Πάτρα: Αντιδρούν στα Προσφυγικά στη μετεγκατάσταση οικογενειών Ρομά από τον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι της συνοικίας των Προσφυγικών, στην είδηση ότι ο Κοινωνικός Οργανισμός πρόκειται να εγκαταστήσει στα κενά σπίτια της περιοχής οικογένειες Ρομά που προέρχονται από τον καταυλισμό στον Ριγανόκαμπο.

Πρόκειται για το πρόγραμμα στεγαστικής υποστήριξης από πλευράς Δήμου σε οικογένειες Ρομά, με στόχο την καλύτερη διαβίωση τους, ξεφεύγοντας από τις άθλιες συνθήκες που ζουν στον καταυλισμό.

Αποτελεί επί της ουσίας μια συνέχεια της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια η δημοτική αρχή για τη μετεγκατάσταση των οικογενειών αυτών, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία τότε αφού οι περισσότεροι από τους Ρομά δεν ήθελαν να φύγουν από τις παράγκες τους.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικογένειες Ρομά έχουν δεχθεί, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί και τα σπίτια στα οποία είναι να διαμείνουν. Όμως οι αντιδράσεις των κατοίκων των Προσφυγικών δεν έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα, αλλά με την επιλογή της συνοικίας τους.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στη συνοικία τους ζουν τα τελευταία χρόνια ήδη αρκετοί Ρομά οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας ή και των Βαλκάνιων χωρών.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ήδη η γειτονιά τους να έχει γκετοποιηθεί και οι ντόπιοι να θεωρούν ότι η μετεγκατάσταση των Ρομά στα Προσφυγικά, το μόνο που θα πετύχει θα είναι η ακόμα βαθύτερη υποβάθμιση της περιοχής.

Όπως λένε οι νέοι Ρομά του καταυλισμού θα βρουν τους παλιούς των Προσφυγικών και αυτό όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στην προσαρμογή τους στο κοινωνικό σύνολο, αλλά μπορεί να αποτελέσει την αιτία για νέα έξαρση της παραβατικότητας τη στιγμή που ήδη αυτή είναι μια πραγματικότητα για τη συνοικία.

Οι κάτοικοι των Προσφυγικών ήδη μαζεύουν υπογραφές, δείχνοντας την εναντίωση τους στο όλο θέμα και ταυτόχρονα έχουν ενημερώσει τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο ότι δεν θα αφήσουν να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Από πλευράς δημοτικής αρχής, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Διάρκειας τριών ετών το πρόγραμμα

Πάντως, ο ΚΟΔΗΠ από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να βάλει τις οικογένειες των Ρομά από τον Ριγανόκαμπο στην ίδια γειτονιά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο που έχει προτείνει μιλάει για τη μετεγκατάσταση σε πρώτη φάση 11 οικογενειών Ρομά που αυτή τη στιγμή ζουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στις παράγκες στον Ριγανόκαμπο.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τριών ετών και περιλαμβάνει την επιδότηση μηνιαίου ενοικίου που θα καταβάλει ο ΚΟΔΗΠ στον εκάστοτε ιδιοκτήτη, με μέγιστο ποσό 5,5 ευρώ/τ.μ. καθώς και την επιδότηση λογαριασμών Οργανισμών Κοινωνικής Ωφελείας, (κοινόχρηστα, ΔΕΗ, νερό κτλ) που θα καταβάλει στην εκάστοτε ωφελούμενη οικογένεια-ρομά, με μέγιστο μηνιαίο ποσό ανάλογο με το πλήθος των μελών της.


Πηγή