Τουρισμός, αγροδιατροφικός τομέας παραγωγής και επιχειρηματικότητα προοπτικές ανάπτυξης για την Δυτ. Ελλάδα

Διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν η διαΝΕΟσις και τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας για την μετά-COVID εποχή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, προχθές, η διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την «Οικονομική Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα στη Μετά- COVID Εποχή» που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις και τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας . Η συζήτηση δομήθηκε επάνω στη φιλοσοφία αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας -δηλαδή τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα παραγωγής και την επιχειρηματικότητα- που όμως σε εθνικό επίπεδο υστερεί σε όλες τις αναπτυξιακές συνιστώσες.

Στους σύντομους χαιρετισμούς εκ μέρους των διοργανωτών ο Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις σημείωσε πως η εν λόγω διοργάνωση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με γνώμονα την ανάδειξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής με βάση τα ευρήματα σειράς ερευνών της διαΝΕΟσις.

Ο Πλάτων Μαρλαφέκας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο Κωνσταντίνος Νικολούτσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας και ο Παναγιώτης Τσιχριτζής, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, υπογράμμισαν τη σημασία τέτοιων στρατηγικών συνεργειών τονίζοντας πως η αξιοποίηση των συμπερασμάτων που προκύπτουν από αυτές συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή ώστε να μην χαθεί άλλη ευκαιρία ανάκαμψης και ανάπτυξής της, ενόψει μάλιστα και των νέων προοπτικών από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

«Η Ηλεία σοβαρός παράγοντα οικονομικής αναδιάρθρωσης της Περιφερείας»…

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ευχαρίστησε τον κο Νικολάου για την τιμή και την βοήθεια που δείχνει προς τον νομό και με δήλωση του στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ πρόσθεσε πως «Είναι η δεύτερη φορά που φιλοξενούμε εκδήλωση της διαΝΕΟσις. Ως Επιμελητήριο Ηλεία προσβλέπουμε στις θέσεις του συγκεκριμένου think tank, θέσεις που προβλέπονται μέσα από συγκεκριμένες μελέτες που τις έχει σηματοδοτήσει ο συγκεκριμένος οργανισμός, με αποτέλεσμα να είναι τεκμηριωμένες μέσω σοβαρής επεξεργασίας.

Στη συζήτηση που είχε βαρύνουσα σημασία αφού παρουσιάστηκαν προβλήματα που απασχολούν όλη την Ελλάδα κι εμείς ως Επιμελητήρια είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε τα της Δυτικής Ελλάδας. Πάνω σ` αυτό στηρίχτηκε διάλογος-προβληματισμός που αναπτύχθηκε στον οποίο τόνισα πως η Ηλεία μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό παράγοντα οικονομικής αναδιάρθρωσης όλης της Δυτικής Ελλάδας πλην όμως στερείται των υποδομών επικοινωνίας για κάτι τέτοιο. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε τον καταλυτικό ρόλο που παίζει το συγκεκριμένο γεγονός στη στασιμότητα που παρουσιάζει ο τόπος μας.

Λόγω Covid-19 οι συνθήκες είναι διαφορετικές και όλη η συζήτηση ήταν προσανατολισμένη στις επιρροές του στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Πιστεύω πως αυτή η ενέργεια θα μας δώσει το έναυσμα να κάνουμε επιπλέον δράσεις που θα είναι προσανατολισμένες στα ειδικότερα προβλήματα του τόπου».

Τα βασικά σημεία…

Πρώτος τομέας προς ανάπτυξη είναι εκείνος του τουρισμού. Ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης της διαΝΕΟσις για τον τουρισμό τρίτης ηλικίας και τον τουρισμό υγείας, παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης παροτρύνοντας την περιφέρεια για στρατηγικό σχεδιασμό που θα ικανοποιεί τα κριτήρια του αυξανόμενου αριθμού ηλικιωμένων επισκεπτών. Με βάση τις προτάσεις πολιτικής στις οποίες καταλήγει η έρευνα της διαΝΕΟσις τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για να ξεπεραστούν και μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα στη δημιουργία υποδομών, η δημιουργία ενιαίων τοπικών σχεδίων ανάπτυξης τουρισμού π.χ. μεταξύ νομών που θα λαμβάνουν υπόψη τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ανέφερε ότι «Μόνο 5 περιφέρειες στη χώρα συγκεντρώνουν το 87% της κίνησης και η Δυτική Ελλάδα κατέχει μόλις το 2%”. Μέσα στους στόχους του Υπουργείου είναι να επιτευχθεί μία “πολυκεντρική ανάπτυξη” με πιο ποιοτικό και πολυμορφικό τουρισμό να επισκέπτεται περισσότερα κέντρα.

Για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα μίλησε ο Ιωάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος τόνισε πως «Το εναπομείναν και το νέο ΕΣΠΑ θα διανεμηθούν με στόχο την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους. Σημαντική θα είναι η έμφαση του υπουργείου σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας».

Την στρατηγική υπεροχή της Δυτικής Ελλάδας επεσήμανε και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο ΟΠΑ, καθώς η γεωγραφική της θέση επιτρέπει τη σύνδεση πολλών εμπορικών διόδων. Στην εισήγησή του πρότεινε μία ισορροπημένη σε όρους τουρισμού και μεταποίησης αναπτυξιακή στρατηγική στην περιοχή με τη δημιουργία ενός ανθεκτικού οικονομικού μοντέλου.

Ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, συντάχθηκε με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης της διαΝΕΟσις για τον πρωτογενή τομέα, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη “να φύγουμε από τη μονοκαλλιέργεια”.

Η επιστημονική υπεύθυνη της εν λόγω έρευνας και Partner της Τόπος Συμβουλευτική Μαριάννα Σκυλακάκη παρουσίασε κάποιες από τις παθογένειες του πρωτογενή τομέα που ανέδειξε η μελέτη -όπως το μικρό μέγεθος των αγροτικών επιχειρήσεων. “Για να μεγαλώσουν θα πρέπει να εξάγουν”, είπε, “και για να εξάγουν θα πρέπει να μεγαλώσουν”.

Τον επίλογο αλλά και την απαραίτητη προοπτική έφερε στη συζήτηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης που τόνισε πως «Το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της περιοχής είναι η έλλειψη υποδομών. Για παράδειγμα, μέχρι και σήμερα, υπάρχουν περιοχές που δεν συνδέονται με ασφαλείς δρόμους -ακόμη και περιοχές στρατηγικής σημασίας όπως η Ολυμπία. Ως απάντηση στην πανδημία, η περιφέρεια εισήγαγε το Business Recovery Plan, προσφέροντας επιδοτήσεις ύψους €30 εκατομμυρίων για τη διάσωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων €30 εκατομμυρίων για την ενίσχυση του ψηφιακού τους μετασχηματισμού».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θοδωρής Γεωργακόπουλος.


Πηγή