8 RGC – Tρόφιμα: Αλλοι πεινούν, άλλοι τα πετούν

Tεράστιες αρνητικές προεκτάσεις στην κοινωνία, στο περιβάλλον και την οικονομία, έχει το πρόβλημα της απώλειας και σπατάλης τροφίμων, που παρατηρείται σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, εφοδιασμού καΙ κατανάλωσης.

Αυτές οι συνέπειες, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 8ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, υπό την αιγίδα του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή Μάρκετινγκ, Προκόπη Θεοδωρίδη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Χρυσούλα Παπαδημητρίου, γενική διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθημερινά στην Ευρώπη καταλήγουν σε χωματερές, 240.000 τόνοι τροφίμων ή 90 εκ. τόνοι το χρόνο, συνολικής αξίας 143 δις ευρώ, ενώ η παγκόσμια σπατάλη φτάνει στο αστρονομικό νούμερο του 1,3 δισ. τόνων τροφίμων. Πρόκειται για τεράστια σπατάλη πόρων, με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ την ίδια στιγμή, ολόκληρες περιοχές λοιμοκτονούν.

Η μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων εντοπίζεται στα νοικοκυριά (53%), ενώ ακολουθεί η μεταποίηση (19%), ο τομέας του κέτερινγκ 12%, η παραγωγή (11%) και τέλος, η χονδρική – λιανική πώληση (5%).

ΣΠΑΤΑΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υποψήφιος Διδάκτωρ του τμήματος Θεοφάνης Ζαχαράτος, παρουσίασε έρευνα για την σπατάλη τροφίμων στην εποχή του Covid-19. Ακόμη και εν μέσω της καραντίνας, όπου θεωρητικά υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου των αγορών, η σπατάλη τροφίμων δεν περιορίσθηκε, αντιθέτως η υπεραποθεματοποίηση προϊόντων οδήγησε αρκετά εξ αυτών στην… απόσυρση.

Οπως προκύπτει από έρευνα, ποσοστό 72,6% του δείγματος δήλωσε πως το πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, προκύπτει πως τα γαλακτοκομικά σε ποσοστό 38,7%, τα φρούτα-λαχανικά σε ποσοστό 28%, τα αλλαντικά σε ποσοστό 26%, το ψωμί/είδη φούρνου (15,1%), το κρέας /ψάρι (6,9%) που είναι ευπαθή προϊόντα οδηγούνται πιο συχνά στον κάλαθο των αχρήστων.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά στα σκουπίδια εν μέσω καραντίνας πετάχτηκαν αναψυκτικά (6,1%), ακόμη και όσπρια (4,7%), ζυμαρικά και ρύζι (3,8%), δηλαδή προϊόντα με μακρά διάρκειας ζωής.

Και τι τα έκαναν τα ληγμένα τρόφιμα οι καταναλωτές; Πάνω από 1 στους 2 τα πέταξε στα σκουπίδια, στην ανακύκλωση οδηγήθηκε ποσοστό 24,8% ενώ ένα πολύ μικρότερο ποσοστό 16,9% τα κατανάλωσε.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ

Το πρόβλημα έχει και σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με τον Λυκούργο Σταματελάτο, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην περιοχή μας, σχεδόν 1,5 κιλό στερεών αποβλήτων παράγεται καθημερινά ανά κάτοικο. Από αυτά, το 44,3% είναι οργανικά απόβλητα που παράγονται από τους κατοίκους της Πάτρας, ενώ στους άλλους δήμους, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, καθώς το ποσοστό αυξάνεται στο 48%.

Η συλλογή αυτών των τροφίμων και η αναδιανομή τους, φαίνεται να είναι μια λύση, και τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί η Τράπεζα Τροφίμων που δημιούργησε ο ιδρυτής των ΑΒ Βασιλόπουλος, Γεράσιμος Βασιλόπουλος. Την τράπεζα τροφίμων, παρουσίασε ο εκπρόσωπός της Δημήτρης Νέντας, ο οποίος τόνισε ότι, η δομή συγκεντρώνει τρόφιμα από το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο και τα αναδιανέμει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η Τράπεζα αναμένεται να επεκταθεί σύντομα στο Αγρίνιο, για να εξυπηρετεί την Δυτική Ελλάδα.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση της ΜΚΟ «Μπορούμε» από τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, η οποία ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια με την διανομή τριών τυρόπιτων από έναν τοπικό φούρνο και μέχρι σήμερα, έχει διανείμει 36 εκατ. μερίδες φαγητού.

Πρόκειται για ένα πανελλαδικό δίκτυο εθελοντών και συνεργατών για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, που συγκεντρώνει τρόφιμα από απίθανες πηγές. Από φαγητά που μαγειρεύουν τηλεοπτικοί σεφ και μετά δεν έχουν τι να τα κάνουν, μέχρι σούσι της Ιαπωνικής Πρεσβείας, συγκεντρώνονται με υγειονομικό τρόπο, και αναδιανέμονται σε άτομα που τα χρειάζονται.

Η ΜΚΟ πήρε πριν από μια εβδομάδα, 200.000 μερίδες κατεψυγμένου φαγητού από την αεροπορική εταιρεία Aegean, που έμειναν αδιάθετα λόγω της καραντίνας, όπως επίσης, 270.000 επαγγελματικές συγκευασίες γάλακτος της DELTA που προορίζονταν για καφετέριες.

Πηγή: http://www.pelop.gr

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    7 Ιουλίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία