Αχαΐα: «Σημαντική κάλυψη των κενών μέσα από τις προσλήψεις των αναπληρωτών»

Αχαΐα: «Σημαντική κάλυψη των κενών μέσα από τις προσλήψεις των αναπληρωτών» Αχαΐα: «Σημαντική κάλυψη των κενών μέσα από τις προσλήψεις των αναπληρωτών»

Σημαντική κάλυψη των κενών στα περισσότερα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αχαΐα μέσα από το πρώτο κύμα των προσλήψεων των αναπληρωτών, διαπιστώνει ο νέος προϊστάμενος της, Τάσος Σταυρογιαννόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρογιαννόπουλο η ανακοίνωση των ονομάτων των αναπληρωτών έγινε έγκαιρα, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κάτι που είναι σημαντικό για τα σχολεία, ενώ σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν καλυφθεί αρκετά κενά, τόσο σε αυτά της Πάτρας, όσο και της περιφέρειας του νομού.

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση μετά την ανακοίνωση του πρώτο κύματος προσλήψεων των αναπληρωτών. Ωστόσο, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν κενά.

«Υπάρχουν ορισμένα κενά σχεδόν σε όλα τα σχολεία, σε διάφορες ειδικότητες, όμως πιστεύουμε ότι το πρώτο κύμα των αναπληρωτών, σε έναν μεγάλο βαθμό καλύπτει τις αδυναμίες που υπάρχουν» τονίζει ο κ. Σταυρογιαννόπουλος.

«Για τα κενά που θα παραμείνουν θεωρούμε ότι θα υπάρξουν και νέες προσλήψεις και έτσι σταδιακά θα καλυφθούν κατά την διάρκεια της χρονιάς». Ωστόσο, ακόμα δεν είναι σε θέση για να προχωρήσει σε μία ακριβής διαπίστωση των κενών που θα υπάρξουν με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς και το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού.

Άλλωστε, ο παράγοντας αυτός για την ώρα είναι κάπως αστάθμητος αφού θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν κενά και εξαιτίας της πανδημίας αφού αρκετοί δάσκαλοι ή εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία ή είναι στις ευάλωτες ομάδες από πλευράς υγείας θα δηλώσουν αδυναμία στην διεξαγωγή των μαθημάτων.

«Περιμένουμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα πράγματα για τα προβλήματα που ενδεχομένως να υπάρξουν. Το σημαντικό όμως είναι ότι φέτος είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε».

Το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στα νηπιαγωγεία

Σε ότι έχει να κάνει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς (για την ώρα παραμένει σε εκκρεμότητα η ακριβής ημερομηνία της αφού θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας) και τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων, ο κ. Σταυρογιαννόπουλος τονίζει:

«Ακολουθούμε τις υποδείξεις των ειδικών και κάνουμε ότι μπορούμε για να μην υπάρξουν προβλήματα». Το ζήτημα με τους μαθητές και των αποστάσεων ασφαλείας των αιθουσών από τη στιγμή που τα μαθήματα δεν θα γίνονται εκ περιτροπής, είναι κάτι που απασχολεί την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση.

Το πρόβλημα στην Πάτρα, εντοπίζεται, σύμφωνα με τον κ. Σταυρογιαννόπουλο, κυρίως στα νηπιαγωγεία. «Σίγουρα υπάρχουν τμήματα που οι μαθητές είναι παραπάνω από τον μέσο όρο των 17 στον αριθμό. Αυτό είναι αναμφισβήτητο.

Σίγουρα επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής από πλευράς σχολικών υποδομών αφού η κατάσταση δεν είναι παντού η ίδια.

Όμως το κύριο πρόβλημα στην περιοχή μας εστιάζεται κυρίως στα νηπιαγωγεία όπου το 1/3 εξ αυτών στεγάζεται σε ακατάλληλες αίθουσες και με πολλούς μαθητές. Τα έχουμε μεταφέρει αυτά στο υπουργείο και περιμένουμε τις υποδείξεις του».


Πηγή