Χειμαδιό: Προβλήματα πολλά αλλά οι νέοι το κρατούν ζωντανό…

Οδοιπορικό της εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ”

Το Χειμαδιό (15 χλμ περίπου μακριά από τον Πύργο, σε υψόμετρο 153 μέτρων), των 500 περίπου μόνιμων κατοίκων, είναι μια από τις πιο γνώστες τοπικές κοινότητες του δήμου Πύργου, αποτέλεσε σταθμό για την εφημ. ΠΑΤΡΙΣ το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης.

Στα καφενεία του χωριού είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους κατοίκους η πλειοψηφία των οποίων ασχολείται με την καλλιέργεια ελιάς και σταφίδας.

Η έλλειψη ικανού αριθμού μαθητών είναι πιθανό ν` αποτελέσει αιτία για να μην λειτουργήσει την ερχόμενη σχολική χρονιά το νηπιαγωγείο Χειμαδιού (λειτουργεί στον ίδιο χώρο με το Δημοτικό Σχολείο, διακρίνεται στο βάθος στην φωτο)…

Στην συνομιλία μας ακούσαμε τα παράπονά τους που εδράζονται κυρίως στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το αγροτικό οδικό δίκτυο, στο γεγονός ότι ο σπασμένος δρόμος στην είσοδο του χωριού δεν επιτρέπει την πρόσβαση λεωφορείων του ΚΤΕΛ, στην μη συντήρηση του δεξαμενής ύδρευσης αλλά και στον κίνδυνο να μην λειτουργήσει φέτος το νηπιαγωγείου του χωριού.

Για πάνω από δυο χρόνια μια κατολίσθηση στον κεντρικό δρόμο του χωριού έχει ως αποτέλεσμα το σημείο να εγκυμονεί κινδύνους στη διέλευση οχημάτων… αποτέλεσμα είναι τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να μην εισέρχονται στο Χειμαδιό.

Οι κάτοικοι περιμένουν –με αγωνία- ο καιρός να είναι σύμμαχος όσον αφορά την καλλιέργεια της σταφίδας, ο τρύγος της οποίας θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, κάτι που θα απαλύνει –εν μέρει- τη φετινή ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια…

Για έλλειψη κάδων και ελλιπή αποκομιδή απορριμμάτων μιλά ο πρόεδρος της τοπική κοινότητας Χειμαδιού Χρήστος Μπουλούμπασης.

Παρήγορο σε όλα τα παραπάνω το γεγονός πως οι νέοι επιλέγουν να μείνουν στο χωριό τους και είναι αυτοί που το κρατάνε ζωντανό όπως και τον θρυλικό Κεραυνό, την ποδοσφαιρική ομάδα του Χειμαδιού…

Χρήστος Μπουλούμπασης -Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Χειμαδιού

«Ως αγροτική κοινότητα το μεγαλύτερο μας πρόβλημα έχει να κάνει με την αγροτική οδοποιία. Το δίκτυο είναι σε αθλία κατάσταση, ουσιαστικά απροσπέλαστοι. Η ανταπόκριση από τον δήμο Πύργου είναι μηδέν. Ύδρευση, φωτισμός, αποχέτευση, σκουπίδια, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά… υπάρχει έλλειψη κάδων στο Χειμαδιό. Μας συνιστούν υπομονή αλλά ο καιρός περνά.

Το χωριό μας διαθέτει την ποδοσφαιρική του ομάδα, τον Κεραυνό, με παιδιά από το Χειμαδιό. Αυτά είναι που την καρτούν, συντηρούν και το γήπεδο μας.

Οι γεννήσεις είναι λίγες, πλέον, κι ο πληθυσμός μειώνεται. Έχουμε και πρόβλημα φέτος με το νηπιαγωγείο μας που είναι πιθανό να κλείσει λόγω μη ύπαρξης του απαιτούμενου αριθμού μαθητών. Και αυτό θα είναι πολύ δύσκολο όταν θα πρέπει ένα μωρό –ουσιαστικά- 3 ετών να μπαίνει σε ταξί για να πάει στο Καράτουλα ή στον Πύργο νηπιαγωγείο. Είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Είναι πολλά τα προβλήματα μας κι όσο τα σκαλίζουμε γινόμαστε κακοί».

Γιώργος Γιαννακόπουλος

«Τα προβλήματα του χωριού μας αφορούν στην ύδρευση, την αγροτική οδοποιία και το κομμάτι του δρόμου πάνω από το σχολείο που έχει υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και να μπουν στο Χειμαδιό. Έτσι οι γονείς αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους έξω από τα χωριό για να μπουν στο λεωφορείο. Έχει να μπει λεωφορείο στο Χειμαδιό δυο χρόνια τώρα. Μόνο κουβέντες του αέρα έχουμε ακούσει… είναι ένα κομμάτι δρόμου μήκους 50 μέτρων. Οι νέοι θέλουν ν` ασχοληθούν με τα αγροτικά αλλά οι εισφορές και όχι μόνο λειτουργούν αποτρεπτικά».

Κυριάκος Κυριακόπουλος

«Το Χειμαδιό είναι σταφιδοχώρι και οι κάτοικοι παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την καλλιέργεια. Η παραγωγή φέτος είναι μέτρια σε ποσότητα αλλά έχουμε πολύ καλή ποιότητα. Αλλά δεν θέλουμε να βρέξει τις επόμενες ημέρες γιατί η σταφίδα εξαρτιέται από τον καιρό. Η αγροτική οδοποιία είναι το κυριότερο πρόβλημα. Δεν ζητάμε να μας φτιάξουν πλατείες, όποιος φτιάχνει τους αγροτικούς δρόμους τον παινεύουμε. Γιατρός έρχεται έστω και μια φορά στις δεκαπέντε ημέρες και εξυπηρετεί. Οι νέοι κατά 80% μένουν στο χωριό δεν φεύγουν. Ακόμα κι αν δουλεύουν στον Πύργο εξακολουθούν να μένουν στο χωριό».

Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

«Υπάρχει φτώχεια γενικότερα… τα φέρνουμε δύσκολα όλοι. Αν οι τιμές σε σταφίδα και ελιά είναι καλές τότε και το χωριό πάει καλά. Αν οι τιμές είναι χαμηλές δεν πάει… και βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο καιρός δυσκολεύει πολύ τους αγρότες. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και τα προβλήματα αρκετά. Η συγκοινωνία είναι ένα από αυτά… την δεκαετία του `60 ήταν καλύτερη απ` ότι τώρα. Οι κάτοικοι βασανίζονται είτε για να βρουν ΙΧ είτε παίρνοντας ταξί για να πάνε στον Πύργο».

Παναγιώτης Μπάλλας

«Σε σχέση με το δήμο το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η αγροτική οδοποιία. Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι, έχουμε μείνει εγκαταλειμμένοι. Ακολουθεί ο κεντρικός δρόμος στην είσοδο του χωριού που έχει σπάσει σε δυο σημεία και δεν φτιάχνεται. Αν αυτό ανήκει στον δήμο ή στην Περιφέρεια δεν το ξέρω. Υποσχέσεις έχουμε πάρει αλλά ακόμα –εδώ και δυο χρόνια- περιμένουμε να έρθουν. Επίσης η ύδρευση αφού η δεξαμενή δεν έχει συντηρηθεί και η ποιότητα και η ποσότητα του νερού είναι κακή.

Μεγάλο ζήτημα είναι και οι ελιές που για τρίτη χρονιά δεν πάνε καλά. Φέτος κάηκε ο καρπός πάνω στην ανθοφορία με τον καύσωνα του περασμένου Μαΐου και πλέον μένουμε με τις υποσχέσεις για αποζημιώσεις… η ζημιά διαφέρει από λιοστάσι σε λιοστάσι, ας το δουν οι ειδικοί αυτό. Πρέπει όμως κάτι να γίνει γιατί είναι τρίτη συνεχής χρονιά που χάνουμε από το λάδι και η Ηλεία στηρίζεται σε αυτό.

Το Χειμαδιό διατηρεί ένα μεγάλο ποσοστό νεολαίας αλλά μετά τον Κορωναιό δημιουργείται πρόβλημα. Ο κόσμος δεν βγαίνει γιατί είτε φοβάται είτε συνήθισε να μένει σπίτι είτε απλά… δεν έχει λεφτά!».


Πηγή