωνα, όπως αυτό του υπαλλήλου που βρισκόταν στο Φράγμα.

«Ο υπάλληλος που βρίσκεται στο φράγμα δεν ξέρω τι κάνει αλλά δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Δεν έχει ανοίξει τα θυροφράγματα και δεν υπάρχει ροή στα καναλέτα. Από τα 18.000 στρέμματα καλλιεργειών ευθύνης του ΤΟΕΒ Γαστούνης τα 9.000 δεν ποτίστηκαν σήμερα. Αν αυτό συνεχισθεί θα μιλάμε για καταστροφή. Μίλησα με ΓΟΕΒ μου είπαν ότι θα λυθεί το θέμα αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Θέλω να πω τέλος ότι πολιτικές κόντρες δεν ωφελούν τους αγρότες» δήλωσε αγανακτισμένος ο Δημήτρης Κουλούρης.

Πρόβλημα με ΤΟΕΒ Μυρτουντίων

Ο αγρότης Θάνος Μάλλιαρης που καλλιεργεί καλαμπόκι στην περιοχή των Καβασίλων διαμαρτύρεται γιατί το νερό δεν έχει πίεση.

«Δεν μπορούμε να ποτίσουμε και αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι και σήμερα θα υπάρχει πρόβλημα μεγάλο. Θα καούν οι καλλιέργειες. Το πρόβλημα υπάρχει στο αντλιοστάσιο Ν6, έχουμε ενημερώσει τον ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και μας λένε θα διορθωθεί το πρόβλημα αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει κάτι. Περιμένουμε»

ΧΡ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΕΒ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΩΝ

«Αυτά τα προβλήματα να λυθούν άμεσα»

Σειρά προβλημάτων που πρέπει άμεσα να λυθούν αναφέρει σε έγγραφό του προς την ΕΥΔΕ Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας –Ιονίων Νήσων ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

  1. Η αρχική μελέτη κατασκευής των δικτύων στην περιοχή Βάρδας προέβλεπε κατασκευή δύο επιπλέον αρδευτικών αντλιοστασίων (Α17 και Α18) τα οποία δεν κατασκευάστηκαν ποτέ ,με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα της έκτασης της περιοχής αυτής να μην δύναται να αρδευτεί ,ενώ υπάρχει απαλλοτριωμένη έκταση για την κατασκευή τους, και το έργο έμεινε ημιτελές.
  2. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στράγγισης στη περιοχή Α16 αρδευτικής ζώνης διότι τα όμβρια και τα περισσεύματα νερών από την άρδευση δεν διοχετεύονται στην θάλασσα λόγω του γεγονότος ότι η ευρύτερη περιοχή είναι χαμηλότερα υψομετρικά από τη θάλασσα και επομένως με την παραμικρή βροχόπτωση υπάρχουν έντονα προβλήματα πλημμύρας στην ευρύτερη περιοχή.
  3. Το αρδευτικό ύδωρ από τον ταμιευτήρα Πηνειού έως τα αρδευτικά αντλιοστάσια διοχετεύεται με ανοιχτή διώρυγα (τσιμεντένια) η οποία όμως έχει κατασκευαστεί πριν το έτος 1970 με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου να έχει φθορές σε πολλά σημεία της με αποτέλεσμα τεράστιες διαρροές και κατασπατάληση αρδευτικού ύδατος.
  4. Στην αρδευτική ζώνη Α15 και Α12 του Οργανισμού μας ενώ έχει αντικατασταθεί το μεγαλύτερο τμήμα των υπόγειων αγωγών (φ800,φ700,φ600) με σωλήνες GRB τμήμα νέου αγωγού δεν έχει συνδεθεί με αποτέλεσμα μεγάλες ζημιές και απώλειας νερού .
  5. Τα αρδευτικά αντλιοστάσια υπολειτουργούν με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες νερού.


Πηγή