Τάσος Αλτάνης: Να μείνει «ζωντανός» για τους αγρότες ο ΓΟΕΒ

ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ «Π» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Συγκροτημένα και με ρεαλιστικό πλάνο για την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού Τάσος Αλτάνης ξεκαθαρίζει ότι οι παρεμβάσεις θα είναι καίριες για να μείνει ζωντανός ο οργανισμός.

Τον συναντήσαμε στα γραφεία του οργανισμού στην οδό Αλφειού στον Πύργο, πριν από την καθημερινή συνεργασία που έχει με τους συνεργάτες του και απάντησε στα ερωτήματά μας.

Έξι μήνες στο τιμόνι του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, πως προχωρά ο σχεδιασμός εν μέσω της αρδευτικής περιόδου

Κάθε μέρα που περνά βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται στο εγγειοβελτιωτικό έργο. Σχεδιάσαμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο από τον περασμένο Φεβρουάριο με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αυτή την αρδευτική περίοδο, γνωρίζαμε τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση. Είχαμε να διαχειριστούμε ανοιχτά ζητήματα, τα ιεραρχήσαμε και συνεχίζουμε να έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας…

Δώστε μας την εικόνα που επικρατεί σήμερα

Για να φτάσουμε στην σημερινή εικόνα που έχουμε στην βόρεια και την νότια ζώνη του αρδευτικού μας έργου χρειάστηκε προετοιμασία. Δώσαμε βαρύτητα στον καθαρισμό των δύο κεντρικών διωρύγων Πηνειού Αλφειού καθώς και στον ηλεκτρολογικό-μηχανολογικό εξοπλισμό των αντλιοστασίων, ανταποκριθήκαμε άμεσα και δώσαμε νερό στα πρώτα αιτήματα που είχαμε από τις αρχές Απριλίου σε πρώιμες καλλιέργειες. Όπου χρειάζεται παρεμβαίνουμε άμεσα με το δυναμικό του οργανισμού, είναι προτεραιότητά μας να ποτίζουν οι αρδευτές.

Ποια είναι αλήθεια η συνεργασία με τους τοπικούς οργανισμούς , υπάρχει συνεννόηση;

Καίριο ερώτημα που απαντάται σε ένα βαθμό στην προηγούμενη ερώτησή σας. Η παλαιότητα του αρδευτικού δικτύου είναι αναπόφευκτο θα βγάλει ζημιές. Προσπαθούμε να τις διορθώνουμε άλλες φορές μόνοι μας και άλλες με τη συνεργασία των διοικήσεων των ΤΟΕΒ. Η συνεργασία θα πρέπει να είναι καθημερινά στο μυαλό μας, διαφορετικά θα έχει αντίκτυπο στους αρδευτές, πως αλήθεια θα ποτίσουν αν δεν είναι σε λειτουργία τα αντλιοστάσια

Οι αρδευτές δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις , ανταποκρίνονται σε αυτές;

Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, τόσο ο ΓΟΕΒ όσο και οι ΤΟΕΒ. Αυτούς που πρώτους έξι μήνες προσπαθούμε με τα έσοδα που υπάρχουν κυρίως από τις εισφορές των αρδευτών μελών τους να είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας προς την ΔΕΗ, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους εργαζόμενους . Οφείλουν οι αρδευτές μέλη των τοπικών οργανισμών να πληρώνουν τα αρδευτικά τέλη , το νερό δεν παρέχεται δωρεάν όπως θέλουν κάποιοι κακοπληρωτές. Δεν φταίνε σε τίποτα οι συνεπείς να μην έχουν νερό εάν βρεθεί κάποια στιγμή η ΔΕΗ και κόψει το ρεύμα στα αντλιοστάσια λόγω οφειλών….

Σε αυτό το ενιαίο σύστημα (Γ.Ο.Ε.Β. – Τ.Ο.Ε.Β.) πρέπει να λειτουργούμε συνολικά, δεν έχουμε το δικαίωμα να σπάσουμε τον κρίκο συνεργασίας και να περιπλέξουμε τα μέλη μας σε περιπέτειες. Το Δ.Σ. του Γ.Ο.Ε.Β, από την πρώτη στιγμή, υιοθέτησε την συνεργασία, σαν εργαλείο επιτυχίας του έργου μας με αλληλοσεβασμό, αμοιβαιότητα στις σχέσεις μας και πάνω απ’ όλα νομιμότητα που θα υπηρετήσουμε χωρίς καμία παρέκκλιση.

Σήμερα και οι Δήμοι, οι οποίοι επιβαρύνουν το έργο με τα όμβρια ύδατα και συμβάλλουν τα μέγιστα στις προσχώσεις των τάφρων, δεν εισφέρουν όπως θα έπρεπε ούτε στην συντήρησή τους, ούτε στο κόστος της λειτουργίας των στραγγιστικών Αντλιοστασίων (χειρισμός, συντήρηση, κόστος ηλεκτρικής ενέργειας).

Μείζον θέμα το οικονομικό και κυρίως οι οφειλές προς την ΔΕΗ, αλήθεια πως το έχετε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα;

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια ειδοποίηση από την ΔΕΗ όπως συνέβη σε άλλες περιοχές , ο λόγος για την Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία ωστόσο δεν επαναπαυόμαστε. Επιδιώκουμε πάντα με τη ΔΕΗ τη συνεργασία εκείνη, ώστε να κυλήσει χωρίς προβλήματα αυτή η αρδευτική περίοδος. Βέβαια, αυτό που κάνουμε είναι πρόσκαιρο, δεν μας λύνει οριστικά το πρόβλημα . Υπάρχει σχέδιο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ελπίζουμε να ευοδωθεί. Η προσπάθεια του Περιφερειάρχη μας Νεκτάριου Φαρμάκη συνεχίζεται αναζητά φόρμουλα να συναφθεί δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών για την οριστική ρύθμιση των οφειλών. Αυτή η προσπάθεια έχει συμπαραστάτες και άλλες Περιφέρειες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με οφειλές προς την ΔΕΗ.

Υπήρξε πρόταση από την Περιφέρεια, για την μείωση ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Ο ΓΟΕΒ θα συμμετέχει;

Η πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση της άρδευσης των καλλιεργειών με ολοκληρωμένο σχέδιο μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχει θετικό αντίκτυπο για τον ΓΟΕΒ . Η δημιουργία με ολοκληρωμένη μελέτη «Ενεργειακών Κοινοτήτων» στα χωρικά όρια του εγγειοβελτιωτικού έργου είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη για να αντιμετωπίσουμε την σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας για την λειτουργία των αντλιοστασίων μας. Πρέπει να ακολουθήσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα με σκοπό την μείωση του κόστους παραγωγής με στόχο ο ΓΟΕΒ και κατ΄ επέκταση οι ΤΟΕΒ να μπορέσουν να προχωρήσουν τα έργα συντηρήσεων και εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων. Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε αυτή την σημαντική πρόταση της Περιφέρειάς μας και να ακολουθήσουμε τα βήματα που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα με μοναδικό κριτήριο την ελάφρυνση των αγροτών μελών μας..

Τα εγγειοβελτιωτικά έργα του Νομού μας είναι βασικός άξονας και προϋπόθεση της αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης εν γένει.

Αναμένουμε την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας ,δεδομένου ότι η συντήρηση και η διατήρηση της λειτουργικής ικανότητας του όλου αποστραγγιστικού-αρδευτικού συστήματος δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί από τους αγρότες μέλη μας.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, κοιτάζοντας στα μάτια το συμφέρον των αρδευτών μας.

Θεωρούμε ότι η παρέμβαση της πολιτείας θα είναι άκρως σημαντική και απαραίτητη και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν όλο τον νομό μας ο οποίος είναι εξ ολοκλήρου αγροτικός νομός .


Πηγή